2 fase inductie kookplaat aansluiten op 3 fase stopcontact

DAZ Niels

  • #1
Hallo,

Mijn vraag gaat over het aansluiten van een 2 fase kookplaat op een 3 fase automaat/stopcontact.

Ik heb de volgende aansluiting op mijn kookplaat zitten:
1657190132265.png


Als ik dit schema aanhoud komt er een loze pin in de perilex stekker te zitten, is dit een probleem als ik deze stekker dan in een 3 fase stopcontact steek/aansluit?

Ik hoor het graag, bedankt alvast!

1657190121043.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat is gewoon prima. Wordt vaak zo gedaan.
 
  • Like
Waarderingen: DAZ Niels

DAZ Niels

  • #3
Thanks!!
 

Boukehj

  • #4
Zelfde situatie hier. Toen ik het plaatje in de handleiding zag staan, vroeg ik me af: wordt de nul niet te zwaar belast door zo'n kookplaat?

Aan het plaatje te zien, lijkt de fabrikant het belangrijk te vinden dat in het bijgeleverde snoer 2 aders worden gebruikt voor de nul. Het bijgeleverde snoer is trouwens 2.5 mm2. Echter, in de voorgestelde oplossing van @Vonken_trekker wordt vanaf de meterkast tot aan de perilex wcd maar één ader gebruikt als nul.

Is het niet logischer (en het is maar een vraag!) om vanaf de mk twee aders als nul te gebruiken? Dus in de meterkast één van de fasen los te halen en aan de nul te hangen? En dan uiteraard de perilex stekker daarop aanpassen. En de kookplaat ook; de fabrikant maakt onderscheid tussen beide situaties:
siemens.jpg
 

Boukehj

  • #5
Ik vermoed dat ik op een andere site het antwoord heb gevonden waarom die ene nuldraad voldoende is:

"Optelsom van twee 120 graden verschoven sinussen; totaal is nooit groter dan eender van de twee."
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
@Boukehj Je hoeft je bij een 3-fasen aansluiting inderdaad geen zorgen te maken over de stroom door de nulgeleider, die is maximaal 16A net zoals de stroom door de fasegeleiders.

Geen idee waarom "de fabrikant het belangrijk lijkt te vinden dat in het bijgeleverde snoer 2 aders worden gebruikt voor de nul", want daar is geen technische reden voor, je zou de kookplaat op een 3-fasen aansluiting ook prima kunnen aansluiten met een 4-aderig snoer. Ik vermoed dat ze dit schema aanhouden omdat ze maar één snoer meeleveren en tja, wat doe je dan met die onnodige 5e ader? :roll:

Dat de fabrikant in de aansluitschema's onderscheid maakt tussen 2-fasen (krachtgroep) en 2x dezelfde fase (kookgroep) is niet meer dan logisch, want in het laatste geval heb je dus zeer zeker wel 2 nulgeleiders nodig! Omdat de fasen niet verschoven zijn zou je anders wel de nulgeleider overbelasten. Je ziet dat ze in het rechter schema ook de brug verwijderd hebben, zodat het niet ongemerkt kan blijven functioneren als 1 van de nulgeleiders onderbroken zou raken.
 
  • Like
Waarderingen: Boukehj

Boukehj

  • #7
Top, bedankt, helemaal helder. Nu durf ik het met een gerust hart zo bij mijn vriendin thuis aan te sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu