Nieuwe tuinpalen strak langs oude plaatsen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Aan de zijkant van mijn huis heb ik een kort stukje hek van geïmpregneerde tuinpalen in paalpunthouders. Hier is gaas tegen aan gespijkerd en klimop tegen aan geplant.

De 6 palen zijn inmiddels allemaal afgebroken / doorgerot. Ik heb 6 hardhouten palen gekocht van 3 meter welke ik er tegen aan wil zetten. Hieraan kan ik de palen van het hek bevestigen door middel van rvs slotbouten.

De 6 palen 1,2 meter de grond inslaan zie ik niet zitten. Ik had daarom het idee opgevat om een motorgrondboor met verlengstuk te huren (kost maar 20 euro zag ik). Hiermee kan ik strak langs de paalpunthouders een gat boren van 120 cm diep (3 meter paallengte - 1,8 meter van de hoogte van het hek). Met een verlengde handboor (huurprijs 8 euro) kun je minder goed kracht zetten als je op een trap staat.

Iemand nog andere ideeën om de palen strak naast de oude de grond in te krijgen?
 

Greenies

  • #2
Naast boren zou je ook gewoon kunnen spitten. Paal stellen en aanvullen met de vrijgekomen grond, of in het snelbeton zetten.

Met een motorgrondboor zal je ook niet zo heel dicht langs de andere palen kunnen boren ivm de afmeting van de motor.
Een verlengde handboor zo wat mij betreft het mooiste werken.

En als het goed is hoef je niet heel veel kracht te zetten naar beneden. Dat doet de boor als hij een beetje fatsoenlijk is zelf.

En 1,2m de grond in? Hoe hoog zijn de huidige palen? Kwaad kan het niet, maar mag ook wel wat minder diep.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een gat graven van 1,2 meter diep voor een paal gaat nooit werken. Het gat zal steeds instorten. Of je moet heel royaal gaan graven, maar dan wordt het gat wel heel erg breed. Nadeel hiervan is ook dat de nieuwe paal lang niet zo stevig staat omdat de grond rondom de paal losgewoeld is geweest.

En zoals in mijn eerste bericht aangegeven:

- De motorgrondboor is ook met verlenging, zodat de motor boven het hek blijft;
- Het hek is 1,8 meter hoog.

En met niet zo goed kracht kunnen zetten op de handboor (vanaf een trap) bedoelde ik de draaiende beweging en niet een duwende beweging, want dat gaat inderdaad vanzelf.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een motor grondboor vanaf een 1.80 m hoog trapje? Grote kans dat je van je trap geslingerd wordt, advies ga op een steiger staan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Goede tip! Een steigertje heb ik in de schuur staan.
 

Greenies

  • #6
Mijn excuses, heb er overheen gelezen.

Die 1,2m is wat veel. Mag ook wel minder diep. De extra lengte van de paal kan je na het plaatsen afzagen. Krijg je ze ook allemaal op dezelfde hoogte.

Maak eventueel een punt aan de palen om ze toch een stukje in de grond te slaan na het spitten. Daarna de grond goed aanstampen en inwateren en de palen gaan geen kant meer op.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
De nieuwe palen waren 3 meter. Ik heb dus 1,2 meter lengte om in de grond te plaatsen. Ik dacht dat is genoeg voor stevigheid.

Wellicht dat de praktijk inderdaad laat zien dat minder ook voldoende is.

Sowieso wilde ik het allerlaatste stukje slaan, zodat de paal wat steviger staat dan wanneer je het complete gat boort.
 

Tiho

  • #8
In veengrond graaf ik de palen in en dat stort nooit in. Kan makkelijk kost niks.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hier is het kleigrond. Maar ik heb niet zo veel zin om 6 diepe gaten te graven. Het gat zal toch een redelijk diameter moeten hebben aan de bovenkant, anders kun je de grond er niet uit scheppen als je eenmaal wat diepte hebt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
De plaatselijke schutting man gebruikte een palenschop.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu