Perilex vraag (voor mechanische ventilatie)

Renevdstap

  • #1
Hallo,

Ik heb onlangs een huis gekocht met daarin een mechanische ventilatie voor in ieder geval de wc en badkamer. Mogelijk zat deze eerder ook aangesloten op de keuken maar in 2008 is er een nieuwe keuken geplaatst. De kastjes zijn tot aan het plafond afgewerkt dus ik kan niet zien of daar nog iets achter zit.

Nu zit op zolder de ventilatie unit aangesloten op een perilex stekker. Echter doet de ventilatie het niet. Hij bromt licht en als ik hem open maak zie ik dat de ventilator heel erg langzaam draait. Een bijkomend probleem is dat er geen 3-standen schakelaar in de woning aanwezig is. Of de vorige bewoners deze weg hebben gewerkt weet ik ook niet. Ik heb even bij de buren aangeklopt maar bij hun doet hij het ook niet (en ze hebben ook geen schakelaar)

Nu wil ik graag een nieuwe ventilatie unit gaan kopen en voeden d.m.v. de perilex stekker. Mijn plan is om de unit standaard op laag te laten draaien, de middenstand laat ik vervallen en hoge stand wil ik inschakelen met het klik-aan-klik-uit systeem. Zodoende hoef ik nergens te breken om de bedrading op te sporen.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de perilex stekker standaard op de hoge stand staat. Aangezien ik de spanning van de hoge stand ga onderbreken met het KAKU systeem.

De vraag is: hoe kan ik meten op welke stand hij nu is aangesloten? Ik heb namelijk 230V gemeten op de bruine draad maar 160V op de zwarte draden.

Alvast bedankt,
René van der Stap
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er staat 230v op de geselecteerde stand(draad)
Beide draden 160v is laagstand.

Er zijn ventilatie units met een RF besturing, 3 standen en een timer.
Zo in een wcd steken en gaan.
Meerdere bedieningen zijn ook mogelijk bv. badkamer en keuken en geen breekwerk, alleen de perilex vervangen voor een normale wcd.
 

Renevdstap

  • #3
Bedankt voor je reactie, the headhunter.

Dat klopt, maar ik vind de draadloze bediening nogal duur (60 euro per stuk). Plus het klik-aan-klik-uit systeem werkt ook met bewegingssensoren en is gekoppeld aan mijn verlichting. Als het echt niet anders kan moet ik maar de RF besturing gaan gebruiken van de unit zelf. Maar ik hoop het eigenlijk te regelen door de draden te onderbreken.

Is de laagstand niet dat de bruine gewoon 230v levert en de zwarte draden 0v? En dat in de midden- en hoogstand de zwarte draden ook 230v gaan leveren?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De zwarte draden zijn gewoon niet aangesloten in stand 1 ,in 2 staat er 1 zwarte op 230v en op hoog de andere zwarte draad.
 

Renevdstap

  • #5
Helemaal duidelijk, dan ga ik eerst maar eens op zoek naar een nieuwe unit met perilex aansluiting. Kan ik daarna op mijn gemak gaan stoeien om uit te vogelen welke draden ik moet gaan schakelen.

Bedankt voor je hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu