Krachtstroom - een paar installatievragen

Grondig

 • #1
Beste klussers,

Ik heb al veel tips mogen opdoen op dit leuke en leerzame forum, en hoop ook mijn steentje te kunnen bijdragen.

Ik ben nu bezig om in mijn garage de elektra te vernieuwen en zit met het volgende. Ik heb een krachtstroomaansluiting die met 5x6mm2 binnenkomt (eigenlijk 4x6 + aardlitze van ymvk-as kabel).

Ik wil nu verder werken en vanwege de kleinere afstanden in de garage wil ik dat met 5x4mm2 doen. Ik stuit nu op de volgende vragen:
1. Kan ik met zgn. 6mm2 lasklemmen ook 4mm2 draad inklemmen? Zo niet, hoe verbind ik dan het beste 2 draden van verschillende doorsnede (4 en 6mm2) aan elkaar?
2. Ik wil de afgebeelde EEC combi-wandcontactdoos gebruiken. Weet iemand of daarin voldoende ruimte is om 5 lasklemmen van 6mm2 in te verwerken?
3. Welke diameter elektrabuis heb ik nodig voor 5x6mm2 VD draden?

Alvast dank voor de suggesties!

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Grondig

  • #2
  Ter verduidelijking van mijn 1e vraag: ik bedoel de gewone insteeklasdoppen waar je de VD draden direct insteekt, en niet die lasklemmen met hendeltjes. Die laatste nemen veel ruimte in en gebruik ik daarom liever niet tenzij het niet anders kan.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #3
  Hoe zwaar is de zekering? Met welke stroom hou je rekening?

  Die contactdoos die je laat zien is geschikt voor maximaal 16A, dan is 2,5mm² al prima voor korte afstanden.

  De 6mm² klemmen die ik ken die zijn geschikt voor 2,5mm² tot 6mm², daar kun je verschillende diameters mee combineren ja.

  Oplassen in die contactdoos zou ik niet doen. Plaats er gewoon nog een kabeldoos tussen, dan heb je ruimte zat.
   

  Grondig

  • #4
  Ik wil de 3 fasen op 16A kunnen gebruiken.
   

  Marcn88

  • #5
  Voor 16a is 2,5mm2 groot genoeg 4mm2 is overkill en een stuk duurder
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #6
  De vraag is niet wat je wilt gebruiken, maar hoe de kabel is afgezekerd in de meterkast. Dat bepaald de te gebruiken kabeldoorsnede en type stopcontact.
   

  Grondig

  • #7
  Mijn aansluiting is 3x25A.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #8
  Heb je het dan over de aansluiting van de netbeheerder of over de automaat of zekeringen die de kabel naar de garage beveiligen? Die laatste gaat het om.

  Een 16A CEE contactdoos mag je helemaal niet met 25A afzekeren ongeacht de kabeldoorsnede. Dan moet je naar een 32A contactdoos toe.
   

  Grondig

  • #9
  De aansluiting van netbeheerder is 3x25. De kabel naar de garage is nog niet in de meterkast aangesloten. Het gaat om een evt. toekomstige uitbreiding. De reden om voor 6mm2 kabel te kiezen was afstand tot garage. Het is duidelijk dat een 16A wandcontactdoos een bijbehorende zekering nodig heeft en niet en hogere.

  Terugkomend op de oorspronkelijke vragen:
  1. Ik begrijp dat en insteeklasklem van 6mm draden accepteert van 2,5 t/m 6. Prima.
  2. Niet genoeg plek in zo'n combinwandcontactdoos.

  Nu vraag ik me nog af hoe dik een elektrabuis moet zijn voor 5x2,5mm2 draden (mag dit een 19mm zijn?), en voor 5x4mm2 ? Bij de laatste dacht ik aan 25mm buis.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu