Perilex aansluiting in keukeneiland

Twaalftien

  • #1
Beste mensen,

Ik ben een keukeneiland aan het voorbereiden op de plek waar nu nog de voorzijde van de woonkamer is.

Paar vragen:
1. Doe ik er goed aan om de perilex aansluiting (voor inductie kookplaat) op bijvoorbeeld 70 cm hoogte in het keukenkastje te plannen? Of is veel lager net zo goed?
2. ik ben van plan een houten wandje te maken zodat de onderkasten stevig aan een staalprofiel kunnen worden gehangen. Omdat de vloerbalk in de weg zit, krijg ik de mooiste leidingloop (minste bochten) als de buis tussen het houten wandje en de hardboard achterwand van het keukenkastje omhoog loopt. Door een gat in de hardboard achterwand te maken kan ik dan een opbouwdoos op de stevige wand monteren. Lijkt dat een goed plan, of zitten er nadelen aan?

Alvast bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1) Net wat jij wilt. Als de plint hoog genoeg wordt zou je de contactdoos ook laag bij de vloer kunnen houden (eventueel de contactdoos een kwartslag draaien zodat een haakse stekker nog goed past). Je moet dan wel de plint demonteren als je bij de stekker moet zijn, maar je hebt geen gat in de achterwand van de kast. Net waar jij blijer van wordt. :wink:

2) Ik zie geen bezwaar. Plaats wel een montageplaat als je de contactdoos op een brandbare ondergrond schroeft.

Het wordt geen ladekast? Anders is het wel belangrijk dat je de vrije ruimte achter de lade even heel goed in de gaten houdt als je hier opbouw schakelmateriaal wilt monteren.
 

Twaalftien

  • #3
Ha dank je wel XanderH!

Daar wordt ik al blij van :P

Ging me er ook om dat een installateur er blij van wordt, als ik de kookplaat laat aansluiten (ik begreep dat garantie vervalt als je niet door een erkend installateur laat aansluiten). Ik wil de buizen al veel eerder aanleggen namelijk.

Montageplaat had ik wel aan gedacht, maar gelukkig dat je over de lade begint!
We hadden eerst een ondiepe lade gepland, maar later dat de oven onder de kookplaat komt. Daaronder een lade van 10 cm... dat lijkt me lastig. Dus nu denk ik dat ik beter een doorgang naar het kastje ernaast kan maken. Daar kan ik wel makkelijk ruimte vrijhouden. Of inderdaad achter de plint, dat scheelt kastruimte. Mag de plint i.v.m. bereikbaarheid dan gewoon vastgeschroefd zitten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je de keuken laat monteren, is het wel aan te raden om de opgave van de leverancier te volgen wat betreft posities, anders heb je wellicht een minder blije keukenmonteur. Maar ik kreeg de indruk dat je de keuken zelf wilde plaatsen.

Een elektromonteur die de kookplaat aansluit zal niet zo snel minder blij zijn, zo lang de contactdoos maar te bereiken is en het aansluitsnoer van de kookplaat lang genoeg is.

Ik zou de contactdoos inderdaad niet achter een (ander) inbouwapparaat of lade monteren, dan liever achter de plint of achter het kastje ernaast. Waarschijnlijk hoef je helemaal geen doorgang in het kastje te maken, de kast zal achter de oven geen achterwand hebben.

Als je het achter de plint monteert wel zorgen dat het bereikbaar blijft (dus niet naderhand de vloer gaan egaliseren en plavuizen tegen de plint leggen :roll:). Maar schroeven die makkelijk te verwijderen zijn lijken me geen probleem. Maar waarom zou je de plint schroeven? Meestal klemt dat toch met beugels aan de poten vast?
 

Twaalftien

  • #5
Ja klopt, de keuken ga ik zelf plaatsen.

Lengte snoer zal ik checken, want achter de plint lijkt nu de beste oplossing. Ik had me nog niet zo in de plinten verdiept, maar klemmen is inderdaad veel handiger en beter!

Super bedankt voor de nuttige info! Heel blij mee :lol: :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu