Bevestiging gevraagd: aansluiten kookplaat (perilex weer...)

CasRdam

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb het forum uiteraard doorlopen op de diverse topics mbt kookplaten aansluiten, maar voor de zekerheid wil ik het even toetsen... elk type is weer net anders, en de handleiding van SMEG bevat hele summiere informatie, dus ik kan beter van het aansluitschema uitgaan dat onderop de plaat zit.

Situatie: 2 x 230 volt standaard kookgroep (2 x 16A) in een 1 fase groepenkast (35 A), met in de keuken de bekende perilex contactdoos met 2 x Fase (bruin), 2 x Nul (blauw), 1 x Aarde.

Als ik het juist heb, kan ik het onderstaande schema (op de foto bij het eerste groene blok) gebruiken dat op de plaat staat:

- 1 x fase op 1+2 (met brug)
- 1 x fase op 3
- 2 x nul op 4
- Aarding op 5

De plaat heeft 4 zones: 2000 watt, 1800 watt en 2 x 1200 watt. Ik neem aan dat de platen verdeeld zijn onder klemmen 1,2,3 op basis van de doorverbinding die op het aansluitschema staat er dan max 3000/3200 watt op 1 fase komt (2000+1200 en 1800+1200).

Aansluitschema kookplaat (eerste groene blok is de juiste situatie voor 2 x 230 volt als ik het juist heb):



Ik weet dat het topic al vaker is geweest, maar wilde het even checken. En zo niet; dan toch maar installateur.

Dank,
Casper
 

Fiesiekus

  • #2
Je voorgestelde schema klopt. Hoe de fasen naar de zones lopen, weet je alleen vanaf het schema of door de plaat open te schroeven. Maar je kan per fase max. 16 x 230 = 3680 Watt aansluiten, dus die verdeling 3000/3200 zal wel kunnen
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ik wil geen roet in het eten gooien maar formeel gezien is dat tweede aansluitschema bedoeld voor het aansluiten van 2 fasen en één nul van een 3 fase 230v/400v netaansluiting. Het gevaar van het aansluiten op een kookgroep (2 nullen onder één klem) is, dat als er één nul ergens slecht contact zou maken, de andere nul max 32A voor zijn kiezen krijgt (overbelasting). Gezien het aansluitschema met maar één nul aansluiting zal het wel niet anders kunnen maar normaal gesproken horen bij een kookgroep de twee nullen apart aangesloten te worden (bij een slecht contact zal dan simpelweg één circuit uitvallen).
 

Fiesiekus

  • #4
Ik zie het probleem, maar volgens mij is er voor deze situatie geen alternatieve aansluitschema die dat ondervangt
 

Markieman

  • #5
Aangezien jullie (terecht) altijd op veiligheid gebrand zijn, is het dan niet het enige juiste advies om over te gaan op een 3-fase aansluiting?
 

Ralph

  • #6
Maarjah Xander, dat is ook alleen in NL dat achterlijke systeem van 2x van dezelfde fase. Niet alle fabrikanten houden daar rekening mee zie je wel weer.
Vaak zit er aan de andere kant van nulklem wel weer 2 draden die je eventueel los kan halen, maar das eigelijk werk voor gevordeden.
 

Fiesiekus

  • #7
Bovendien is dat niet gunstig voor de garantie; dat zelf een extra aansluiting voor de 0 maken.
 

CasRdam

  • #8
Op andere websites vond ik met andere kookplaten min of meer het zelfde antwoord; voor de Nederlandse markt moet je soms een "380v" schema gebruiken bij 2x230.

Volgens de handleiding van SMEG kan deze plaat overigens alleen op 230 volt, dat is het mooie nog, in de inleiding staat dat de meeste huizen 2x230 groepen hebben en de 1-fase groepenkast met 2x230v (2x16A) situatie wordt besproken. Er wordt daarna niet uitlegd hoe je dat dan moet aansluiten. De inleiding verwijst naar de 5-aderige Perilex, en vervolgens hebben alle aansluitschema's in de handleiding maar 3 of 4 aderige kabels op de voorbeelden (en geen 5 zoals onze Perilex). Tegenstrijdig installatie hoofdstuk van SMEG in het boekje dus.

Bij het 4e schema (tweede groene blok op de foto met 220-240v / 3) is volgens mij ook die situatie: L1 is daar fase 1 (klem 1+2), L2= fase 2 (klem 3), en L3 is de Nul op klem 4, want er zit maar één nul aansluiting op en klem 5 is Aarde.

Omdat op bijna alle aansluitschema's klem 1 en klem 2 worden doorverbonden met een brug, mag ik aannemen dat de kookzones dus verdeeld zijn naar 3000 en 3200 watt, zodat ze over fasen verdeeld worden.

De keuze voor keramisch koken heb ik niet zomaar genomen. Een 3 fase groepenkast met 3x25A is wat lastig in mijn woning, in een jaren 30 woning op de 4e/5e etage, dat bleek nogal wat te gaan kosten om het aan te leggen vanaf begane grond. Netbeheer heeft juist mijn aansluiting verzwaard naar 35A en de groepenkast vervangen. Omdat alle gasleidingen vervangen moesten worden (alle vloeren openbreken wat ook niet echt optie was) heb ik gekozen voor keramisch koken en 1 nieuwe korte gasleiding vanaf de meter naar een CV ketel.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Bij het vierde schema zit geen nul. Dit schema is bedoeld voor aansluiting op een 3 fase 130V/230V netaansluiting zoals je bijvoorbeeld op de Antillen tegenkomt. Verder verbaast het mij ook dat dit zo voor de Nederlandse markt (met de speciale kookgroep) geleverd wordt. Vraag het eens na bij de leverancier, ik ben benieuwd wat zij voorschrijven.
 

CasRdam

  • #10
Dank jullie wel, allen.

Het mooie van dit verhaal is, dat de SMEG handleiding in hoofdstuk 10 (ook via internet te zien, gaat om de SMEG SE2640TC1) alleen spreekt over 32A afzekering met groepen op een 1-fase woonhuisaansluiting, met de perilex. En vervolgens staat het aansluitschema er niet bij, dat is bijna slording van ze vind ik.

Ik heb SMEG vanavond een email gestuurd, wat de juiste oplossing zou moeten zijn. Al denk ik dat ze met zelfde verhaal aankomen.

Even afwachten dus.
 

CasRdam

  • #11
Allen dank voor het meedenken. SMEG heeft zeer snel een uitgebreide reactie gegeven via email. Ik zal het moeten aansluiten zoals ik in de 1e posting zelf al aangaf.

Bij dit type zit maar 1 nul aansluiting, bij de nieuwe variant van de SE2640TC1 die nu te koop is zitten er wel 2 nul aansluitingen op. Echter daar heb ik niets aan nu. De 2 nul leidingen zullen dus op 1 klem moeten, enige oplossing.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Ik was er al bang voor. Kun je de plaat niet meer ruilen voor het type, dat wel de correcte aansluitingen heeft voor een kookgroep? Dat zou wel veiliger zijn m.i. Anders dan maar extra aandacht voor een goed contact van beide nuldraden, zowel bij de plaat, de perilex als bij de kookgroep in de groepenkast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu