Perilex contactdoos t.b.v. van 2 fase inductieplaat

Janh276

  • #1
Een vraag over een Perilex aansluiting.
In mijn groepenkast is een 3 fase automaat t.b.v. inductiekookplaat geplaatst. Er is gebruik gemaakt van 5-aderige kabel. Omdat de inductieplaat een 2 fase plaat is, zijn er van de drie fases twee aangesloten, de bruine en de zwarte draad. De grijze draad is ongebruikt gebleven. Voorts is uiteraard de nul (blauw) aangesloten op de automaat. En de aarde op de aardleiding. Dit alles is door de elektricien gedaan. Ik had zelf een drie fase automaat gekocht, dat had in dit geval gewoon een 2 fase kunnen zijn. Volgens elektricien geen probleem alleen zonde van het geld. So far so good.
Nu mijn vraag: Het Perilex stopcontact sluit is binnenkort zelf aan op de vijfaderige kabel die in mijn keuken uitkomt. Dat betekent dat van de vier pennen (exclusief de aarde) in de contactdoos er maar drie aangesloten worden: L1 bruin, L2 zwart, L3 niets en N blauw (en uiteraard de aarde draad). Ik heb dan maar 1 nul in de perilex doos. Of moet ik in de doos de nul doorlussen naar de L3 ? Of de loze grijze draad aansluiten op L3? Dat laatste is vrij zinloos volgens mij.

Het aansluitschema van kookplaat ziet er zo uit:

1665951366131.png


Wanneer ik het zo lees werkt de 2 fase aansluiting met één nul. Klopt dit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zelfde situatie als deze:


Dus ja, 1 nuldraad is in dit geval prima.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou in de Perilexdoos alle drie fasen aansluiten en dan of in de stekker of in het aansluitblok van het kooktoestel één fase weglaten. Misschien dat je over enkele jaren een kookplaat wilt aanschaffen die wel drie fasen nodig heeft.
 

Janh276

  • #4
Ja slim ga ik doen. Dank je.
 

Hanson95

  • #5
Hallo allen, wij moeten een 2-fasen plaat gaan aansluiten, maar de meterkast nog aanpassen. Er zijn nu 2 van de 3 fasen in gebruik en er zit al een kookgroep. Is het zinvol om in de nieuwe meterkast, wel direct een 3-fasen groep / aardlek te plaatsen, zodat de verdeling wat gunstiger is, of kunnen we net zo makkelijk weer een "normale" kookgroep opnemen. Ben benieuwd naar jullie reacties.

Schermafbeelding 2022-10-25 om 11.04.12.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu