Plafond isolatie en dampscherm badkamer

Basieb

  • #1
Ik heb geprobeerd me in te lezen, verschillende topics en artikelen gelezen maar kom er toch niet helemaal uit.

Ik ben bezig met een verbouwing van de badkamer en wil voornamelijk voor geluid, maar ook wel een beetje voor warmte isolatie(vooral dat ik zelf controle heb waar het wel en niet (indirect) verwarmd wordt) het plafond isoleren.
Nu heb ik een laag rockwool aangebracht en vraag ik me af of ik wel een dampscherm moet plaatsen.

Situatie is als volgt:
Zolder is een bergzolder, welke momenteel nog niet geïsoleerd is maar dat binnen nu en een jaar wel zal zijn.
De bergzolder heeft alleen de houten vloerdelen liggen, zal verder ook niks op komen. Zolder is niet verwarmd en zal ook wel niet heel warm worden doordat de plafonds van de eerste verdieping voorzien zijn van isolatie. Er zal vast wel wat warmte lekken en de vlizotrap is ongeisoleerd en niet voorzien van afdichtingsrubbers etc. dus echt koud verwacht ik niet dat het wordt wanneer het dak geisoleerd wordt. Mocht dat wel zo zijn dan is het altijd nog mogelijk om een kleine radiator te plaatsen met een slimme thermostaatknop.

Nu heb ik begrepen dat een dampscherm niet nodig is en misschien wel juist negatieve gevolgen kan hebben wanneer beide ruimtes al dan niet indirect "verwarmd" zijn?
Voor het komende jaar is de zolder dus ongeisoleerd en zal de temperatuur naar verwachting dus wel laag zijn op zolder, zeker gezien de isolatie in de plafonds en weinig lekkage.

De vraag is dus, klopt het dat het dampscherm in de toekomst wanneer het dak geisoleerd is niet nodig is, en zo ja. kan het kwaad om een jaar te overbruggen waarin dit dus nog niet het geval is?

Ik neig toch een beetje naar wel een dampscherm, (maar mijn onderbuik gevoel zegt dat ik het nog niet helemaal snap). Deze wil ik vanwege inbouwspotjes op de balklaag plaatsen en daar overheen de rachels tbv gips plafond plaatsen, de spots zouden hierdoor voldoende ruimte moeten hebben om geen doorvoer te hoeven maken aangezien ze maar 23mm zijn. Is dit een gekke opbouw of is dit logisch?

Of vinden jullie het isoleren van het badkamer plafond sowieso onzin?

Andere vraag, ik heb een houtskelet douchemuur staan met wat isolatie erin, voornamelijk voor het doorklinken van stootgeluiden. deze is op aanraden van een kennis aan beide kanten voorzien van dik bouwfolie. Is dit wel correct of kan ik beter aan één zijde doen?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
In de badkamer zou ik inderdaad dampdichte folie plaatsen, omdat daar natuurlijk behoorlijk wat vocht in de lucht zit.

Wat betreft de douchemuur: houtskelet in de buurt van de natte cel is sowieso geen goed idee. Daarnaast snap ik de opbouw niet zo: wat komt er nog over de bouwfolie?
 

Basieb

  • #3
@Impie houtskelet hoeft toch niet een negatief iets te zijn? Ik zie die opmerking vaker voorbij komen maar als je dat netjes afwerkt met groen gips, kimband en eurocol afdichtpasta, wat zou dan het probleem moeten zijn?

die opbouw is dus ook aan de orde. houten balken 44x69 met bouwfolie, gips, kimband met afdichtpasta en vervolgens tegels. het was dat of geen nissen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Niet per se nee, maar je legt hem wel op de penaltystip als je iets niet 100% goed afwerkt. Bouwfolie voegt dan weinig meer toe: als er vocht achter de kimband en/of pasta komt, heb je een probleem - of dat nou loslatend gips is of een rottend stuk hout. Blokken zijn per definitie veiliger, maar inderdaad niet de enige optie.

Op hoeveel punten zit de muur vast? Mijn ervaring met halfvrijstaande hsb-muren is dat ze allesbehalve stabiel zijn. Dat en het werken van het hout is een extra belasting op je afdichtpasta, kimband, tegels en voegen.
 

Basieb

  • #5
@Impie helemaal eens dat blokken de betere optie is. Komt echter een deur aan te hangen en in dezelfde wand zit ook een dubbele nis. Dit was met hout wel haalbaar, maar met blokken eigenlijk niet omdat de nissen de muur teveel zouden verzwakken om een zware deur te hangen.
Met het houtskelet hebben ik dat opgelost door de muur bovenin aan het einde van het muurtje aan de balklaag van het plafond te koppelen. Muur zit aan de bestaande muur vast met 7 flinke schroeven + bruislijm, bovenin zit de muur aan de balklaag gekoppeld en op de vloer zit de liggende balk vast met polymax en 4 pluggen met schroeven in het beton. Einde van de douchewand waar de deur aan komt te hangen is voorzien van 2x 44x69 + een mastiekklos(deur staat 45graden dus in een hoek op de wanden). Zit echt geen beweging meer in.
Beide wanden hebben het afschot weglopend van de wand.

het kan wat mij betreft alleen nog fout gaan bij het afsmeren van de kimband en pasta, maar daar verwacht ik geen issues.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zo te horen komt het dan wel goed. De bouwfolie heeft dan alleen nog steeds geen nut.

Er wordt redelijk wat geprutst met HSB in douches, dus vandaar mijn scepsis; sommige mensen moet je tegen zichzelf in bescherming nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu