Paar vraagjes over hardhouten multiplexplaten

Kampeerder

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig om een pas aangeschafte stacaravan op te knappen.
Vandaag in het slaapkamergedeelte de kunststofschrootjes eraf gehaald en ja hoor: oude lekkage geweest en de vorige eigenaar heeft er niks meer aangedaan. Gevolg: groot stuk rachelwerk verrot, binnenplaten verrot.
Gelukkig is de lekkage wel verholpen. (het regende vandaag flink en alles bleef binnen droog.)

Nu wil ik dus het rachelwerk vervangen en de binnenplaten van 3,6 mm hardhouten multiplex maken. Hierover heb ik een paar vraagjes:

- Ik heb begrepen dat ik deze platen (inclusief plafond) het beste niet strak tegen elkaar kan leggen ivm het "werken" van het hout. Daarom wil ik 2 a 3 mm tussenruimte houden. Bij de huidige plafond en wandplaten (in de rest van de caravan) zie ik dat men een soort strips tussen de platen heeft aangebracht. Ik vind dit niet mooi en dacht aan de oplossing om flexibele kit tussen de 2 platen aan te brengen. Dan kan ik er later ook nog over heen schilderen. Is dit de beste/mooiste oplossing of kan het ook anders?

- De platen wil ik het liefst spijkeren aangezien schroeven zichtbaar blijven (gezien de dikte kan ik die niet verzinken) Is dit goed te doen bij jullie weten of zijn er nog andere mogelijkheden?

- Hoe kan ik de platen het beste zagen. Cirkelzaag lijkt me gezien de dikte niet echt handig maar kan het met de decoupeerzaag wel? Tape op de lijn i.v.m. splinteren?

Ik hoor het graag!

Groeten

Kampeerder
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dunne triplex platen kan je prima met een cirkelzaag zagen. Stel de zaagdiepte nét iets dieper af dan de plaat dik is, dan splintert het nauwelijks. De zichtzijde aan de onderkant.

In plaats van spijkeren kan je ook nieten/tacken (zonder kop, weet niet de exacte naam). Zo'n apparaat kan je huren, werkt erg snel en het kopje verdwijnt (als je hem goed afsteld) net onder de oppervlakte.

De vraag over naden kan ik niet beantwoorden. Als alternatief zou je er een latje overheen kunnen zetten.
 

Kampeerder

  • #3
Bedankt!

Aangezien we gisteren besloten hebben om ook het keukengedeelte en een bergruimte opnieuw te doen is het al met al best wel wat zaagwerk.

Als dat met de cirkelzaag kan scheelt het veel tijd!
Ik had op internet ook al rondgesnuffeld naar zo'n tacker. Verschillende mogelijkheden gezien. De meeste zijn op luchtdruk. Bij boels ook 1tje gezien met gaspatronen en een accu waardoor hij snoerloos is.

Nog nooit mee gewerkt maar ik zal me eens laten voorlichten.

M.b.t. het opvullen van de naden ben ik er ook nog niet helemaal uit.

Ander vraagje: Zoals ik kan zien zijn de latjes van het huidige rachelwerk niet geschroefd maar gelijmd. Ik wilde dit eigenlijk op een paar plaatsen wel schroeven of denk je dat het beter is om de boel met montagekit vast te maken gezien het uitwerken van de latjes?

gr.

Kampeerder
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
De raggels geschaafd aan brengen.
Platen in deze diktes niet spijkeren of nieten.
Op de latten een ril lijmkit spuiten.
Daar de platen tegen aan zetten.
Een naadje van 2 mm tussen de platen houden.
Gronden en voorlakken.
Dan kitten en met een buisje en vinger afwerken, zodat je een heel klein holletje krijgt.
Daarna alles aflakken en het resultaat is super.
En je hoeft geen gaatje te stoppen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu