Paar vragen

Nello

  • #1
Hallo,

Ik heb even een paar vragen omtrent electriciteit:

1) ik heb een radiaal circuit voor stopcontacten dat is afgezekerd op 16A en aangelegd met 2.5mm draad. Nu wil ik een afzuigkap hierop aansluiten maar zie dat hier nog geen stekker aan zit maar 1.5mm draad. Kan dit wel op dit circuit vanwege de draaddikte? En zou de beste oplossing dan zijn om hier een stekker aan te zetten en via een wcd in te pluggen of direct aan te sluiten dmv lasdoppen in een lasdoos?

2) in een meterkast zit een circuit met een zekeringhouder waar 32A op staat. Hier zit echter een zekering in die maar 16A is en er is 4mm draad aangelegd (goed voor 20A geloof ik, dus het is een warboel). Aan een 16A circuit heb ik eigenlijk genoeg. Wat zou nu de beste werkwijze zijn? Kan ik die 4mm draad laten zitten en verdergaan met lasdoppen naar 2.5mm draad? Ik lees hier nogal tegenstrijdige berichten over. En moet de 32A zekeringhouder worden vervangen voor een 16A?

3) Klopt het dat een 32A ring circuit slechts in 2.5mm draad uitgevoerd hoeft te worden? (normaal is 32A toch 6mm? Kan het omdat het een ring is nu dan in 2.5mm?). En kunnen hier 16A stopcontacten op?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vermoedelijk begrijp je het principe van afzekering niet helemaal.

Een electriciteitsleiding moet zodanig afgezekerd zijn, dat deze niet meer stroom te verdragen krijgt dan de leidingdikte toestaat. De leiding mag dus zonder bezwaar dikker zijn dan de waar de zekering voor bedoeld is, beslist niet dunner. De bedrading in de groepenkast zal dus in orde zijn.

Hetzelfde geldt voor onderdelen in de groepenkast: de zekeringhouder kan maximaal 32 A verdragen, de erin geschroefde zekering is 16 A en dat is volkomen correct zo.

Na de zekering van 16A kun je dus (in het huis) bedraden met 2,5 mm².

Een dringend advies: verander aub. helemaal niets in de groepenkast, want je hebt er duidelijk onvoldoende kennis van om dergelijke werkzaamheden te verrichten. Laat dat werk, indien nodig, aan een vakman over.
 

Nello

  • #3
Bedankt voor je uitgebreide reactie en advies Kees.

Het is inderdaad ook niet de bedoeling om iets in de groepenkast aan te gaan passen, wel probeer ik te begrijpen hoe het nu zit en of dat dat juist is.

Als ik het goed begrijp is het zo dus correct. Wat ik me alleen af vraag is dat als er in dit geval op een zekeringhouder 32A staat en hier een 16A zekering in zit en er vervolgens 2.5mm draad ligt, is er dan niet het gevaar dat als die zekering kapot gaat en vervangen moet worden, iemand dan op de automaat 32A ziet staan en er een 32A zekering in doet wat vervolgens gevaar oplevert ivm de 2.5mm draad?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Sorry, maar ik begrijp het niet helemaal.
Bedoel ja dat er in de groepenkast vóór de 16 A zekering 2,5 mm² draad gebruikt is?
Of erna, dus de draden die naar de diverse wandcontactdozen en schakelaars gaan?

In het laatste geval is het volkomen correct.

Er past normaal gesproken geen 32 A zekering in een zekeringhouder met passchroef voor 16 A. Dus daar kan niets mee gebeuren. Tenzij iemand aan het knoeien gaat met de zekeringhouders en er een andere passchroef in zet.
... iemand dan op de automaat 32A ziet staan...
Nu maak je er een automaat (automatische zekering) van terwijl je volgens mij de zekeringhouder bedoelde.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wat voor een zekeringhouder hebben we het eigenlijk over? De meest gangbare (voor dII en dIII patronen) zijn tot 25A of tot 63A. 32A is een rare maat. 32A smeltpatronen zijn überhaupt niet gangbaar, in welke maat dan ook.

In het geval van een d-patroon houder hoort er nog een pasmoer in, deze voorkomt dat je een zwaardere zekering kunt indraaien.

Heb je een foto van de houder?

In welk land speelt dit verhaal? Ik hoor de termen "radiaal circuit" en "ring circuit" niet dikwijls. ;) Woon je in Engeland ofzo?
 

Nello

  • #6
Bedankt weer voor jullie reacties Kees en Xander.

Haha helemaal goed geraden. Ik woon momenteel in Frankrijk maar ben uit interesse een boek over elektriciteit gaan lezen in het Engels, vandaar ook de termen ring en radial circuit.

Kees je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Het betreft een zekering houder en geen automaat.

Zojuist een foto gemaakt maar de site doet lastig met het uploaden dus ik stuur eerst even dit stukje tekst en dan probeer ik zo in een los bericht nog even de foto te sturen. Het gaat in ieder geval om een Legrand 32A waar maat 10x38 zekeringen in gaan. Ik heb net ook nog even getest en in een houder waar nu een 16A zekering in zit past ook een 20A en ik veronderstel ook een 32A omdat deze ook beschikbaar is in 10x38. Vandaar ook mijn vraag of er in het geval van deze 32A houder gezekerd met 16A 2.5mm draad mag liggen want mij lijkt het potentieel gevaarlijk.

In Nederland heb je dus verschillende maten in de zekeringen en past een 32A zekering niet in een 16A houder en ook niet in een 32A houder met een 16A passchroef?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik ben niet bekend met Franse normen, dus lijkt het me verstandig dat ik niet inga op vragen als "mag dit?". ;)

Ik zou je wel willen aanraden om een boek te lezen specifiek voor Franse elektrische installaties. Je Engelse boek klinkt alsof het over Engelse installaties gaat en Engelsen zijn sowieso raar wat dit betreft. ;) (o.a. zware "ring circuits" door de woning en zekeringen in de apparaatstekkers). Wat ze daar beschrijven voldoet aan geen enkele Nederlandse norm en ik gok zo dat het in Frankrijk meer op Nederland lijkt dan op Engeland. Maar we hebben wat dat betreft nog lang geen "één Europa". Je kunt beter op zoek naar lokale expertise.
 

CV__

  • #8
Die Engelsen hebben een compleet maf systeem gebaseerd op wat rariteiten uit een lang verleden. Lekker laten voor wat het is. Die ring circuits van ze is ook zo'n idioterie. Ze claimen dat de stekkers van ze het meest veilig zijn, maar ze zijn tevens het meest lomp, vallen altijd met de pennen omhoog op de grond en die pennen zijn vaak ook nog scherp. Lekker laten voor wat het is. Gelukkig blijven die rariteiten lekker beperkt tot een eiland.

1) a) Ja. b) Eigen keuze. In Nederland gebruikelijk om dat met stekker te doen.

2) Zekeringhouder en passchroef zijn verschillende dingen

3) Rariteit die dient uit te sterven. De Engelsen zeggen dat zo'n ring beschermd tegen het onderbreken van de PE maar tegelijkertijd zekeren ze hem zo hoog af dat als je de nul of fase onderbreekt de andere helft het niet aan kan... :roll:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Normale wandcontactdozen op een 32 A groep lijkt me niet verstandig. Ook niet in Frankrijk. Daar zou ik iemand naar laten kijken.
 

CV__

  • #10
Is een Engels boek en is "normaal" in het Vreemde Koninkrijk.
 

Nello

  • #11
Bedankt wederom allemaal voor de reacties.

Dat van die 32A gezekerde ring groep voor stopcontacten las ik inderdaad ook in dat Engelse boek en ik was benieuwd wat de kijk zou zijn daarop omdat ik het bijzonder vond. Goed om te weten dat de Engelse kijk op elektra als zeer ruimdenkend wordt beschouwd. Gelukkig zit hier dus niet zo'n 32A groep met stopcontacten in huis en was het een vraag puur uit interesse. Aangezien mijn Frans erg slecht is ben ik benieuwd of iemand mij een goed Nederlands boek over elektra aan kan raden?

Er is mij al veel meer duidelijk geworden inmiddels omtrent de eerste twee vragen die ik had. Toch snap ik het nog niet helemaal want kan iemand mij uitleggen waarom ik die afzuigkap met 1.5mm draad uit vraag 1 zou mogen aansluiten op die 16A zekering? Als er kortsluiting plaatsvindt in die afzuigkap dan gaat die 1.5mm draad er toch aan voordat de 16A zekering eruit klapt?

Laat ik de situatie uit vraag 2 iets anders stellen omdat ik begrijp dat er in NL met passschroeven gewerkt wordt welke het niet mogelijk maken een zekering van een hogere waarde dan de bedoeling is te gebruiken. Stel het is een 16A houder met 16A zekering aangesloten met 4mm draad vanuit de meterkast (hier is het een 32A houder maar dat laten we even buiten beschouwing). Mag je dan op een gegeven moment in een lasdoos verder gaan met 2.5mm draad die nog steeds voldoende is voor de 16A zekering? Of MOET je altijd verder gaan met de originele draad die vanuit de meterkast komt omdat bijv. de volgende eigenaar kan denken dat het mogelijk is de zekering + houder te vervangen voor 20A omdat er 4mm draad loopt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
De aansluiting van de afzuigkap heeft een snoer. Dat zit niet in een afgeschermde buis en kan z'n warmte daardoor beter kwijt. Daarom zijn dergelijke snoeren van 1,5 mm² genormeerd voor 16 A.

Bovendien praat je hier over kortsluiting en dat is heel wat anders dan overbelasting. Bij kortsluiting gaat er zeer kortstondig een enorme stroom lopen, waarna de zekering eruit gaat. Het snoer zal daardoor (normaal gesproken) niet zo warm worden dat het in brand vliegt.

Vergeet niet dat de schakeldraad van verlichting ook altijd 1,5 mm² is. Toch gaat de zekering er gewoon uit als er kortsluiting in bijv. een fitting van een lamp is.

Zelfs het dunst toegestande snoer van 0,75 mm² zal volkomen voldoen aan de eisen voor wat betreft kortsluitstroom.

De rest (dat van die 20 A voor de volgende eigenaar) vind ik eigenlijk nogal gezocht. Als je dat zeker wilt weten zul je de franse normen moeten opzoeken of iemand die daar weet van heeft. En dat was al eerder te kennen gegeven door XanderH.
 

Nello

  • #13
Bedankt Kees. Goed om te weten dat het verschil 'm dan in een snoer en een buis zit.

Wat betreft het laatste stuk snap ik dat dit ver gezocht is maar vraag me gewoon af hoe dat zit. Ik ga op zoek naar iemand met kennis van de Franse normen.
 

CV__

  • #14
Hangt ook af van lengte. Die dunne snoeren zijn een extra weerstand. Als je een heel eind van de trafo zit kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld al helemaal geen C16 automaten meer kunt gebruiken omdat je anders de kortsluitstroom voor de automaat niet meer haalt bij kortsluiting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu