Perilex aansluiting keuken - zelf de dradentrekken

kluskluns1

  • #1
Ik was van plan een perilex aansluiting te creeeren in de keuken, voor een inductiekookplaat. Huis is uit 2005, en heeft een aansluiting 3x25A.
Achter de oven zit al een loze leiding (19mm) voor naar de meterkast.
In de meterkast heb ik nog ruimte voor 3 groepen, maar ik zag dat er ook 2 soorten kookgroepen bestaan (toolstation). Een 2-groep, en een 4-groep.

Attema fornuisgroep 1-fase 16A (88187) a 35eu

Attema 16953 XL 115-K DHZ groepenkast uitbreiding 3 fase fornuisgroep (81133) a 67eu

Ik wil zelf de dradentrekken. De meterkast aanpassen wil ik laten doen. Nu vraag ik mij het volgende af:
1) kan en mag er een 5-aderig xmvk 2,5mm2 kabel door de loze leiding of zijn 5 losse draden (ook 2,5mm2) verstandiger/beter of verplicht? ivm warmte of iets dergelijks
2) omdat ik nietweet wat de toekomst brengt qua kookplaten, kan ik die 3-fase fornuisgroep beter nemen of moet er dan meer aangepast/veranderd worden (bijv via Liander)? Die 32 euro extra kosten voor de fornuisgroep overleef ik wel:-). Dan weet ik welke draden ik zal moeten trekken
3) als je de 3-fasefornuis groep neemt kan je dan evengoed andere perilex-kookplaten erop aansluiten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Aangezien je een 3-fasen aansluiting hebt, bij voorkeur ook een 3-fasen krachtgroep plaatsen voor de kookplaat. Je verdeelt de belasting dan mooi over 2 of 3 hoofdzekeringen. En je hebt een ruimere keuze uit kookplaten of fornuizen, alle exemplaren t/m 11kW komen in aanmerking, niet alle kookplaten kunnen op een kookgroep.

Je mag een xmvk kabel trekken, maar afhankelijk van hoe de leiding is aangelegd zou dat kunnen tegenvallen, als er bijvoorbeeld te krappe bochten inzitten. Draad is meestal makkelijker trekken. Neem voor een krachtgroep dan 3x bruin, 1x blauw en 1x groen/geel.

Kan die krachtgroep die je linkt worden angesloten achter een bestaande aardlekschakelaar, heb je überhaupt 4-polige aardlekschakelaars? Anders heb je meer nodig en wordt het duurder. :wink: Heb je een foto van de groepenkast? Als je de werkzaamheden wilt uitbesteden doe je er verstandig aan om de vakman ook het materiaal te laten verzorgen.
 

kluskluns1

  • #3
Bedankt voor je antwoord Xander!!

ik vond de trekveer er vrij soepel doorheen gaan. Ook is de afstand maar ongeveer 8 meter (2,5 meter omhoog, 1,5 meter omlaag, en wss 2 meter naar links en 2 meter opzij), met max 3 haakse bochten denk ik. Maar dan wordt 't denk ik toch losse draden!

Ook alle perilex platen kunnen kiezen tot 11kw zou fijn zijn. Dus goed nieuws

Haha maar die laatste alinea... Dat wordt weer spannend! Benieuwd wat er nog meer aangepast zou moeten worden... Zie foto meterkast

IMG_1135.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt zo te zien 8 groepen aangesloten op de bestaande 2 aardlekschakelaars. Dat mag precies, want op iedere aardlekschakelaar mogen maximaal 4 eindgroepen.

Maar je kunt dus niet meer een extra krachtgroep of kookgroep aansluiten op de bestaande aardlekschakelaars. Of kun je toevallig 1 van de bestaande groepen missen (ik zie er al één die is uitgeschakeld)?

Het makkelijkste is denk ik een extra kastje met daarin een 4-polige B16 30mA aardlekautomaat. Een aardlekautomaat combineert de functie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar in één toestel dus dan ben je in één keer klaar. Kost je wel weer een paar tientjes meer. :wink:
 

kluskluns1

  • #5
De ene groep die uitgeschakeld is, is een aparte groep voor de tuin. Daar liggen nog een paar contactpunten open.. Alles is wel redelijk bezet. Vond 't ook al jammer te zien dat ik ruimte had voor nog maar 3 en niet voor 4 :-/

Nog een paar tientjes extra overleef ik ook wel ;-) bedankt voor de info!
Maar als ik google op kastje 4-polige B16 30mA aardlekautomaat, vind ik alles ZONDER kastje. Voor mijn beeld, heb je toevallig een linkje van zo'n ding?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dan koop je er een kastje bij?

Maar zoals gezegd, als je de werkzaamheden uit laat voeren zou ik dit alleen in overleg met de betreffende vakman doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu