Pannendak isoleren - dakpannen bitumen stroplaten

Cardin94

  • #1
Hallo,

Graag wil ik weten hoe ik de volgende situatie het beste aan kan pakken.

Ik heb een oud pannendak die niet is geisoleerd.
Van buiten naar binnen als volgt opgebouwd.
1.Dakpannen
2.Bitumen achtig dakleer
3.stroplaten (harde platen van geperst stro)

Ik wil hier aan de binnenkant Rockwool 123 tegenaan plaatsen en aftimmeren. Probleem is echter dat is niet zeker ben of ik hierdoor vochtproblemen kan krijgen tussen de stroplaten en de isolatie omdat er aan de buitenkant bitumen is gebruikt en dan aan de binnenkant de isolatie. Iemand een tip?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een dampdicht materiaal aan de buitenkant maakt het lastig. Dat betekend, de dampdichte laag aan de binnenkant zal minder vocht moeten laten passeren. Kan er meer vocht in dan eruit zou kunnen blijft een deel vocht achter en zal door het riet worden geabsorbeerd.

De folie op de glaswol moet je dus zeer zorgvuldig aanbrengen en aftapen. Alsmede de aansluitingen van muren vloer enz.. Dit is lastig klusje en er worden, blijkt in de praktijk, fouten gemaakt zonder daar erg in te hebben.

Een tip een stevige ondergrond waar je moet tapen.
 

Cardin94

  • #3
Dank voor de uitleg, dit as precies waar ik bang voor ben. Ik zat nog te denken om in het "papier" op de rockwool gaten te maken om de dampdichte werking hiervan op de heffen, maar ik heb het gevoel dat dit niet de juiste aanvliegroute zal zijn. Ik vrees dan ook dat ik er niet aan ontkom om de rieten platen weg te halen of om het hele dak te vervangen.

Nog andere tips misschien?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou proberen er achter te komen wat er op dat riet is aangebracht. Die laag zal waarschijnlijk niet zo dampdicht zijn.
Als jij voor 100% die damprem dicht maakt moet het lukken.

Het papier van de Rockwool gaten te maken!! Papier is dampopen daar hoef je echt geen gaten in te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Toch nog even. Voor een berekening moet je de eigenschappen van een materiaal invoeren. Daarbij moet je ook de dikte invullen. Bij bitumen wordt standaard 3 mm ingevuld. Die dikte maakt de constructie behoorlijk dampdicht. Maak ik daar 0,05 mm van maken en dan zie je dat er geen vocht wordt verzameld.
Het zou me niet verbazen als die bitumen op het riet als waterafstotend materiaal is aangebracht.
Dus ouwe knarren van de bouw opzoeken zou ik zeggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu