Pergolazonwering ophangen - chemisch anker in muur genoeg?

Peter_BK

 • #1
Ik ga pergolazonwering ophangen. Het betreft hier zonnewering van 5 meter breed en 4 meter uitval. Belangrijk verschil met knikarmschermen: het doek loopt over geleiders die aan een kant vastzitten aan de cassette en aan de andere kant een paal in de grond. Dus de belasting op de cassette is in ieder geval minder dan een knikarmscherm. Voorbeeld:Ik kan hem met de nodige kracht aan 1 kant optillen. Ik schat dat het een kg of 35-40 aan een kant dus dus 70-80 totaal. Daar komt denk ik nog een kilo of 10 bij van de liggers die aan 1 kant aan de cassette vastzitten.

Ik woon in een nieuwbouwhuis met uitbouw. Bakstenen zijn 10cm diep en vrij hard. Voegsel is ook keihard. Daar ga ik het natuurlijk niet in vast zetten maar het zit dus niet losjes aan elkaar. Boven de tuindeur zitten nog 12 bakstenen in de hoogte. Ik zou hem dan in de 5e laag bakstenen van onder gerekend willen vastmaken. Ik heb er 2 beugels bij die elk 2 gaten heeft voor de bouten, die een centimeter of 15 uit elkaar zitten. Ik zou dus elk gat in een andere baksteen kunnen maken. Beugels vast, zelf eens aan de steunen hangen waarmee ze ieder een kg of 80 te verduren krijgen. Als dat houdt, zou ik er dan zijn? Boren tot aan de betonnen binnenwand van onze woning zie ik niet zitten omdat ik de isolatie niet aan wil tasten.

Maakt het daarbij nog uit of een beugel boven het deurkozijn komt? Normaal gaan de beugels een centimeter of 30-40 naar binnen maar als ik van het deurkozijn weg wil blijven dan zal het een centimeter of 20 zijn.

Alvast bedankt!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Chemisch anker is meer dan genoeg, zelfs niet nodig en niet leuk als je het ooit wilt veranderen.
Goeie pluggen met passende schroeven/bouten is hier de meest gebruikte manier. Knikarmschermen wordt normaal ook gewoon met pluggen gedaan.
 

Peter_BK

 • #3
Over knikarmschermen heb ik dat wel anders gelezen en voor knikarmschermen kun je nog van die verlengde steunen bestellen in geval van een uitbouw maar dat heb ik hier niet voor...Overigens heb ik vandaag 1 kant gewogen en dat was 35kg.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Als de wind eronder slaat, kan je de komma in dat getal wel opschuiven :mrgreen:
 

Peter_BK

 • #5
Wat bedoel je precies? Dat de belasting dan geen 35 maar 350kg kan worden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Ja, en nog wel meer ook.
Nog nooit een paraplu bij harde wind vastgehouden?
Zo'n ding is een prima vlieger, of zit er een automaat op die het scherm oprolt als het te hard waait.
 

Peter_BK

 • #7
Sowieso gaan wij hem niet uitrollen met windkracht 6 ofzo en we laten hem ook niet uitgerold als er wind komt. Maar meer dan 350kg per hoek?? Ik heb deze zonweringen nog nooit gezien met betonpoeren van 400-500kg aan de palen en ook nog nooit daarvan gehoord? En dan zou je op een knikarmscherm met het hefboomeffect erbij omdat je daar die palen er niet bij hebt met gemakt meer dan 1000kg kracht krijgen? Dat kan toch nooit met een paar boutjes in een bakstenen muur?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #8
chemische ankers zijn een goede oplossing voor bewegende onderdelen.
Als je het scherm gewoon netjes dicht doet als je niet thuis bent en niet gebruikt bij storm kan dat prima.

Bij storm kan de kracht uit de wind wel oplopen tot 100kg/m2 afhankelijk van waar je woont in Nederland
 
 • Like
Waarderingen: Peter_BK

Peter_BK

 • #9
Ja, ik kan me dat wel voorstellen als je dat bij storm doet, maar volgens mij is er geen zonnewering met doek die dat overleeft toch? :P Denk je dat ik specifiek in mijn situatie met chemische ankers weg kom?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #10
Ja lijkt me geen probleem
 
 • Like
Waarderingen: Peter_BK

Peter_BK

 • #11
Dank je. Dan is nu het plan chemische ankers, beugels eraan, zelf eraan hangen (kg of 80) en optrekken oefenen (ik gok 1 of 2 keer :P ) en als dat houdt dan de cassette eraan.
 

Peter_BK

 • #12
Wat denken jullie trouwens over montage van een van de beugels boven een dubbele deur?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #13
Zelf eraan gaan hangen is nutteloos. Dat kan ook aan één 4x40mm schroef in een 6mm plug.
Wat belangrijk is, is de uittrekkracht, maar ook daar hoef je je bij chemische ankers geen zorgen over te maken, die is vele malen groter dan wat het scherm kan hebben.
In de gebruiksaanwijzing zal staan wat de maximale windbelasting is.

ps. ik noemen knikarmschermen omdat de uittrekkracht op de pluggen daarbij veel groter is door hefboom werking, bij jouw scherm hangt er wat gewicht aan, verder niks.
 
 • Like
Waarderingen: Peter_BK

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu