Palen plaatsen voor afrastering

StevenL

  • #1
Hallo allen,

Ik wil graag een ren maken voor konijnen, het plan is om 80 cm hoge palen te plaatsen, 1,20 uit elkaar met een gaas ertussen. Voor extra stevigheid plaats ik een dikke houten lat bovenlangs de palen en onderlangs de palen.

De hardhouten palen zijn 4,4x4,4 cm en ik plaats de paal 40 cm de grond in (dus 40cm ondergrond, 80cm boven). Mijn plan is om met een grondboor een gat te maken en hier de paal in te slaan.

Nu is mijn vraag of ik nog met beton aan de slag moet of dat de palen toch al wel stevig zullen staan vanuit zichzelf. De ondergrond is voor zover ik kan zien een zandgrond en lijkt behoorlijk compact.

Als ik met beton aan de slag moet, hoe groot zou ik het gat moeten maken?

Ik hoor graag jullie mening, alvast bedankt,
Groeten, Steven.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een grondboor is al gauw te groot.
Kan je zulke paaltjes niet gewoon de grond in slaan ?
 

StevenL

  • #3
Bedankt voor het antwoord.

Geen flauw idee! ik heb dat nog nooit gedaan.
Zou dat al voldoende stevig zijn? Dan huur ik even een goede (houten) moker en ga ik aan de slag.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Tja, voldoende stevig, ik weet niet hoe groot je konijnen zijn :wink: .
Je kan ook met een grondboor van 12 cm gaten boren, dan stukken pvc pijp in de gaten, het onderste deel van de paaltjes van wat schroeven voorzien die er een paar cm uitsteken en dan beton in de pijpen om de paaltjes storten. Alleen dat is wel een redelijk permanente oplossing.
Als je je konijnenren wilt verplaatsen zijn een paar paaltjes die in de grond staan maakelijker los te halen.

Sommige konijnen hebben trouwens de nijging te gaan graven en dan kan het geen kwaad het gaas ook nog een stuk in de grond te laten. Maar dan moet je geultjes gaan graven.

Ga je ze er in slaan let dan op of de paal niet splijt of lelijk wordt. Je kan ook 1 paal gebruiken om het eerste deel te slaan, paal er uit nieuwe paal er in en dan de laatste klappen geven.

Ik zou voor de stevigheid eerder een paar schoren slaan met een piketpaaltje in de grond ipv boven en onderlangs een lat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
StevenL schreef:
Zou dat al voldoende stevig zijn?
Een geslagen paal staat zeker steviger dan een geboorde paal. Bij het slaan wordt de grond rondom de paal samengedrukt en zit de paal goed omsloten. Bij een geboorde paal boor je veel te ruim en moet je vervolgens de loze ruimte weer vullen met los zand / losse aarde.

Beton storten rondom de palen is niet nodig, de constructie is zonder voldoende stevig. Sla voor de test maar eens een paaltje 40 cm in de grond.
 

StevenL

  • #6
Hallo allen,

Als eerste nogmaals bedankt voor jullie antwoord.

Voor diegenen die het ook gaan proberen hier mijn ervaringen:
Het resultaat van het hele verhaal is dat ik de palen 40cm de grond in heb geslagen en dit is voldoende stevig. Na wat proberen vielen de volgende dingen me op:
- Ik heb uiteindelijk als "hamer" een baksteen gebruikt met een houten plank tussen de paal en de steen om beschadiging aan de paal te voorkomen. Ik had een zware rubberen hamer maar dat werkte niet goed en ik vond het overdreven om voor 6 paaltjes een grote houten hamer te kopen.
- Door een scherpe punt aan het uiteinde van de paal te maken (zagen) wilde de paal goed de grond in. Met een te stompe punt hield het al heel snel op en wilde de paal voor geen meter verder.
- Een gat maken met een ander paaltje had niet veel versnellend effect. Zoals boven genoemd beschermde een houtje tussen de paal en de hamer/baksteen voldoende en de paal kon in 1 keer de grond in.

Misschien heeft iemand hier nog wat aan,
Groeten, Steven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu