Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Dat is de inlaatcombinatie tbv. de warmwatervoorziening in de ketel.
Hij moet ervoor zorgen dat:
Overdruk in boiler of voorraadvat van de ketel wordt afgeleid. Dat gebeurt via een ventiel dat bij overdruk open gaat en het (hete) water weg laat lopen. het stroomt dan onder die groene knop doorr naar de afvoer. Draai niet aan die groene knop, want al is dat een soort testvoorziening, hij wil vaak bij wat oudere inlaatcombinaties niet meer dicht gaan als daar aan gedraaid wordt.
Het water uit de boiler niet terug kan vloeien in de koudwaterleiding. Daartoe zit er ergens onder de zwarte knop een keerklep.
Er een mogelijkheid is om de warmwatertoevoer af te sluiten. Dat gebeurt met de zwarte knop (die mag je dus wél dichtdraaien).
Dit soort inlaatcombinaties zitten overal in warmwatervoorzieningen, zowel met elektrische boilers, gasboilers of combiketels. En ik denk ook bij de modernere boilers in warmtepompsystemen bij zonneboilers, maar met die laatste twee ben ik zelf niet heel bekend.
Bij vervanging van een boiler of CV-ketel is het gebruikelijk, dat de inlaatcombinatie ook vervangen wordt om een correcte werking van het nieuwe systeem te garanderen.
Dan zullen we maar hopen dat hij dicht blijft. Meestal valt het wel mee, vooral bij het overdrukventiel van het verwarmingsgedeelte van een ketel wil het nog wel eens mis gaan.
Heeft er ook mee te maken dat in zo'n verwarmingssysteem veel ijzerdeeltjes rondzweven. Niet voor niets wordt er tegenwoordig bij nieuwe ketels vaak een (meestal magnetisch werkende) vuilafscheider tussen geplaatst.
Waterleidingen zijn over het algemeen veel schoner (moet ook wel bij drinkwater), dus daar is het risico ook minder.
PS. In mijn eerste bijdrage is het woordje 'en' weggevallen (of niet getypt) in: