Kaal pannendak isoleren

Paddepoef

  • #1
Hallo,

Op onze oude boerderij in Frankrijk ligt een pannendak. Op zolder kijk je dus van binnenuit rechtstreeks tegen de onderkant van de pannen aan. Er zit een doorzichtige folie tegenaan maar deze is op veel plekken kapot en volgens mij niet meer bruikbaar.

Nu willen wij de zolder bewoonbaar maken (2 slaapkamers en een douche) en dus het dak isoleren. De vertikale balken zijn ongeveer 8 cm dik en hebben een tussenruimte van 40-50 cm (niet regelmatig). De afwerking wil ik graag met gipsplaten doen.

Waarmee moet ik nu beginnen en wat is verder de volgorde?
In de bouwmarkt is een enorme verscheidenheid aan isolatiematerialen verkrijgbaar en ik zie door de bomen het bos niet meer. Wie kan mij een eindje op weg helpen?
 

Pepjo

  • #2
Zit de doorzichtige folie onder de pannen of van binnenuit tegen de poutres aan ?
 

Paddepoef

  • #3
Poutres? De folie is er, van binnenuit gezien, gewoon als laatste tegenaan geniet. Dit is vrij slordig en waarschijnlijk al lang geleden gedaan dus ik neem aan dat de oorspronkelijke functie van de folie te verwaarlozen is.
 

Pepjo

  • #4
Woon je nou in Frankrijk of niet ? :D Zoek het woord maar eens op in het woordenboek...

Wat betreft de isolatie : er is op dit forum een verschrikkelijke hoeveelheid berichten over het isoleren van schuine daken.
Het belangrijkste is dat de dakkonstructie moet kunnen blijven ademen.

Bedek dit dus niet aan alletwee de kanten met folie.

Een volgorde die ik zou doen :
1. Dampopen folie
2. Isolatiemateriaal, ik zou steen- of glaswol doen. Ga uit van een R-waarde ( isolatiefactor) van ongeveer twee
3. Dampremmende of dampdichte folie
4. Gipsplaten.
 

Paddepoef

  • #5
Jawel, ik woon in Frankrijk maar zelfs in het Nederlands ken ik die vaktermen niet hoor! Maar goed, ik zal dus in de bouwmarkt het franse woord voor dampopen en dampremmend/dampdicht moeten zien uit te leggen. Moet ik alsnog het woordenboek erbij pakken :? Als er aan de platen steenwol al folie zit aan 1 kant, is dit dan de dampopen of de dampdichte kant?
 

Pepjo

  • #6
Je moet het volgende principe voor ogen houden : je isolatie moet niet nat/vochtig worden, dan is de isolerende werking minder.
En je houtconstructie moet kunnen blijven ademen.

Dampopen is dus altijd aan de pannenkant, en dampremmend aan de zolderkant, om het maar eenvoudig te zeggen. Dan kan je van onderuit geen condensvocht toelaten, en van bovenaf het vocht dat eventueel toch mocht verschijnen, verdampen. Tegelijk houdt de folie bovenop eventueel lekkagevocht tegen.

Ik vermoed dat de platen een folie hebben aan de "zolderkant", dus dampremmend. Maar je kunt het natuurlijk altijd vragen aan het personeel.

Wat ik zelf fijn vond werken waren rollen steenwol met een aluminium laag (zolderkant) met een flens eraan, waarmee je de rol kon bevestigen door nieten.
 

Pepjo

  • #7
Ik heb even voor je gezocht, en de mooie term die ik tegenkwam was :

* pare-vapeur hygro-regulant * ook wel membrane climatique.

De site waar ik het van afplukte is deze

Daar barst het van de folies, zoals je ziet.
 

Paddepoef

  • #8
Geweldig! Als ik tijd heb ga ik morgen nog even naar de bouwmarkt. Die van de site zit niet hier in de buurt maar de plaatjes en termen op die site zijn al wel erg verhelderend. Zal kijken of ze hier ook rollen met flensjes hebben. Zullen die dan crêpes heten in het frans? :lol:

Alvast bedankt voor de hulp en als ik er niet uitkom meld ik me weer!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu