Pergola klusadvies gevraagd

Westmania

  • #1
Ik wil graag hout bestellen voor het bouwen van een pergola. Dit is het ontwerp:




Ik denk aan douglas balken van 15x15 voor de palen en het bovenframe. Ik wil ook graag een schommel ophangen. Ik stel me voor dat de palen 70 cm de grond in gaan (met 230 cm boven de grond, en daarop het bovenframe), geteerd (evt met snelbeton erom heen). De smalle dwarsbalken denk ik aan regels van bv 4x6 cm?

Mijn vraag is, gaat dit werken? Welke manier van constructie adviseren jullie voor het bovenframe aan de steunpalen? En is het ook een idee om de lange balk waar de schommel aan hangt ter rechterzijde aan de muur te bevestigen ipv op een paal?

En is geïmpregneerd hout hiervoor de beste keuze? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Ik denk aan dit boodschappenlijstje. En dan moet er nog beslag bij om een en ander aan elkaar te bevestigen. Welke?
 

Westmania

  • #2
Oh, en hoeveel schoren zal ik nodig hebben? Ik denk vooral bij de schommelconstructie?
 

Westmania

  • #3
Niemand?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb de afbeelding met het bestellijstje iets aangepast. En daarbij helaas de verkeerde afbeelding vervangen. Sorry daarvoor. Kan je het bovenaanzicht opnieuw plaatsen?

Het lijstje is slecht leesbaar, maar er staat "lariks douglas". Dat zijn twee verschillende houtsoorten. Voor deze balken zijn douglas het meest geschikt. Beide houtsoorten hoeven niet verduurzaamd te worden.

Om te bepalen of er schoren moeten komen is van belang of de constructie stabiel is (in drie richtingen). De pergola kan gekoppeld worden aan de metselwerk muren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu