Panelen in deuren; verf scheurvrij houden

Wamelis

  • #1
Bij het maken van paneeldeuren ben ik nu aan het nadenken over de bevestiging van de panelen. Het gaat om een set binnendeuren en 1 buitendeur. De deurstijlen zijn van massief hout, de panelen worden gemaakt van mdf.

Nu ben ik eens gaan opletten bij paneeldeuren die ik her en der tegenkom. En ik zie vrijwel altijd scheuren in de verf bij de overgang tussen paneel en stijl, zowel bij binnen- als buitendeuren.

Hoe maak ik een constructie waarbij de verf niet gaat barsten?

- Ik zou alles muurvast aan elkaar kunnen lijmen, maar dan komen er toch behoorlijke krachten vrij als het hout gaat werken.

- Ik zou alles kunnen vastzetten met glasband en kit, alsof het een glasplaat is. Maar dan zou ik wel de kit schilderen, ongeschilderde kit vind ik in dit geval niet fraai.

Iemand suggesties, alternatieven?

Dank,
Wim
 

Kacheltje

  • #2
Bij een goede paneeldeur zijn normaal kleine schuine kantjes aan gefreesd op plekken waar werking verwacht wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De schuine kantjes hebben niets met de werking te maken maar met het in elkaar zetten, zouden de schuine kantjes er niet aan zitten dan worden bij het in elkaar zetten de profieltjes van de stijlen beschadigd.
De panelen zitten door toepassen van de schuine kantjes mooi strak in de profielen.
In de naden gaat het schilderwerk kapot omdat het materiaal van de panelen en lijsten gaat werken, het kan hierbij gaan om vuren/grenen van de lijsten en vuren/grenen van de panelen of triplex voor de panelen.
Mdf zou ik niet gebruiken voor de buitendeur omdat dit materiaal zeer vochtgevoelig is, gebruik hiervoor triplex en zet dat eerst in iets verdunde grondlak voordat de panelen geplaatst worden.

Zelf zou ik overal triplex voor de panelen gebruiken.
 

Kacheltje

  • #4
Die hebben voor de werking niks te maken. Goed gezien.
Het voorkomt scheurtjes in je schilderwerk omdat je het onderbreekt.
 

Wamelis

  • #5
@ Kacheltje:

Kun je die schuine kantjes meer uitleggen (foto)? Ik vermoed dat je iets bedoelt dat vergelijkbaar is met het groefje tussen staande en liggende stijlen?

@ Jan:

Ik ken de vochtgevoeligheid van mdf, maar ik wil een profiel aan de panelen kunnen frezen, en multiplex freest beroerd. Massief houten panelen gebruik ik liever niet wegens het werken ervan. Voor de buitendeur heb ik daarom mdf exterieur in gedachten.
 

Kacheltje

  • #6
Dat klopt de liggende en staande delen hebben een groef in de verbinding.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Panelen worden nooit gelijmd, gewoon los erin.

Je kan evt. de naadjes afkitten, maar de verf gaat dan op de kit barsten.

Hoe maak je de profileringen? Frees je dit zelf/waarmee?
 

Wamelis

  • #8
De stijlen zijn recht, geen profiel, de meeste raamwerken zijn al gemaakt. De panelen plaats ik met glaslatten aan beide kanten, ik heb nog niet besloten of het standaard glaslatten worden of dat ik zelf iets maak.

Het profileren van de panelen (brede afschuining) gebeurt met bovenfrees of zaagtafel en schaaf; ik ga nog wat testjes doen om de beste methode te vinden.

Overigens is het idee van dat groefje me nog steeds niet helemaal duidelijk. Tussen de liggende en staande stijlen snap ik, maar niet hoe dat tussen paneel en stijl zou zijn. Dat wordt toch een vuilvanger aan de onderkant? En zeker bij buitendeuren niet vochtbestendig?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Die brede afschuining kan met de juiste mal ook op een cirkelzaag gemaakt worden (paneel bijna rechtop zetten). Met de bovenfrees moet je deze in een tafel bouwen en voldoende vermogen hebben.

Die v-groefje bij de panelen ken ik niet. Je kan met een schuurpapiertje het hoekje even breken, maar het lijkt me onwenselijk deze echt af te schuinen. Ik ga dit eens nazoeken in de boeken ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu