Plaats zoneklep

Jtf

  • #1
Hoi,
Ik wil graag een zoneklep voor (of erna) mijn vloerverwarming verdeler plaatsen (met een wireless thermostaat van een onbekend merk, verder in de woning plaats ik tado thermostaat knoppen)
Aangezien ik geen monteur hiervoor kon vinden (misschien is de klus te klein) ben ik van plan dit zelf te doen
Ik heb wel wat ervaring met waterleidingen aanpasen, maar aangezien ik dit niet dagelijks doe. Toch een aantal vragen ....


1) Waar kan ik deze zoneklep het beste plaatsen? bij de aanvoer? (de rode circel omcirkelt een pijl (richting vh water) die naar beneden wijst (ik neem aan dat dit dan de aanvoer betreft) of de afvoer? De zoneklep zal ik dan in de blauwe rechthoek plaatsen (zie foto) (op de zoneklep zie ik ook een pijl (neem aan dat dit de richting aangeeft))

2) Is het afsluiten van de waterkraan (op de verdeler en stadswarmte unit) voldoende?
Moet ik nog ergens rekening meehouden? Druk? andere knoppen op de verdeler? temperatuur naar 0? etc

3) Kan ik koperen buizen gebruiken hiervoor? in tegenstelling tot wat nu is gebruikt?

4) De zoneklep heeft aansluitingen van 22mm, de leidingen vd verdeler 15mm. maakt dit uit voor de doorstroom of ga ik hier last van ondervinden?

5) de motor vd zoneklep wil ik 90 graden kantelen, het geheel moet onder het stopcontact blijven (bovenop de verdeler komt een plankje). kan dit zonder problemen?

Alvast bedankt

x3.jpg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik zou je adviseren om de zoneklep te plaatsen in de aanvoerleiding waar nu ook de sensor van de pompschakelaar zit. In retourleiding (in blauw gemarkeerde gedeelte) kan ook, maar mijn voorkeur is in de aanvoerleiding.
Wanneer je in die leiding een klep plaatst moet je de aanvoerleiding vanuit de stadsverwarming wel afsluiten.
Introduceer niet nog een materiaal, zet de klep eventueel met knelkoppelingen in het kunststof gedeelte van de aanvoerleiding. (of direct met knelkoppelingen ion de retourleiding)
Zoneklep is ook leverbaar in 15 mm: ik adviseer je om niet nog weer een andere maatvoering te gebruiken. Dat heeft geen enkel voor- of nadeel (alleen meer kosten)
Je vertelt niet welk motortje je gaat gebruiken, maar niet elke motor kan verticaal geplaatst worden. De meeste motortjes worden horizontaal gemonteerd en functioneren dan het beste.
 

Jtf

  • #3
Hi Degooier,
Ik heb al een zoneklep (22mm) met (Watts Stelmotor 230V NC 22CX) vandaar dat ik deze wil gebruiken.
De reden dat ik hem op de retour wil aansluiten is meer uit praktische overweging, ik kan er beter bij en heb iets meer ruimte om iets te doen.

Wat me net opviel is dat er op de verdeler ook een draaiknop zit waar het motortje op kan (vermoed ik).
Is dat ook nog een optie?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Nee!! Die thermostaat moet je laten zitten, want daarmee regel je de temperatuur van het water wat door je vloer circuleert.
Wanneer je die thermostaat weg zou halen komt er water van hoge temperatuur in je vloer en daardoor kan deze beschadigen. Bij stadsverwarming kan die temperatuur behoorlijk hoog oplopen. Daarnaast zal je pomp steeds weer afslaan, omdat de maximaal thermostaat de pomp uitschakelt. Maar dan kan er nog steeds te warm water in he vloer komen, want de pomp op de verdeler is geen afsluiter.
 

Jtf

  • #5
Hi Degooier, bedankt voor de berichten
Helder, ik zal een 15mm zoneklep op de aanvoer plaatsen, denk dat er daarvoor het mist aangepast hoeft te worden.
 

Maurice81

  • #6
@Degooijer,

Ik begrijp uit je reacties dat jij veel weet van cv, enige puntje van kritiek van mijn kant, in de handleiding van de honeywell 8615 kleppen die ik voor mijn zoneregeling gebruik staat heel duidelijk vermeld dat je deze in de retour leiding moet plaatsen en niet in de aanvoer.

Dus weet niet of jij hier een specifiek argument voor hebt, maar het is dus niet volgens voorschrift het zo te doen.

Gr Rolf
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Ik doe principieel niets met Honeywell. Wat zij adviseren is niet altijd "wet".
Altijd te duur en zeker niet altijd de slimste oplossing. De installateur loopt er vaak mee weg, omdat hij daaraan het meeste kan verdienen......

Een vaak gehoord argument is, dat de temperatuur van de aanvoer hoger is dan die van de retourleiding. M.i. geen echt steekhoudend argument.

Vind het logischer om van een installatie de aanvoer te openen of te sluiten in plaats van de retourleiding. Of je nou een tuinslang aan het begin, de kraan, afsluit of aan het eind: het effect is gelijk. Ik draai liever de kraan dicht. Zo ook bij een verdeler.
 
  • Like
Waarderingen: Maurice81, Krunnie en Vonken_trekker

Maurice81

  • #8
Goed punt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu