Tuinhuis plaatsen - palen aan poer bevestigen

Bjard

  • #1
Wij zijn van plan om een tuinhuis te gaan plaatsen.
de maten zullen 4x7 zijn met een punt dak wat lijkt op dat van een kapschuur, hierop zullen dakpannen komen te liggen.

verder willen we 3 zijdes dicht maken met schaalplanken en de voorkant (een zijde van 7 meter) wordt voor 1/3 dichtgemaakt. dit alles wordt bevestigd op balken van 4x7

de constructie zal grotendeels bestaan uit balken van 7x17, dit voornamelijk omdat we die nog hebben en dus niet nieuw hoeven te kopen. er komen in het totaal 6 staanders.

en we willen eigenlijk zoveel mogelijk verbinden met behulp van pen en gatverbindingen.

het geheel komt rondom op een fundering te staan welke 60 cm in de grond zal zitten en binnenin komen terastegels te liggen.

wat ons mooi leek was om er een borstwering van ongeveer 30cm hoog onder te metselen en dit is waar mijn vraag over gaat.

het metselen van de borstwering onder de wanden spreekt voor zichzelf alleen ik had een vraag over de poeren voor de staanders. normalieter zou ik een poer storten met hierin een draadeind / paalhouder om de palen op de laten steunen maar nu komt er dus eerst metselwerk op de poer.

hoe kan ik het beste de palen op/aan deze poer bevestigen. ik denk dat het een poer gaat worden van 1 baksteenlengte rondom, dit zorgt er dus voor dat ik geen gat in het midden over heb. moet ik achteraf een gat boren en het draadeind / paalhouder met een chemisch anker bevestigen? of is het raadzaam om de poer anderhalf keer een baksteenlengte breed te maken waardoor er een gat in het midden onstaat waar er cement in kan?

of zijn er andere mogelijkheden die ik over het hoofd heb gezien?

en als er nog andere op of aanmerkingen zijn op de verdere constructie zoals deze hierboven is beschreven dan hoor ik het natuurlijk graag

als er iets niet duidelijk is of als ik foto's moet plaatsen om e.e.a. wat op te helderen dan zeg het maar.
 

Bjard

  • #2
Niemand die hier ideeën over heeft ?
Heb ik mijn vraag wellicht niet duidelijk genoeg gesteld?
 

Bjard

  • #3
Helemaal niemand die mij hier mee kan helpen?
 

Arjan'74

  • #4
Dat laatste zou ik doen.
Gat overhouden in het midden waar je wat beton in stort en dan vervolgens een draadeind of een paalhouder in het natte beton drukken.
 

Andrev01

  • #5
Je verhaal is me niet helemaal duidelijk ten aanzien van de poer. Zoals ik het begrijp, maak je een betonnen ringbalk rondom.

Ik neem aan dat je het metselwerk niet alleen toepast voor het uitelijk maar ook gebruikt op te voorkomen dat de onderkanten van je houten baken wegrotten.
Bij de meeste schuren direct op ringbalk gebouwd rotten de koppen van de balken op het beton geplaatst weg, en heeft de schuur een beperkte levensduur. ik neem aan dat je meteen het metselwerk aangrijpt om dat te voorkomen.
Geen of zo min mogelijk (vurenhout) in contact met de vloer. En zo ja zorgen dat het daar droog blijft.

Je zou ook je balken boven op het metsewerk kunnen plaatsen, en je houten buitenbetimmering iets over het metselwerk kunnen laten vallen om het water af te voeren. kop balk nog steeds goed beschermen met menie of iets dergelijks.
Wel aan te bevelen een goede stalen verbinding te maken van de houten pilaar naar de beton ringbalk ivm met wind.(windanker) Anders raak je bij storm mischien het hele schuurtje kwijt, immers hij staat dan los op het metselwerk. verbinden aan metselwerk heeft geen zin, dat houdt niets.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden van bevestigen. de balk 17cm kan je op steenbreedte 10 cm inzagen dan kan je de resterende 7 cm ook laten doorlopen tot op de grond, misschien wat sierlijker.


Ik heb ivm met soorgelijke schuur die ik ga bouwen weer een ander bericht op dit forum geplaatst "hardhouten heipalen"

mvg
 

Bjard

  • #6
Bedankt voor de reacties,

het metselwerk heeft inderdaad zowel een esthetische als functionele werking.

voor wat betreft het bevestingen van de balk aan de poer. als ik bij het storten van de ringbalk en dan met name de poer zorg dat er een stuk betonijzer om hoog uitsteekt wat in het midden van de poer moet komen. dan de poer daaromheen metselen en binnenin beton storten. en daar mijn windanker / paalhouder in bevestigen. dan zijn alle palen toch goed verbonden met het beton en staat het geheel stevig vast toch?

dit is een foto die ik op internet heb gevonden, het lijkt erg op wat ik voor ogen heb.
 

Tinus B

  • #7
Zelf zou ik voor de 1,5 steen variant gaan, omdat je dan wat meer body hebt op de staanders .
Kies je voor de 1 steens variant dan wel voorzichtig boren. (niet of slechts weinig kloppen) Chemische ankers zullen je bakstenen het minst belasten.
Ga je voor robuust dan zou ik de poeren volldig van beton maken, maar misschien vind je dat optisch minder.

Wat me net nog te binnenschiet: De staanders een kwart slag draaien. Passen ze volledig op je buitenblad.
 

Ralph

  • #8
Je hoeft niks vast te zetten, als de paal staat dan staat die. Die schuur weegt een paar ton als het klaar is en dan mag jij proberen die paal te verschuiven.

Ik zet die palen i.e.g. nooit vast.
 

Chopetchov

  • #9
Beste,

Afgelopen jaar heb ik ook zelf een tuinhuis gebouwd.

Mogelijk levert het wat ideeën op voor anderen zie:

Link verwijderd, mod.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Hoe vaak ga je dezelfde link nog plaatsen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
4 x de link naar het filmpje verwijderd.
1 x is genoeg.
En zeker waar het oude topics betreft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik heb de link verwijderd, er zat een link in het filmpje die rechtstreeks naar de forumnaam verwees.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu