Plaatsing aan- en afvoer van WTW en CV plat dak

Boukehj

  • #1
Hallo,

Ik ben met een grondige renovatie bezig van mijn huis en heb besloten om een WTW te plaatsen. Een groot deel van het buizenwerk heb ik inmiddels in de woning zitten (een heel gereken met benodigde volumes versus de maximale snelheid in de buizen e.d.), maar van de aansluiting van de externe kant van de WTW weet ik nog niet hoe ik het aan moet pakken.

Het betreft een bungalow met plat dak. De WTW komt in een ruimte te hangen waar ook de CV-ketel gaat komen. Nu wil ik natuurlijk voorkomen dat ik de lucht die de cv-ketel uitstoot, weer ga opzuigen door de WTW. Tegelijk kan ik me voorstellen dat ik me een dakdoorvoer kan besparen door de WTW en de CV uitblaasopening te combineren.
Wat is me concreet afvraag is het volgende:
- Kan ik de afvoeren van de WTW en de CV combineren tot 1 pijp? Zo ja, kan ik dat een beetje praktisch zelf doen voordat de CV-installateur komt? Het liefst wil ik dat mijn dakdekker de doorvoeren dichtplakt en niet de CV-installateur.
- Hoe voorkom ik dat ik bij regen water naar binnen zuig? Het gaat om een forse WTW, nl een Stork WHR 950 (max 450 m3/h), dus het debiet is behoorlijk hoog.
- Welke onderlinge afstand zou ik moeten aanhouden voor de aanzuig- en uitblaasopeningen? Of zou ik beter voor aanzuiging via de zijgevel kunnen gaan (zit dan wel direct boven mijn voordeur)?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Aanvoer WTW het liefst op de noordkant maar het mooist is door de gevel. (dit scheelt in de zomer veel warmte in de woning)
De afvoer van de WTW beter niet in combinatie plaatsen met CV afvoer.
Er zijn personen die er geen probleem mee hebben maar in de tijd dat wij woningen bouwden deden wij de afvoer WTW en de Afvoer /aanvoer 1,5 tot 2 meter van elkaar af.
Het mooiste is om de maten van de WTW en de maten van de CV te hebben kan de pijp mooi recht boven de afvoeren van de aparaten zitten.
Scheelt vaak stukken flex buis in het zicht.
Maar mischien zijn er mensen op dit forum die hele goede ervaringen hebben met combinatie afvoeren
 

Xr8

  • #3
Dacht dat er tussen aanvoer en afvoer 6m moest zitten. Mij te herinneren van een aantal jaren geleden.

Eea staat beschreven in de installatie handleiding van de WTW unit bij mijn weten.

Succes.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Klopt helemaal XR8.die 6 meter
Maar deze aan en afvoer die hier beschreven staan zijn de aan/afvoer CV en de afvoer van de WTW.
de aanvoer WTW het beste op de noordzijde en de gevel.
Wij haalden de aanvoer verse lucht vaak net onder de dakgoot naar binnen.
 

Boukehj

  • #5
Bedankt voor de reacties.

CV aan/afvoer en WTW afvoer ga ik dan gescheiden houden. De handleiding van de WTW bood helaas geen uitsluitsel over de aan te houden afstand van de aanvoer tov de afvoer, maar ik begrijp dat ik waarschijnlijk het beste de zijgevel kan gaan gebruiken.

Nu zou ik graag, gelijk met de dakdoorvoer van de WTW, ook de dakdoorvoer van de CV-ketel maken. Dan kan mijn dakdekker de plakplaten tegelijk dichtplakken. Is generiek aan te geven wat voor dakdoorvoer ik nodig heb voor een HR combiketel? Ik weet nog niet welke ketel het gaat worden.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Neem voor de afvoer van de cv een plakplaat 150 mm.
met een verloop er bij kun je alle kanten op.

Afvoer 2 maal 100 mm is 150 mm dakdoorvoer.
Afvoer 2 maal 80 mm is 125 mm dak doorvoer.
Met een verloop past de 125 mm op de plakplaat 150.
De Cv monteur kan dan alle kanten nog op.
Tijdelijk het gat afdekken met een vuilniszak met een postbode elastiek erom ook geen lekage.
Een verloop kost 8 euro.
Wie doet je wat.
Rene
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou nog even kijken of je niet beter geïsoleerde plakplaten moet laten plaatsen. Je zal de eerste niet zijn dat er toch vocht aan de binnenkant van die plakplaat gaat condenseren en als water terug komt.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Die worden toch tegenwoordig standaard gebruikt WGB.
Je kunt nog wel enkelwandige krijgen maar tegen woordig met isolatie op het dak worden standaard geïsoleerde exemplaren geleverd toch.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #9
Rene de klusser schreef:
Afvoer 2 maal 80 mm is 125 mm dak doorvoer.
Wie doet je wat.
ikke doet je wat rene :P
een plakplaat voor 2 maal 80 is echt 130, en geen 125.

groeten b
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #10
Dat begrijp ik Bouwdewijn. :oops:
Sorry wist ik niet van 130.
Maar verders wel een goed idee he van die 150 mm. :wink:
TS sprak over een WTW van 450 m3
Dus ik denk een ketel ergens tussen de 30 en de 40 kw.
Type en uitvoering nog niet bekend.

Rene
 

Xr8

  • #11
Inderdaad plakplaat 130mm. Deze wordt verkocht bij een grote groothandel als maatvoering 110mm. Als jij het nog snapt, het is eenmaal zo.

Een plakplaat tbv een rookgasafvoer 2 x 80mm is in 999 van de 1000 woningen toereikend. Voordat je een 100mm pijp nodig bent zit je echt wel in serieuze woningen.

Pijp kan wel uitmaken, RVS, Alu of kunststof. Eea afhankelijk van de te plaatsen ketel.

Succes.
 

Boukehj

  • #12
OK, dus qua formaat is er wel voor te sorteren, maar qua materiaal niet.

Ik zal een nieuw draadje beginnen waarin ik jullie vraag of jullie een tip hebben aangaande de te nemen ketel.
 

Boukehj

  • #13
Bedankt voor de adviezen.
Verder dan dit gaan we helaas niet komen binnen de regels van dit forum. Sluit maar af.
 

Chathanky

  • #14
Om een heel lang verhaal te voorkomen:

Lees dit eens aandachtig door. De aanvoer en retour van de ventilatie moeten wel goed uit elkaar liggen. Dit noemen ze verdunningsfactor.
Ook voor de cv afvoer naar de wtw aanvoer moet je rekening houden met een verdunningsfactor. En niet enkel van jezelf maar ook die van eventuele buren.

Ook bestaat er een verschil tussen bv platte daken en schuine daken.
https://www.goezinnen.eu/eisenventilatiewoning.phphttps://platform.ithodaalderop.nl/verdunningsfactor/
 

Chathanky

  • #15
Wil je overigens een goede ballansventilatie met een hoog rendement diend de woning goed luchtdicht te zijn. Alle mogelijke kieren moeten goed gedicht zijn. Doe je dat niet heeft ballansventilatie niet zoveel zin.

Denk ook aan onderhoud, kanalen horen wel bereikbaar te zijn voor onderhoud. En verdiep je in het onderhoud. Doe je dat niet kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.

Ik raad je ook aan om in de aan en afvoer dempers te plaatsen van goede kwaliteit. Ook op goede roosters moet je niet willen bezuinigen.
Doe je dat niet heb je grote kans op geluidsoverlast.

Zomaar wat ongevraagde tips. :mrgreen:
 

Boukehj

  • #16
Bedankt voor deze nadere tips. De berekening van de verdunningsfactor komt mij wel wat theoretisch voor. De verdunningsfactor wordt berekend bij vollast van resp. de ketel en de WTW. En het lijkt me ook dat er wordt verondersteld dat er geen wind staat. Kan natuurlijk allemaal tegelijk gebeuren, maar waarschijnlijk is het niet. Maar goed, nuttig is het wel om het te weten want ik wil het natuurlijk wel goed doen. Ik moet maar liefst 7.4 meter bij mijn CV afvoer weg blijven en een dikke 6 meter van mijn WTW uitblaas. Die laatste twee komen wel dicht bij elkaar! CV van de buren is zo'n 15 meter verwijderd van de geplande inblaas.

Het huis is goed luchtdicht. Zoals we bezig zijn geweest is het feitelijk nieuwbouw. Alleen de schoorsteen staat er nog en enkele binnenspouwbladen ;-) De schoorsteen is (nog) wel open, maar daar komt een houtkachel voor die lucht van buiten aanzuigt (gesloten systeem).
 

Boukehj

  • #17
Dan heb ik toch nog een vraagje. Ik heb alvast plakplaten gehaald, zodat mijn dakdekker aan de slag kan (zodra het weer er een beetje naar is). Ik twijfel echter of ik wel de goede heb gekregen. De opening is 203 mm:


De aansluiting van de WTW heeft 180 mm kanalen (binnendiameter; buitendiameter is 200mm). Er zal dus een buis in moeten van 180 mm binnendoorsnede. Uiteraard moet de verbinding tussen de buis en de plakplaat wel goed dicht. Ik neem aan dat er een flens aan de doorvoerbuis moet zitten, maar bestaan zo'n buis wel? binnendiameter 180 mm, buitendiameter 200 en een flens van 203mm?

En nog zoiets. De aanzuigbuis moet zo'n 7 meter langs dakbalken die slechts 15 cm hoog zijn. Een ronde buis met binnen 180 en buiten 200 betekent dus een koof, midden door een gang en een badkamer. Niet ideaal. Liever zou ik een vierkant kanaal gebruiken (geïsoleerd natuurlijk), maar die heb ik nog nergens gevonden. Buitenmaat zou iets van 150 mm bij 250 mm mogen worden. Heeft iemand suggesties?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Rechthoekig doorvoeren bestaat wel maar deze zijn vaak van polyester. Of deze geïsoleerd zou ik niet een twee drie weten.
Rechthoekig is natuurlijk gemakkelijk van hout gemaakt en kan je ook goed isoleren.
De plakplaat van de foto is niet geïsoleerd. Kan wel maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #19
Rechthoekige stalen kanalen zijn gewoon te koop. de leverancier van de WTW kan ze zo leveren.
die 203 is goed.
maar zoals WGB al aangaf de opstand is ongeïsoleerd.
dit punt zal later veel kans op condensvorming geven.

 

Boukehj

  • #20
Dat van die geïsoleerde plakplaat snap ik niet. Ik heb de situatie geschetst. Het lijkt me dat de geïsoleerde plakplaat condens aan de binnenzijde van de plakplaat moet voorkomen, bij de rode ster. Maar die ruimte is toch afgesloten? (Groen= PUR) Hoe kan er dan condens ontstaan?
Sterker nog, waarom zou ik die ruimte waar de ster staat niet helemaal volpurren?

En voor condens is het toch tevens nodig dat er voldoende temperatuurverschil is? Bij het aanzuigventiel is er geen temperatuursverschil tussen buiten, de plaats van de ster en de binnenkant van de buis. Bij de uitblaasopening is, als het goed is, de temperatuur van de lucht al zo ver afgekoeld dat er nog maar weinig temperatuursverschil is. Wel is daar de luchtvochtigheid van de lucht in de buis erg hoog, maar dat levert eerder condens in de buis op.

Ik maak me meer zorgen over water dat bij regen wordt aangezogen en in de aanvoerbuis blijft liggen, maar daar weet ik geen oplossing voor. Misschien dan toch maar een aanvoer aan de gevelzijde, maar dat is dan naast de voordeur en ik maak me zorgen over het geluid...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu