Paardrijbak verwijderen, vulzand en zwarte grond omkeren

Mesther

  • #1
In onze achtertuin ligt een rijbak van 35mx15m gevuld met ± 30cm vulzand. Hieronder ligt worteldoek en daaronder zwarte grond. Wij willen de rijbak verwijderen en een grasveld aanleggen. Een deel van het vulzand gaan we gebruiken voor bestrating en met het overige (±70 kuub) hebben we het plan dit om te keren met de zwarte grond onder de rijbak. Dus vulzand eruit, worteldoek eruit, zwarte grond uitgraven, vulzand er weer in en zwarte grond er bovenop. Voordeel hiervan is dat we geen tuinaarde en zand hoeven aan- en af te voeren en dus alleen een kraan hoeven te laten komen. Het is de bedoeling een laag van minimaal 50cm zwarte grond op het zand te creëren.

Ik heb dit plan aan meerdere partijen voorgelegd om uit te voeren en de één vond het een prima plan, terwijl de ander het afraadde met als reden dat de grond te schraal zou kunnen worden om gras op te laten groeien. Ik sta daarom een beetje in dubio.

Heeft iemand deskundig advies? :) Naar mijn mening moet een laag van 50 cm voldoende zijn om een gazon op aan te leggen. Maakt het nog iets uit dat de zwarte grond al geruime tijd (±15 jaar) onder de rijbak ligt?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Mijn optie is, gronddoek verwijderen,zand over de totale te bewerken oppervlakte verdelen en dan het geheel met een kraantje ongeveer 70cm diep spitten zodat alles goed gemengd wordt.
Dan egaliseren,compost licht onderwerken en alles zaaiklaar maken.

De zwarte grond, wat voor grond is dat?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat je voorstelt kan prima.
je kan door de toplaag altijd nog wat extra voedingsstoffen frezen.

ik denk dat als je niets doet ook die zandbak zoals hij nu is vanzelf dichtgroeit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op zand of grond met heel veel zand groeit gras bar slecht. Het houdt amper voeding vast (wat gras veel nodig heeft) en het is snel kurkdroog. Alleen het wilde gras dat je niet in je gazon wil hebben groeit er goed op.

Graswortels kunnen makkelijk 50 cm diep groeien, dus als je er voor zorgt dat het zand dieper ligt dan dat dan kan het prima.
 

Mesther

  • #5
Bedankt voor de reacties. Hierop afgaand kunnen we ons idee dus prima uitvoeren.

De grond hier in de buurt bestaat veelal uit een mix van klei en veen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu