Perimeter isolatie, afwerking fundering

Kijkman

  • #1
Beste bouwers en lezers,

als frequent lezer heb ik hier al veel antwoorden op vragen vandaan gehaald, waarvoor dank aan jullie allen.

Op dit moment ben ik bezig met het verduurzamen van een stenen bungalow (gelijkvloers) uit 1920.
Er zijn zowaar al spouwmuren, die zijn gevuld. De vloer is niet geïsoleerd, is beton op zandgrond. Uiteindelijk wil ik de vloer uitgraven en opnieuw leggen met vloerisolatie, maar daar moet ik nog even voor sparen. Tot die tijd:
Om warmteverlies en optrekkend vocht tegen te gaan heb ik aan de buitenkant de fundering vrij gelegd (paar meter per keer, niet onder de ringbalk gegraven) om deze te bekleden met XPS.
Aan de voorgevel zit ik met het volgende; de fundering onder het maaiveld is erg ruw gestort, zonder bekisting en met grote kiezels. Ik kan de XPS platen hier wel recht langs steken, maar met hier en daar veel ruimte tussen de fundering en de plaat XPS. De fundering is eerder al waterdicht gemaakt met vloeibare bitumenisolatieverf. De XPS platen hebben een veer/groef verbinding.

Daarom een paar vragen:
1. Recht afsmeren met cement en dan opnieuw waterdicht afwerken en de XPS plaat bevestigen?
2. de XPS platen zetten, en als bekisting gebruiken, dan de overtollige ruimte dicht gieten met cement?
3. wat is het belang van de tegendruk van het zand op de fundering bij laagbouw? Dan kan ik inschatten hoe strak de platen tegen de fundering moeten zitten.
4. kan ik de XPS beter achterwege laten, enkel opnieuw waterdicht smeren, totdat de binnenvloer uitgegraven wordt en van binnenuit isoleren?

Ik hoop dat jullie me wijzer kunnen maken.

Met hartelijke groet,
Naan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Mooie klus. Bij een bungalow heb je relatief veel buitenoppervlak. Dus de (dak)isolatie is extra belangrijk.

Wat wil je bereiken met het XPS? Schets eens het detail, hoe het straks (met de nieuwe vloer) eruit komt te zien. Kijk waar de koudebruggen zitten en hoe je dit kunt voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu