Mechanische ventilatie aansluiten op perilex 4 draden

tddoubleu

  • #21
Oke, ga ik die aanschaffen. Ik heb alleen geen 5 draden perilexdoos, maar een 4 draden en een 2 standen schakelaar. De nieuwe box is er een met 3 standen en de stekker heeft dus ook 5 draden. Dacht dat het simpel was door een van de fase draden niet te gebruiken, maar zo werkt deze ocron box waarschijnlijk niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
tddoubleu schreef:
Als ik stroom eraf haal, draden los maak en stroom erop zet, heb ik op blauw geen stroom. sluit ik de boel weer aan, blauw op N en bruin op l3, heb ik stroom op beide.
Zoals al eerder aangegeven: Je hoort geen spanning te hebben op blauw. Als je daar wel spanning op hebt, zal de nuldraad ergens onderbroken zijn. Totdat je dit probleem lokaliseert en oplost zal het niets gaan doen...

Wat is er met die PVC-buis bij de Perilex contactdoos gebeurd? Zoals dat eruit ziet zou het me niet eens verbazen als de nuldraad doormidden gebroken is...

Je moet de box zeker weten werkend kunnen krijgen met 4 draden, als je accepteert dat je met de fysieke schakelaar een stand minder beschikbaar hebt. Met de afstandsbediening kun je alsnog alle standen kiezen.
 
Laatst bewerkt:

tddoubleu

  • #23
Is een nieuwe nuldraad trekken een optie? Komt die bij de schakelaar in de keuken vandaan? Pvc buis is geknakt toen ik de foto wilde maken. Stroom was er dus al, maar nogmaals, zou mij niet verbazen als het een beetje reststroom is. Beneden in de keuken meet ik op blauw niks.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Om goed te meten zul je dus een tweepolige meter (duspol) moeten gebruiken. Maar als het lampje van je spanningszoeker gaat gloeien op de nul durf ik zo ook al wel te zeggen dat er iets niet klopt...

Dit is geen reststroom (je meet überhaupt geen stroom, maar spanning :wink:). Dat het lampje minder fel gloeit dan op de fase komt omdat je spanning meet met de ventilatorbox in serie met jouw spanningszoeker.

Dat je beneden niets meet op blauw en boven wel zegt eigenlijk al genoeg: Hier tussenin zit iets niet goed. Ik verwacht niet dat de bedrading rechtstreeks van de schakelaar beneden komt hier, hier zal tenminste één centraaldoos (die in de keuken) tussen zitten, mogelijk meerdere. De kans dat het probleem in de draad zelf zit is klein, de kans dat er ergens een lasklem niet goed vastzit is vele malen groter...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #25
In het verlengde van wat XanderH hier boven opmerkt over een mogelijk probleem in de blauwe ader, wat was de reden dat je de vorige ventilatiebox hebt vervangen? Hield die er zomaar mee op? Zou het kunnen zijn dat die ventilatiebox nog wel goed was, maar er door een kabelbreuk geen spanning meer was?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

tddoubleu

  • #26
Top, ben alles nog eens goed nagelopen en ook centraaldoos keuken opengemaakt. Volgens mij zat hier het euvel.blauwe draad zat een beetje klem tegen fasedraad. De boel losgemaakt en even wat ruimte gegeven en zie de mv draaid als een tierelier. Bediening via rf afstandsbediening werkt ook. Bedankt iedereen voor alle wijze adviezen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Vonken_trekker en XanderH

tddoubleu

  • #27
Krunnie, wat je zegt zou zomaar kunnen. Box was wel heel oud, was originele vanaf de bouw en dat is 38 jaar geleden.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #28
Antiek beestje, 38 jaar. Top dat alles nu goed draait :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu