Pannendak isoleren / waterdicht maken

Shevhenco

  • #1
Beste klus-experts,

Wij wonen sinds een paar maanden in ons 'nieuwe' huis. Bouwjaar 1958. De zolder moet nog worden aangepakt. Daardoor kijk je op zolder nu tegen het houten dakbeschot aan. Het dakbeschot bestaat uit planken van een centimeter of 15 breed die van de nok naar de goot liggen. Het zijn van die planken die je in elkaar kan schuiven.

Nu is in de loop der jaren het hout uiteraard gaan werken. Daardoor zijn op sommige plaatsen spleten ontstaan tussen de planken. De grootste spleet die ik heb gevonden is een halve centimeter. Als je daar tussendoor kijkt zie je de dakpannen liggen.

Gisteren hebben we twee hoosbuien gehad. Toen lekte er water door deze spleten. Nu maakt me dat nog niet zoveel uit, maar als ik de zolder ga aftimmeren wil ik dit natuurlijk wel waterdicht doen.

De zolder is helemaal gestript en ik wil hem komende winter gaan aftimmeren. Dat dit is mijn kans om van binnenuit iets te doen.

Hoe kan ik het dak het beste waterdicht maken? Ik heb niet zoveel zin om alle pannen eraf te halen, dus het liefst van binnenuit. Op de spleten na ziet het hout er nog goed uit. Geen rot of iets dergelijks.

Hoe zou je dit aanpakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij mij zit het al meer dan 40 jaar zo. Ze gingen er toen van uit lekt het een keer dan droogt het snel genoeg op en is zo'n lekkage niet zo heel erg.

De pannen wil je erniet afhalen dus krijg je een probleem. Je gaat het drogen voorkomen met de lagen die je onder het houten dakbeschot gaat aanbrengen. Daarom wordt een dampopenfolie onder de pannen geplaatst deze voorkomt dat de constructie nat kan worden. Breng je deze folie niet aan dan loop je het risico dat bij onverhoopte lekkage het vocht zich in de dakconstructie verzameld, niet snel genoeg opdroogt en op de lange termijn schade veroorzaakt.

En verder zoeken gebruiken, een zolder van binnen uit isoleren is met zijn lastige bouwfysische details een van de meest behandelde onderwerpen, volgens mij. :wink:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Goed waterdicht maken kan alleen vanaf de buitenzijde.
al het overige is prutswerk.

mijn advies pannen er af tengels en panlatten verwijderen
renovatie dakplaat met isolatie aanbrengen over het huidige dakhout
(eventueel aangetaste delen vervangen)

En vervolgens pannen weer terugplaatsen.
binnen kan je dan in principe volstaan met schilderen van de delen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu