Parketvloer vast verlijmen op natte vloerverwarming

Leandres

  • #1
Binnenkort wil ik starten met het verwijderen van een plavuizen vloer. Hieronder ligt een cement dekvloer. Hierin wil ik een vloerverwarming systeem laten frezen. Vervolgens komt hierop een parketvloer (multiplank + eiken toplaag).

Mijn vraag is even welke lijm kan ik het beste hiervoor gebruiken? Ik lees uiteenlopende zaken als zijnde:

1) na het infrezen van de vloerverwarming de vloer met egaline egaliseren vervolgens de parketvloer hierop verlijmen
2) de parketvloer direct verlijmen op de in gefreesde vloerverwarming
3) een speciale (vul) lijm gebruiken waarbij de overtollige ruimtes van de vloerverwarming buizen worden opgevuld en vervolgens de parket vloer erop lijmen.

De kunst is (althans dat lijkt mij) zo weinig mogelijk zaken tussen de vloer verwarming en de parketvloer te stoppen omdat je hierdoor waarschijnlijk een te grote warmte weerstand creëert ?

Daarnaast heb ik nog een vraag over de 'werking' van de vloer bij vast verlijmen. Is het niet zo dat wanneer een vloer vast verlijmd is er geen sprake meer is/kan zijn van werking omdat deze vast ligt?

Hopelijk kan een expert zijn licht hier eens over laten schijnen.
 

Pirke

  • #2
Een lammellenparketvloer wordt normaliter gelijmt met een PU lijm. Dat zal je vloerleverancier je toch wel hebben verteld neem ik aan.
Die kleeft als de nete, maar blijft flexibel, en is toch ook weer gemakkelijk weg te halen, en ook je vloer kan er in de toekomst weer ongeschonden uitgehaald worden. Daarom heb je ook geen problemen met werking omdat de lijm wel 10 to 20 % kan rekken.
Mits jij je aangeschafte vloertje een dikke week onder wooncondities en uitgepakt, netjes laat acclimatiseren. Daarna werkt zo,n vloer eigenlijk helemaal niet meer.

Als je bang bent warmte weerstand te creëren, dan zou je geen hout moeten nemen in de eerste plaats. Maar de lijm maakt geen verschil meer.

Mijn eerste reactie is, dat je waarschijnlijk je vloer kunt verlijmen over de slangen heen. Maar dit hangt af van de slangafstand en plankbreedte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de slangen er in liggen de sleuven vullen met egaline, het warmtetransport gaat het beste via de vloer en niet via de lucht die overblijft rond en boven de slangen.
Het wordt plaatselijk bij/boven de slangen veel warmer zonder egaline terwijl de vloer juist zo egaal mogelijk opgewarmd moet worden via de cementvloer..
 

Pirke

  • #4
Bij nader inzien, moet ik mij ook aansluiten bij de logica van Jan.
Luchtruimte had ik niet aan gedacht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu