Pergola vervangen

PapierHier

  • #1
Hallo,

We hebben een in onze achtertuin een klimplant, een 'blauweregen', die momenteel, deels wordt ondersteund door een pergola. Deze pergola vinden we niet mooi en willen er iets anders voor terug plaatsen.

Hieronder eerst wat foto's van de huidige situatie:

IMG_7244.jpeg
IMG_7245.jpeg
IMG_7246.jpeg
IMG_7247.jpeg
IMG_7248.jpeg
IMG_7249.jpeg


Zoals je kunt zien ondersteund de pergola de blauweregen door vier balken.

We willen iets nieuws, maar dan zonder de verticale steunpalen. Dan moet de draagconstructie volledig worden opgevangen door de muur van de schuur. Dit is een enkel-steense muur.

Ik heb zelf een idee, wat mij het mooist lijkt, maar weet niet of dit mogelijk is w.b.t. draagkracht. We willen het in ieder geval zo minimalistisch mogelijk laten ogen. Dus liever geen grote houten constructie aan de muur.

Wat ik bedacht:

Op exact dezelfde plaats waar nu de 4 draagbalken zitten, moeten 4 nieuwe draagbalken komen. Deze wil ik aan de muur bevestigen met degelijke balkdragers. Dit is vanwege het gewicht van de blauweregen en de kracht die er op komt te staan niet sterk genoeg. Ik vroeg me af of ik dit kan oplossen door de draagbalken aan de muur te bevestigen d.m.v. staalkabels. Hoe ik deze het best kan bevestigen in de muur en de balk is een vervolgvraag, maar dat lijkt me geen probleem te moeten zijn.

Hieronder een tekening ter verduidelijking:

PERGOLA.jpg


Is dit een goede oplossing? Kan dit? Of kan het beter op een andere manier terwijl het wel zo minimalistisch mogelijk blijft ogen?

Hoor het graag. Alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat kan wel. De balkdrager is niet echt minimalistisch. Er zijn ook verborgen bevestigingsmiddelen (zoekterm "Onzichtbare Balkdragers"). Bovenin het beste een chemisch anker met een oogbout. Uiteraard alleen RVS gebruiken.
 

PapierHier

  • #3
Dankjewel voor je antwoord. Een balkdrager in de juiste kleur vind ik zelf niet storend. Ik ga nadenken of het een chemisch anker moet worden. Is een kozijnplug niet sterk genoeg denk je?
 

robdeb

  • #4
Die blauwe regen gaat wind vangen, waardoor er wisselend wel of geen spanning op die staalkabels en ogen kan komen te staan. Een kozijnplug of keilbout kan dan in theorie uit de muur gewrikt worden, een chemisch anker niet - want die zijn geschikt voor dynamische belasting.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
De muur doorboren, draadeind erdoor, moer met ring aan de binnenkant, ring en oogmoer aan de buitenkant. Dan hoeft er alleen een gat dichtgemaakt te worden als het er ooit weer af gaat en geen last van een chemisch anker.
 

PapierHier

  • #6
Dat klinkt aannemelijk. Ga ik dat doen.

Nog een vraag over die oogbouten. Welke diameter zou volstaan? Kom ik weg met de M6 100mm? Dan is het oog redelijk klein, wat ik mooier vind.



374CA567-ED27-47ED-B283-B4146B068703.jpeg

B4360872-A14B-4712-931C-8A92A6168025.png
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
M6 is sterk genoeg.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Mijn plan zou zijn om een balk 5 a 10cm van de gevel te monteren en de blauwe regen er met bindbuis aan vast maken
 

PapierHier

  • #9
@IJkenhout
Oké

@De Haan
De blauweregen is daar te groot, te dik en veel te stug voor. Zo flexibel is het niet. Hij heeft zijn vorm nu aangepast aan de vier bestaande balken waar hij op leunt. Daarom lijkt het mij het meest ideaal om weer op exact dezelfde plaats vier balken terug te plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu