Pieptoon uit buizen ?

SaskiaW

  • #1
Goedemiddag,

Sinds een week horen wij (vooral 's nachts) een constante pieptoon. Dit is niet bevorderlijk voor onze nachtrust, dus wij hebben wat onderzoek gedaan. Het (b)lijkt uit de mechanische ventilatie te komen. Als ik het ventiel in de wc eraf haal, en mijn hand ervoor hou, krijgt de piep een andere toon. Zelfde verhaal in de badkamer (helaas zijn dit de enige 2 in het hele huis).

Wij hebben vorig jaar april de buizen laten reinigen en een nieuwe unit laten plaatsen. Ik heb gemaild naar het bedrijf die dit heeft gedaan, en zij geven doodleuk aan dat het opnieuw ingesteld moet worden en eventueel gereinigd a 125 euro. Ik vind dat nogal vreemd omdat je zou zeggen dat dit nog onder garantie valt, plus dat er niet binnen een jaar nog een keer gereinigd zou moet worden.

Ik vraag me af wat dat instellen precies inhoudt. Instellen van de ventielen die aan het einde zitten kan het niet zijn. Het moet iets in de unit zelf zijn wat ingesteld moet worden. Heeft iemand een idee? We hebben een IthoDaalderop CVE-S SP.

Ik hoor graag!

Mvg Saskia
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #2
Die kanalen reinigers leveren vaak half werk. Je zou eens de motorplaat van de MV box kunnen halen en kijken hoe vervuild e.e.a. is. Sommigen halen die borstel er door van ventiel tot MV box en dan zit alles in/of net voor die box. Maar piepend geluid is meestal gewoon lagers gaar en daar hebben zij niks mee te maken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Auto-Geen

  • #3
Met een simpel schakelklokje 's nachts uitzetten.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Dan zou ik dus niet doen, ventilatie is noodzakelijk voor een gezond leefklimaat. Uitzetten is dus ongezond.

Volgens mij kunnen verkeerd afgeregelde ventielen, of een systeem dat verkeerd afgeregeld is door meer weerstand vanwege vervuiling ook een soort suizend/piepend geluid opleveren.

Ik zou eerst kijken bij de MV box en daar luisteren of het de lagers zijn, of dat de ventielen suizen. Dan kun je beslissen of de box vervangen/gerepareerd moet worden of de boel moet worden schoongemaakt/ingeregeld.
 

SaskiaW

  • #5
Bedankt voor je reactie.
De unit is vorig jaar april geplaatst. Kunnen het dan nu al de lagers zijn?

Het lijkt me zo snel voor een apparaat die zo jong nog is
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Lagers heel soms snel defect, dus het kan wel.
Nog geen jaar oud, dan is het nog garantie.
 

SaskiaW

  • #7
Ok, stroom eraf gehad, en dat maakt dus geen verschil :shock:
De lagers kunnen het dan ook niet zijn denk ik. Als ik luister naast de unit hoor ik bijna geen piep, maar bij de uitgangen van de buizen is het heel duidelijk. Het duurt een paar uur en dan stopt het weer.

Ik snap niet wat het kan zijn. Iemand nog een idee?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Bedoel je dat het geluid aanwezig blijft, ook al ligt de stekker van de ventilator eruit?

Of bedoel je dat je de stroom eraf hebt gehad en dat dit geen permanente oplossing gaf, oftewel het kwam weer terug toen je de ventilator terug aansloot?
 

SaskiaW

  • #9
Hi nee als ik de stekker eruit haal, of zelfs de complete stroom eraf haal, dan blijft de piep gewoon hoorbaar.
Ik zit nu te denken dat het misschien dan toch de gasleiding of waterleiding moet zijn.

Want wat kan het zijn als het toch wel de ventilatiebuizen zijn terwijl deze dus uit staat?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Wind op de dakdoorvoer misschien?
 

SaskiaW

  • #11
Ja zoiets dachten wij ook, maar het is nu eigenlijk windstil, en we worden gek van de behoorlijk harde pieptoon.
Thuis werken is echt geen pretje zo.

Ik snap er echt niks van. Ik ga denk ik onze installateur maar even bellen. Hij heeft onze ventilatie unit niet geplaatst, maar misschien komt het wel van de ketel. Het kan van alles zijn nu.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
De ketel zou ook geen geluid mogen maken als je de hoofdschakelaar omzet.

Gas of water zou je dan ook niet mogen horen mits je de kranen en een eventueel gasfornuis dicht laat.

Wat voor een soort woning zit je in? Is het een appartement of een lastig achteraf opgesplitst object? Waar ik naartoe wil: Zou het kunnen dat jouw ventilatieleiding bij de ventilatiebox van een buur uitkomt?

Het is wel heel vreemd dat je het bij de ventielen zo goed hoort, maar bij de ventilatiebox niet. Daar vind je normaalgesproken natuurlijk het andere uiteinde van hetzelfde kanaal.

Heb je de box al eens open gehad? Hoor je binnenin ook niets?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Heb je de hoofdkraan van water en gas ook al eens dicht gezet?

Heb zelf eens mee gemaakt dat de vlotter van een spoelbak van de toilet minimaal lekte en dat gaf door resonantie een pieptoon door heel het huis.... kan inderdaad vanalles zijn.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

SaskiaW

  • #14
Na verder onderzoek kan ik zeggen dat ik de piep bij de box ook hoor, maar dat deze wat overstemt wordt door andere geluiden daar. Het duidelijkst hoor ik de piep op de 1e verdieping. Wij wonen in een (koop)rijtjeshuis waarvan ik vrij zeker weet dat de ventilatie niet geeeld is met buren. Wij kunnen de buizen zien lopen.

In de WC beneden hoor ik de piep minder duidelijk dan in de badkamer op de 1e verdieping. De overloop op de 1e en badkamer zijn het ergste. Zodanig hard dat we er beneden met de deur dicht nog last van hebben. De box en ketel hangen op zolder.

Watvoor bedrijf zou ik hiervoor kunnen inschakelen?
 

SaskiaW

  • #15
Vonken_trekker schreef:
Heb je de hoofdkraan van water en gas ook al eens dicht gezet?

Heb zelf eens mee gemaakt dat de vlotter van een spoelbak van de toilet minimaal lekte en dat gaf door resonantie een pieptoon door heel het huis.... kan inderdaad vanalles zijn.
Oh meen je, ik ga dat idd ook nog proberen!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Als je het ventilatiesysteem beter wilt bekijken dan een installateur bellen die ook ventilatie doen. Dat zijn de meeste W installateurs eigenlijk wel. Op de websites van bedrijven vind je dat wel.
 

SaskiaW

  • #17
Ik heb de hoofd waterkraan uit gezet en de pieptoon is gestopt.....
Jeetje mina. Nu nog kijken wat er dan precies voor zorgt, maar dat het iets met water te maken heeft lijkt me duidelijk nu. Pff waar moet ik beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Begin eens met alle kranen in huis dichtdraaien. Dus ook de kraan voor de wasmachine, voor de vaatwasser, voor de spoelbak van het toilet etc.

Dan kijken of het geluid weg blijft als je de hoofdkraan opent. Zo ja, dan één voor één weer alle andere kranen openen.

Wel wazig dat je het geluid denkt te horen door het ventilatiekanaal.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

SaskiaW

  • #19
Ja nou ja, op zich niet, want het reservoir van ons toilet op de badkamer zit in dezelfde behuizing als de ventilatiebuis. Ik denk dus idd dat ik daar maar eens mee begin. Onze keuken is net 1,5 jaar oud, en de kraan voor de wasmachine is net vervangen (toen de piep er al was), dus die check ik als laatste ;)

De badkamer is wel al wat ouder, dus de kans dat het de wc kraan is, is zeker het grootst.

Ik laat het weten!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Is het een inbouwreservoir? Vaak vind je dan ook gewoon een stopkraantje achter het bedieningspaneel.

Ik heb de moderators gevraagd om dit topic te verplaatsen naar "Badkamer, waterleiding en afvoer" gezien het geluid uit die hoek blijkt te komen. Met "Elektrisch, verlichting en ventilatie" heeft het dan niet meer zoveel te maken. Misschien trekt jouw topic daar de aandacht van de specialisten die alles van waterleidingen en toiletten weten. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu