Perilex stekker op apparaatkabel bevestigen

MonasteryMike

  • #1
Hallo allemaal,

Inductieplaat ging stuk, dus een nieuwe gekocht. Kabel zit reeds aan apparaat bevestigd, maar nog geen perilex stekker aan het andere uiteinde. De kabels zijn duidelijk te identificeren, zie afbeelding. Deze wil ik nu aan stekker gaan bevestigen.
Het betreft een 2 x 230v aansluiting.

Stopcontact gecheckt middels spanningzoeker; spanning gedetecteerd links boven en links onder, geen spanning gedetecteerd rechts boven en rechts onder.
Vandaar wou ik bij het aansluiten van de draden op de stekker uitgaan dat dit de situatie is:

L1 N1
L2 N2
(en aarde in midden)

Vraag 1: Is dit een juiste aanname of niet?
Vraag 2: Indien N2 op plek van N1 zou zitten: geeft dit problemen? Is dit vast te stellen (zonder spanningsmeter)?

Alvast dank voor de hulp!

311066295_2252955898215693_1034833566200501276_n (1).jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Vraag 1: Ik zou niet graag vertrouwen op een spanningszoeker. Laatst was er iemand met een soortgelijk topic die ook aannam dat hij een 2x230V kookgroep had, want slechts bij 2 contacten lichtte de spanningszoeker op... Maar dat bleek een 3-fasen krachtgroep te zijn waarbij er toevallig 1 van de zekeringen kapot was. Toch jammer.

Er is niet echt een standaard voor het aansluiten van een kookgroep op een Perilex contactdoos, maar jouw variant ken ik nog niet. Meestal is linksboven een nul. Zit de contactdoos wel rechtop gemonteerd en niet een kwartslag naar rechts gedraaid? Let er dan op dat je ook de stekker gedraaid houdt als je het aansluit. :wink:

Vraag 2: N1 en N2 verwisselen kan niet echt kwaad, zeker niet als je een kookgroep hebt waarbij alle 4 de polen altijd tegelijkertijd uitschakelen. Als je een kookgroep hebt met een losse brug kun je bij overbelasting of kortsluiting wel meemaken dat maar de helft afschakelt, dan is het wenselijker dat je de setjes wel goed bij elkaar houdt. Als het goed is heeft degene die de contactdoos aansloot daar natuurlijk al naar gekeken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu