Plafond gipsplaten gebruiken voor muur

H@Je

 • #1
Goedenavond allemaal,

ik ben onlangs begonnen met 2 muren te plaatsen. Deze zijn 3,4 meter hoog en daarvoor maak ik gebruik van Gyproc metalen staanders en liggers.

Nou heb ik een stomme fout gemaakt. Ik heb gipsplaten gekocht van 2 meter bij 60 centimeter. Genoeg om beiden muren af te werken. Maar ik had niet goed opgelet bij de instructievideo en ik heb dus plafondplaten gekocht :oops:

Is dat een groot probleem? Of kan ik deze platen wel gebruiken voor de muur?

(en het staat notabene op de achterkant: "plafondplaten", ik weet het... :( )
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
  Dat is geen probleem. Deze zijn waarschijnlijk 9.5 mm dik terwijl normaal 12.5 mm voor een wand word gebruikt.
   

  H@Je

  • #3
  Hallo Dennis,

  ontzettend bedankt! Ik had al 35 platen naar de zolder gesjouwd, dus ik zag mezelf al die platen weer naar beneden tillen en terug brengen.

  Ze zijn inderdaad iets dunner, maar er wordt verder ook niets aan opgehangen ofzo.

  Nogmaals dank!
   

  Ambidexterity

  • #4
  Voordeel van wandplaten dat je er minder snel een gat in stoot en dat de zijkanten iets dunner zijn om band in te plakken. De plafond platen hebben ronde hoekjes en geen verdunde zijkanten. Band die je op de naden plakt blijf je als verhoging zien. Persoonlijk zou ik ze omruilen, het is natuurlijk hoe goed je het wil hebben.
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
  Qua stoten maakt niets uit. 12.5mm kun je wel zwaarder belasten. Er is geen regel welke plaat waar te gebruiken, dit is situatie afhankelijk. RK OF AK is vooral het gebruiksgemak. RK platen (Ronde kant) worden vaak gebruikt om in geheel over te zetten. Maar deze kun je ook gebruiken om alleen naden uit te vlakken maar heb je er meer werk van. AK afgeschuinde kant is gemakkelijker als je alleen naden wilt uitvlakken.
   

  Tegel

  • #6
  Toch zit er wel degelijk verschil in de platen.
  Een stucplaatje heeft een veel dunnere papierlaag als een wandplaat.
  En ook de samenstelling van de inwendige gips is anders.
  Een wandplaat is veel sterker dan een stucplaat wat doorstoten betreft.
  En ook nog eens veel beter geluid isolerend.
   

  H@Je

  • #7
  Bedankt allemaal voor het meedenken.

  @Tegel, het zijn niet de bruine stucplaten, maar de witte gipsplaten. Ik weet niet of daar veel verschil in zit, maar dit terzijde.

  Ik ga ze toch omruilen. Met de twee deurkozijnen is het ook beter om platen van 1,25cm dik te gebruiken ipv 0,95 aangezien de uitsparing 7cm is in het kozijn.

  Had ik maar beter moeten opletten. Jammer van de tijd, maar ik blijf hier voorlopig wel wonen en dan is een dagje doorbijten ook verwaarloosbaar.
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
  Feitelijk is 12.5 mm dikker dan 9.5mm natuurlijk. Beuk je er goed tegen aan heb je beide keren een deuk erin of je gaat er doorheen. De kern van iedere gipsplaat is van RO gips (restoven). Met in sommige geval glasvezel toevoeging. De papier laag is verschillend inderdaad maar qua dikte verschil hebben we het over minder dan een mm dus micrometers. Groene meer door de waterafstotend laag. En stucplaat papier is geperforeerd zodat vocht van gips de kern van de plaat kan bereiken om hier te kristalliseren.
   

  H@Je

  • #9
  Allereerst: de beste wensen allemaal!

  Ik heb al jullie advies ter harte genomen. Iedereen bedankt voor het meedenken!

  Uiteindelijk hebben mijn vader en ik een busje gehuurd en alle platen naar de winkel terug gebracht en wandplaten gehaald. Achteraf ben ik toch blij dat we dat gedaan hebben. Met afwerken is die afgeschuinde zijde makkelijker dan de ronde zijde.
  We hebben alles in een kleine 4 uur kunnen regelen, dus het viel mee. Wand nummer 1 staat en het frame voor wand nummer 2 ook. Nog even door buffelen en we kunnen gaan afwerken.

  Nogmaals dank allemaal!
   

  Tegel

  • #10
  :prima: :prima:
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #11
  Bedankt jij ook! Leuk dat je even weer even reageert. Lekker bezig dus👍 Succes met de afwerking
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu