Perilex mechanische ventilatie werkt niet

Perilex13

  • #1
In mijn nieuwe huis werkt de mechanische ventilatie niet. Installateur erbij, nieuwe mechanische ventilatie besteld, maar werkt ook niet. Na alles door te meten komt hij tot de conclusie dat er niet genoeg spanning staat op de perilex wcd. Ergens is volgens hem een breuk of lekstroom. Hij adviseert mij om een mannetje te zoeken om de breuk te vinden omdat dit nogal tijdsintensief werk is en dat aardig in de kosten kan lopen bij een elektricien. Dus nu zelf maar op onderzoek uit, hoewel ik er niet zoveel verstand van heb.

Het gaat om een Itho mechanische ventilatie met perilex stekker op zolder en afstandsbediening in de keuken. Wellicht was er ooit een afstandsbediening in de badkamer, maar vorig jaar is er een nieuwe badkamer ingekomen en nu is er niks meer zichtbaar.

Beneden achter de afstandbediening een bruine draad (midden) en twee zwarte. Boven achter de wcd N: blauw L1: zwart L2:bruin L3: zwart. En aarde: groen/geel


Ik meet de volgende voltages:

Afstandbediening stand midden

Beneden:
Bruin: 230
Links zwart: 2
rechts zwart: 2

Boven:
Blauw: 1
Zwart: 2
Bruin: 1
Zwart: 2
Groen/geel: 1

Afstandbediening stand links

Beneden:
Bruin: 230
Links zwart: 43
rechts zwart: 230

Boven:

Blauw: 90
Zwart: 228
Bruin: 90
Zwart: 43
Groen/geel: 90

Afstandbediening stand rechts

Beneden:

Bruin: 230
Links zwart: 230
rechts zwart 27

Boven:

Blauw: 34
Zwart: 27
Bruin: 34
Zwart: 228
Groen/geel: 34

Duidt dit inderdaad op een kabelbreuk? En waar zou die dan moeten zitten? Ik ben benieuwd of iemand hier iets zinnigs over kan zeggen. Alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De bruine draad heeft ergens een verbinding met zwart. Vermoedelijk om de mechanische ventilatie af te schakelen in stand 1.

Vaak word dit of in de perilex gedaan en anders in de centraaldoos dichtst bij de mechventialtie.

Verder kan ik niets opmaken uit je metingen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Hoe meet je die spanning precies? Spanning staat nooit op slechts 1 punt, je hebt het altijd over spanningsverschil tussen 2 punten. Bedoel je met "Bruin: 230" dan 230V tussen bruin en... aarde? nul? En wat moet ik dan precies van "Groen/geel: 90" maken? ;)

Ik vind het er op lijken dat zowel de bruine, blauwe als geel/groene draad naar de Perilex contactdoos los liggen. Enkel op beide zwarte draden meet je boven wat ik zou verwachten. De rest van de metingen komen naar mijn idee door capacitieve koppeling tussen de verschillende aders. Heb je de mogelijkheid om te meten met een spanningsmeter met een lagere inwendige weerstand (dus geen multimeter, maar bijvoorbeeld wel een duspol)? Waarschijnlijk meet je dan gewoon 0.

Waarschijnlijk ga je het probleem vinden in één van de centraaldozen (die dozen waar de lampen aan hangen) tussen de schakelaar en de MV-box. Je hoeft alleen te kijken naar centraaldozen op dezelfde groep, de rest kan er niet mee te maken hebben. Zijn deze dozen wel allemaal bereikbaar of hebben ze bijvoorbeeld in de badkamer een verlaagd plafond er onder gemaakt?
 

Perilex13

  • #4
Ik meet de spanning beneden tussen de draad en de aarde van een naastliggend stopcontact en boven tussen de draad en een ijzeren buis :shock:

Groen/geel is de aarde bij de perilex en daar staat dus ook 90 volt op.

Op de groep van de perilex wcd staan verder de woonkamer en de keuken, maar niet de badkamer. In de woonkamer en keuken zijn twee plafondlampen met centraaldozen, die zal ik eens openmaken. Daar zou een draad los kunnen zitten begrijp ik?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Daar lijkt het wel op. Maar dat had de monteur ook kunnen meten voordat deze een nieuwe box had geplaatst.
 

Martijnvl

  • #6
Herkenbaar probleem; had een soortgelijk probleem toen ik mijn oude (wisselstroom) MV heb ingeruild voor een nieuwe gelijkstroom variant (zelfde merk, ander model).

Stekkers zaten goed op de MV, maar draaien? echt niet. Heb toen de fase, 0 en 2 zwarte draden die op de perilex stopcontact binnenkomen op diverse manieren gemeten om te ontdekken wat nou werkelijk 1) de fase was, 2) de 0 was, 3) de 2 schakeldraden waren voor hogere snelheid. Uiteindelijk bleek men vanaf de bouw alles wat crea te hebben aangesloten waarbij niets leek wat het was en bleek dat bruin/zwart/zwart door elkaar was gehusseld.

- probeer duidelijk te krijgen welke draden gebruikt
worden voor snelheid 2 en 3
- probeer duidelijk te krijgen welke draad de 230v
voedingsdraad is.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Meten doe je altijd tussen de draad en de Nul, niet tussen de aarde of een ijzeren buis.
Normaliter is L1 de bruine draad. Dit is dus al eens aangepast.waarschijnlijk om de oude box te laten draaien.

De nieuwe boxen zijn er ook draadloos. Voor de voeding is er dan alleen een "normale" wcd nodig met fase, nul en aarde. De afstandsbediening is dan los met een batterij, die over de doos in de muur past waar nu de standen schakelaar zit.

Ik denk dat het laatste de meest simpele oplossing is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Vreemd ik meet juist vaak TOV de aarde of een vreemd geleidend deel.
 

Perilex13

  • #9
Volgens mij is het probleem opgelost. Beneden in een centraaldoos hing een losse bruine draad, netjes afgedopt. Die heb ik in de lasklem gedaan met andere bruine draden en ineens staat er boven weer genoeg spanning op de perilex. :)

MV werkt nog steeds niet, maar deze is ook 17 jaar oud en aan vervanging toe. Ik vermoed dat met een nieuwe MV het probleem helemaal is opgelost. Bedankt voor de tips.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Kies dan meteen voor een versie met een gelijkstroom motor, voor een lager energie verbruik.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Je zult nu boven vast weer 230V op bruin meten, maar je hebt nu toch niet verklaard waarom je 90V ten opzichte van aarde meette op de blauwe en geel/groene draad?

Ik denk dat de bruine draad niet de enige losse draad. was. Dat de MV nog steeds niet werkt belooft ook niet veel goeds. ;)
 

Perilex13

  • #12
Inderdaad, ook een blauwe en een geel/groene draad hingen los. Aangesloten en mijn 17-jaar oude MV is weer gaan lopen. Mooi!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu