Overzichtelijkheid installatie: aansluiten centr/ cont dozen

Aabbcc

  • #1
Beste medeklussers,

Ben op dit moment bezig met de renovatie van een groot deel van mijn huis.
Aangezien een groot deel van de plafonds is verwijderd en de muren opnieuw gestuct moeten worden, is dit ook het moment om de elektra installatie eens goed aan te pakken en uit te breiden.

Met hulp van de info op dit forum is er een nieuwe groepsindeling gemaakt; alle 'vaste' apparaten met vermogen boven 2kW een eigen groep, verlichting verdeelt over meerdere groepen/ fases d.m.v. aardlekautomaten/ alamats en meerdere verlichtingsgroepen per verdieping. Installatie gaat van 1x 35A hoofdzekering en 3 groepen naar 3x 25 en 10 groepen.


:?: Nu heb ik 2 vragen m.b.t. het voeden van een centraaldoos en een stopcontact en de eis m.b.t. de overzichtelijkheid van de installatie.


1) In de muur tussen slaapkamer 1 en slaapkamer 2 zitten per slaapkamer 2 contactdozen, welke met 1 gezamenlijke leiding vanuit de centraaldoos in slaapkamer 1 worden gevoed. De dozen zitten met de achterkanten tegen elkaar aan gemonteerd. Volgens de info welke ik op dit forum heb gevonden is dit geen probleem.
In slaapkamer 2 wil ik een paar meter verder in dezelfde muur nog een contactdoos met stopcontact monteren t.b.v. een tv. Nu is het plafond in slaapkamer 2 nog prima, dus was niet van plan om dit eruit te halen om 1 leiding vanuit de centraaldoos naar het nieuwe stopcontact te brengen. Slaapkamer 1 en 2 komen op dezelfde groep.

Is het toegestaan om:
- Vanuit de bestaande contactdozen een leiding verticaal naar beneden te voeren en dan in de ruimte tussen balklaag en het plafond van de beneden verdieping naar juiste plek te brengen en dan weer omhoog te brengen? (i.p.v. horizontaal door de muur frezen).
- De nieuwe contactdoos rechtstreeks met een eigen leiding te voeden vanuit de centraaldoos in slaapkamer 1?

Horizontaal door de muur frezen is een optie, maar ben ik niet zo’n fan van i.v.m. verzwakking muur en de dozen zitten ook niet op gelijke hoogte.



2) De verlichting van de overloop op de 1e etage is ingedeeld op dezelfde groep als een deel van de woonkamer.

- Mag de centraaldoos van de overloop gevoed worden via een leiding vanuit de centraaldoos in de woonkamer welke via een contactdoos op de overloop (met stopcontact en schakelaar) doorloopt naar de centraaldoos van de overloop?

In de huidige situatie wordt de helft van de 1e verdieping en de zolder gevoed via een soortgelijke aansluiting via een stijgleiding naar een stopcontact en dan door naar de centraaldoos van de slaapkamer en van daaruit door naar de overige centraaldozen, maar of dit met de huidige richtlijnen / geldende eisen nog steeds mag?


Vriendelijke groet,
Dieter
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt mij geen bezwaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu