Plaatsing CO-melder, Hittemelder, Rookmelder

Hvdk

  • #1
Heb een mooi setje brandmelders aangeschaft: allen doorgeschakeld via draad of W2 draadloos. Ben er erg blij mee. Heb toch nog wat vragen over de plaatsing.


WASHOK


washok-melders.png


CO-melder (zie beeld) washok
Heb begrepen dat je de CO-melder het ideaalst aan het plafond moet hangen op een afstand van 1-3m afstand van de co-bron ipv aan de muur. Muur kan in principe ook, maar plafond schijnt beter te zijn.
  • Klopt dat: beter op plafond?
  • Kun je deze dus niet dichter bij de cv ketel hangen dan 1m?
  • Wanneer aan de muur: minstens 150 mm van het plafond plaatsen: betekent dat je vanaf het plafond gemeten minimaal 150mm afstand moet houden? Wat is het maximale dan? Je moet het toch ook niet te laag hangen?

Hittemelder (zie beeld) washok
Ik wil deze in het washok hangen, waar ook de cv-ketel is. Dit omdat ik een wasdroger daar wil plaatsen. Schijnt het beste zo dicht mogelijk bij de hittebron geplaatst te moeten worden. Dus ik denk ergens boven de wasdroger. Ps In deze zelfde ruimte staat ook de cv-ketel
  • Beter centraal ergens in de ruimte aan het plafond (maat 2,5m x 2,5m) of beter direct boven de droger?
    De melder kan boven de droger voldoende ver van de muur hangen (50cm). De ruimte (hoogte) tussen de droger en de melder bedraagt dan: 75cm.
  • In hoeverre kan een Ledpaneel met driver de werking verstoren? Moet je dan een grotere afstand dan 30cm hanteren?
  • Verder hangt er ook een afzuigkanaal van de wtw-installatie in deze ruimte.

Rookmelders in de slaapkamer
Hier hangen ook plafondventilators. Normaal moet je een melder 30 cm van een obstakel, zoals een lamp hangen.
  • Hoe zit dat met een ventilator? Deze maakt natuurlijk wind. Gemerkt dat de luchtstroom alleen maar neerwaarts en niet op de hoogte van de melder gaat. Wat is een veilige afstand? PS: De ventilator staat soms ook aan als ik slaap. Het zou dan de rook weg kunnen houden van de melder, wanneer de melder in de buurt hangt van de ventilator.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
e.e.a hangt sterk af van waar je de melder wilt gebruiken.
Gebruik je een CO melder in een ruimte met verbrandingstoestel dan altijd 1 tot 3m van het toestel (om onnodige alarmen te voorkomen) en centraal in de ruimte maar op minimaal 30 centimeter van omliggende muren en niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.
Gebruik je dezelfde CO melder in een ruimte zonder verbrandingstoestel dan altijd op adem hoogte.

een hitte melder is er in 2 uitvoeringen
1 de temperatuur differentiaal melder
2 de thermo maximaal melder

de 1e zal sneller een alarm geven dan de 2e want zodra er binnen een bepaalde tijd een temperatuurstijging is van ongeveer 3 graden dan geeft hij al alarm.
de 2e geeft pas alarm zodra er een bepaalde temperatuur is bereikt in de ruimte en meestal is dat 57 graden.
Een hittemelder heeft een bereik van 3,6m, dus als er binnen 3,6m het plotseling warmer wordt dan zal hij nog reageren maar dicht bij de mogelijk bron is beter mits dit geen onnodige alarmen geeft.
Plaats je zoiets vlak bij een uitblaas opening dan kun je er vanuit gaan dat de melder niets of nog weinig doet. Plaats je hem bij een afzuigpunt dan zal het wel prima werken.

Een warmte/rookmelder wordt altijd aan het plafond bevestigd mits de ruimte niet hoger is dan 12 omdat warmte/rook nu eenmaal omhoog gaat.
Is de ruimte kleiner dan 80m2 dan mag je een diameter aanhouden van 6,7 m, dus vanaf de plek waar de rookmelder zit tot de uiterste hoek mag maximaal 6,7m zijn.
Heb je een ruimte van 4 x 6 dan mag je hem dus ook gewoon vlak bij de deur monteren mits je maar 30 cm van de wand en andere obstakels blijft.
Wil je echter een zo snel mogelijke detectie dan moet de afstand ook zo klein mogelijk zijn.
Gebruik je een ventilator dan wordt dat gezien als uitblaasopening en kun je de rookmelder beter op een andere plek gaan hangen (of de ventilator ergens anders plaatsen)
 

Hvdk

  • #3
Bedankt voor je reactie Gerrit,
duidelijk

een hitte melder is er in 2 uitvoeringen
Gekochte hittemelder is: Thermistek-technologie
duidelijk

warmte/rookmelder
duidelijk
wat ventilator betreft: hang de melder wat verder af. Ga wel even met een kaars kijken waar de ventilator nog invloed heeft. Zelf denk ik meer dan 30cm.
wordt altijd aan het plafond bevestigd mits de ruimte niet hoger is dan 12 omdat warmte/rook nu eenmaal omhoog gaat. Goed te weten dat je de melder bij een opp kleiner dan 80m2 overal kan hangen, behalve dan de 30cm.
 

Hvdk

  • #4
Vraagje nog over obstakels in de buurt van rookmelders.
In een van mijn hallen is ook een rookmelder geplaatst met eigen aansluitpunt 230V en signaaldraad. De afstand echter tot het lichtpunt is eigenlijk te klein: moet minimaal 30cm zijn. Nu kan ik de melder wel verplaatsen via een kabelgootje, bijv 20 of 30cm verder. Staat echter wat minder mooi + de kabelgootmaat die ik nodig heb is niet echt te krijgen in Nederland: yt2 trunking= 25 x 16 mm.
Van mijn melder AngelFire SM-F-1EU moet ik een stuk uitbreken en past deze kabelgoot precies in.

Is de te dichte plaatsing echt een probleem of kan ik de melder beter verplaatsen? Zelf niet het idee dat de lamp die er nu hangt een verstorende werking zal hebben. Maar ik kan me natuurlijk vergissen??... Verder weet ik natuurlijk niet of er in de toekomst nog een andere lamp komt te hangen.

rookmelder afstand.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu