Wcd plaatsen + welk type?

Eenkhoorn

  • #1
Dag allen,

In ons nieuwe huis trof ik bijgevoegde aan (zie foto). Achter het frame zit een dubbele inbouwdoos waarvan rechts nu leeg is.

De huidige wcd (links) heeft een dubbele aansluiting voor fase en nul. Graag zou ik met een korte draad zowel fase als nul vanaf de huidige wcd horizontaal naar rechts doortrekken en hier een tweede wcd plaatsen.

Goede aanpak? Tips welkom.

Tot slot de vraag of iemand weet welke lijn/type schakelmateriaal van Gira dit is? Achterop staat enkel Gira.

15989666503426853594830840548539.jpg
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Is dit de enige WCD die je wilt aanpakken in de kamer of komt er een grondiger renovatie van het elektrisch? In dat laatste geval zou ik direct op alle punten nieuwe randaarde WCDs plaatsen. Kun je ook voor een model gaan dat nu gangbaar is in plaats van een speld in een hooiberg zoeken naar een oud model dat hier bij past.

Doorlussen moet met installatiedraad 2,5 mm in blauw en bruin. En geel/groen voor de aarde wanneer je er voor kiest alle WCDs in de ruimte te vervangen door randaarde versies.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Eens met Krunnie.Let wel op dat je een wcd zonder randaarde koopt omdat je geen aarde draad in de doos hebt zitten. Je kunt fase en nul inderdaad eenvoudig verlengen. Alles vervangen door wcd met randaarde en deze draden trekken verdient de aanbeveling.

Dit is zeer gedateerd spul, volgens mij werd dit in de jaren 60/70 toegepast. Je kunt deze zelfde serie denk ik niet meer als nieuw kopen. Dan zou je marktplaats e.d. moeten afspeuren.
 

Eenkhoorn

  • #4
Top, bedankt voor jullie snelle reacties.

Mooi dat de voorgenomen werkwijze goed is.

Als we dan toevallig over geaard/ongeaard aan de praat komen..
We hebben onlangs onze meterkast laten vervangen waarbij ik met de betreffende elektricien ook aan de praat kwam over geaard/ongeaard.

Op dit moment zijn de badkamer, keuken garage, blokhut en ketelhok geaard. De rest van het huis niet (grofweg woonkamer en slaapkamer).
De zojuist geplaatste foto is van de woonkamer.

Het gesprek wat we toen hadden kwam er op neer dat de elektrien me het advies gaf alles te vervangen voor geaard, ik zou er anders later zelfs spijt van kunnen krijgen. Volgens mij valt dat wel mee, met name omdat het enkel woonkamer en slaapkamer betreft.

Zijn argument was onder meer dat een oplader voor een mobiel al geaard zou zijn.

Ik heb na ons gesprek toen eens een rondje door de woonkamer en slaapkamer gedaan en alle stekkers (lampen, tv, digitale ontvanger, oplader mobiel/tablet) zijn ongeaard (dubbel geisoleerde euro-stekkers meende ik?).

Toch geven jullie nu ook het advies te vervangen voor geaard, is dat omdat jullie de huidige verdeling geaard/ongeaard nog niet wisten of zouden jullie sowieso ook woonkamer en slaapkamer aarden? Waarom zouden jullie dat dan doen?

Het doel is trouwens niet om de elektricien te bekritiseren/beoordelen (forumregels), maar ik ben erg benieuwd naar jullie motivatie. Ik zie het namelijk nu nog niet zo.

Alvast bedankt!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Flexibiliteit, op een geaard stopcontact kun je alles veilig aansluiten, dus een keertje de waterkoker in de woonkamer gebruiken etc is geen probleem. Bovendien kun je dan direct het aantal WCDs uitbreiden naar een aantal dat past bij de moderne tijd met allemaal kleine verbruikers.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Steeds meer toestellen zijn dubbel geïsoleerd en hebben geen aarde meer nodig. Als je een computer of een laptop gebruikt op de woon- of slaapkamer, dan heb je wel een geaard stopcontact nodig.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Klopt.
En daarbij, de tweede doos aan de rechterkant lijkt geen "gat" voor een WCD te hebben.
Het lijkt meer op een lasdoos voor b.v. een oude telefoon aansluiting of een aansluiting voor een telefoon.
Ik denk niet dat je daar een WCD in kunt plaatsen ook al kun je er een vinden.

Het beste is om er twee nieuwe WCD's zonder randaarde in te plaatsen en daarover een dubbel afdekraam. Controleer wel voor de zekerheid of de rechter inbouwdoos ook voldoende groot is
en ook of er misschien niet een telefoon aansluiting of iets dergelijks in zit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dat gat dat klopt wel, daar kan gewoon zo'n zelfde wcd in. Een evt zonder randaarde vergt immers maar weinig ruimte. Maar, zie dit oude type schakelmateriaal nog maar te vinden...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Als je een vergroting bekijkt van de afbeelding dan zie je daar een ijzeren raamwerk zitten.
Daarom vermoedt ik dat deze aansluiting ooit is gebruikt voor een CAI of PTT aansluiting.

Knipsel.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Of een blindplaat die inmiddels is verdwenen... TS zal eens goed moeten bekijken of er bedrading in die doos zit en hoe diep de doos is.
 

Eenkhoorn

  • #11
Dank voor alle reacties, ik zal mij nog eens bezinnen over aarding.

Vwb het ijzeren raamwerk: dat klopt. Ik denk dat hier vroeger inderdaad een CAI of PTT aansluiting op heeft gezeten. Het ijzeren raamwerk kan, net als dat van een wcd, met de twee schroefjes worden losgedraaid en uitgenomen. Blijft een volledig lege doos over. Er komt overigens een andere elektrabuis uit in deze inbouwdoos (maakt vroegere aansluiting PTT of CAI aannemelijk, moeten immers via een aparte buis dan elektra lopen) maar die kabels zijn inmiddes verdwenen. Buis is leeg.

Zonder toevoegen van aarding komt het neer op het vervangen door nieuw materiaal (dubbel afdekraam + 2x wcd waarvan rechts fase en nul vanaf links krijgt).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Klopt, en zonder aarding dus ook wcd zonder randaarde toepassen :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Eenkhoorn

  • #13
Gelukt, hierbij het resultaat. Nogmaals dank voor alle reacties.

20200904_165707.jpg
20200904_163938.jpg
20200904_165603.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Krunnie en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
Ziet er weer als nieuw uit :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu