Overlast kooklucht benedenburen door balansventiallatie

Salsoul72

  • #1
Hallo. Hopenlijk is hier iemand bekend met het balansverntilatiesysteem (geen roosters in ramen maar alleen luchttoevoer via ventielen in kamers) en kan me van advies voorzien.
In mijn nieuwbouwappartement lijkt iets grondigs mis met het systeem. In principe moet er afvoer zijn van de badkamer en de afzuigkap in de keuken en in de overige ruimtes wordt er lucht in het huis geblazen. Echter wanneer de benedenburen koken wordt hun kooklucht in alle kamers in mijn huis ingeblazen. Mijn benedenburen zijn Pakistaans en koken elke dag, drie keer per dag en iedere keer een paar uur. Ramen openzetten helpt niet, noch geurverstuivers noch wierrook...ik zit conitnue in een verbrande vleeslucht en ´s ochtend om zeven uur word ik wakker van de geur die in mijn slaapkamer wordt geblazen.

Afegzien het feit dat er iets mis is met het systeem en opgelost moet worden, daar dit nogal lang duurt en ik misselijk word van de hele dag uren in de weige kooklucht te zitten wil ik iets doen. Vragen:
1. Zou een ozongenerator het probleem verhelpen?
2. Bijgaand afbeelding van het ventiel. Kan ik dit op een of andere manier openen en er een filter achter plaatsen (bijv. actief koolfilter)?
3. Enig ander advies dat zou kunnen helpen?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hebben je onderburen niet toevallig een gemotoriseerde afzuigkap aangesloten op dat balansventilatiesysteem? Dat is in ieder geval niet de bedoeling, daarmee creëer je overdruk in het systeem en krijg je effecten zoals jij ze beschrijft. Een dergelijke kap aansluiten zal dan ook verboden zijn volgens de verhuurder of VVE.

Het kan ook zijn dat de leidingen verkeerd zijn aangesloten, waardoor jouw unit de "verse lucht" aanzuigt uit het afvoerkanaal, of dat het bij de buren verkeerd zit waardoor hun afvoer in het toevoerkanaal blaast. Zijn er meer mensen in het complex met klachten?

Ik denk dat de enige goede oplossing zit in het aanpakken van het onderliggende probleem. Dat duurt ongetwijfeld even en dat zal inderdaad vervelend zijn, maar alle workarounds die je voorstelt zullen naar mijn idee weinig effect hebben.

Je kunt hooguit dat systeem uitschakelen (stekker eruit) en dan zelf voor voldoende ventilatie zorgen (ramen open). Dat zal alleen niet zo'n gunstig effect hebben op de stookkosten in deze tijd van het jaar.
 

Salsoul72

  • #3
Dank. Ik denk niet dat ze een gemotoriseerde afzuigkap hebben. Immers de woningen kwamen met ingerichte keukens met apparatuur. Het schijnt dat er mensen van het ventilatiesysteem zijn geweest. De huismeester meldde dat ze hebben gezegd dat het niet aan het ventilatiesysteem ligt (?!)
Ik zie nu wel op forum dat andere buren in het complex, niet in mijn trappenhuis, ook geurproblemen hebben.
En nee, ik kan nergens het systeem uitzetten en krijg ook de ventielen niet volledig dichtgedraaid :-(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Laat de aannemer dit oplossen, u hebt garantie.
Kijk eens https://www.consuwijzer.nl/ wat uw rechten zijn.
Ook via vereniging eigen huis kunt u info krijgen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hoe bedoel je "Het schijnt dat er mensen van het ventilatiesysteem zijn geweest"?

Als die mensen bij jou binnen zijn geweest dan had je het toch wel geweten? En hoe kunnen ze deze klacht nou beoordelen zonder even bij jou langs te komen?

Zie verder de reactie van Jan. Is het koop of huur? Anders de verhuurder er op aanspreken, niet alleen de huismeester.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In principe heb ik weinig aan bovenstaande antwoorden toe te voegen. Al ben ik wel benieuwd wat de oorzaak is. Klinkt als een verkeerd geinstalleerd systeem.

Heb je een eigen ventilatiebox? Zit er een filter tussen?
 

Salsoul72

  • #7
Xander:

Ja, ze zijn geweest maar in mijn afwezigheid. Huismeester meldde dat ze hadden gezegd dat de lucht niet van het verntillatesysteem zou komen. Wel, als ik op een trappetje sta en de kooklucht wordt uit het ventiel in mijn gezicht geblazen.. :mrgreen: ??? Ik heb ze aangegeven wellicht een afspraak te maken als de benedenburen er ook zijn. Het is huur, gloednieuw gebouw.
 

Salsoul72

  • #8
IJkenhout:

Dank! Ja, mij lijkt ook dat er iets verkeerd is aangesloten. Hoe kunnen ze zo dom zijn? Buren in andere trappenhuizen en op verschillende etages in het complex hebben soortgelijke problemen. Hebben ze het overall verkeerd aangesloten? Ik dacht ook nog even dat het wellicht te maken had met het feit dat ik op de bovenste woon, maar nee, een andere buurvrouw op de 2de heft ook kooklucht. Ik heb geen idee m.b.t. ventilatiebox of filter. Waar zou dat moeten zitten? Ik heb in de berging wel een luik met allerlei pijpen. Zal vanvond foto uploaden.
 

Salsoul72

  • #9
Over filters gesproken: iemand wellicht een idee hoe dit soort filters toegepast kunnen worden op mijn ventielen? Of is dat absoluut niet mogelijk?
Bijv. een ring met het filter achter ventiel in pijp plaatsen?
Of zijn de ronde ventielen te vervangen door een rechthoekig normal rooster?

Kan ik het ronde "deksel" er überhaupt afdraaien en daarna weer op zetten om er eens achter te kijken? heb het nog niet aangedurfd om straks niet met een gapend gat te zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Als het een centraal systeem is, dus zonder eigen wtw unit dan moet je van de ventielen afblijven, deze zijn ingeregeld.
Ga jij ze verdraaien of dichtstoppen dan verstoor je de balans en kan het zo zijn dat jij deuren niet open of dicht kan krijgen en dat anderen ook problemen krijgen omdat er daar dan meer word afgezogen.

Maar verkeerd aansluiten op een centraal systeem is lastig, je hebt nl een zuig en een blaas leiding, verwisselen geeft dan stroming uit zuig punten en vice versa.
 

Alex1200

  • #11
De aannemer moet het oplossen maar heeft de fout nog niet geconstateerd.
Ik zou als volgt doen;

Plak dunne draadjes of reepjes papier boven inlaat ventiel , als de buren koken zullen de draadjes weggeblazen worden. Maak hier een filmpje van en stuur dit op.

Succes
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ehh er komt gewoon altijd lucht uit dat ventiel, dus ej zal altijd stroming zien.

waarschijnlijk zit er een kruiswisselaar waarbij de uitlaat aangezien is voor inblaas.

Dus 'oude' lucht loopt door de wisselaar en zo weer de woningen in.

De schone lucht gaat ook door de wisselaar en zo weer de lucht in via de afblaas.
Het enige wat de unit dus nu doet is energie uitwisselen.

Het vraagt gewoon om een rookproef.
 

Bernhard

  • #13
Probleem kan zijn dat de uitlaat en toevoer zodanig zijn aangebracht dat de afvoerlucht gedeeltelijk weer wordt aangezogen. De winddruk kan ook van invloed zijn bij een verkeerde opstelling van de openingen. bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Zoals gezegd moet de verhuurder dit oplossen. Het is geen zelfklus, dus wij kunnen je verder niet helpen.

Ga niets aan je ventielen veranderen, ivm de afstelling. Er kunnen geen filters achter geplaatst worden, tenzij het daarmee opnieuw wordt ingeregeld.
 

Salsoul72

  • #15
Dank voor alle reacties!

Dus afwachten....

Oeps, gezien de trage afhandeling van de kant van de beheerder, heb ik inmiddels het grote ventiel in de woonkamer zo goed als dicht weten te draaien. In de andere kamers lukt dat echter niet.

In de slaapkamer voorlopig maar met isolatie-tape dicht geplakt en het werkt! Word ´s ochtends tenminste niet meer wakker van inblaas van vlees met uienlucht. Uiteraard laat ik wel een paar ramen een kiertje open. Deuren gaan nog gewoon open. Of de buren nu vergassen in hun eigen kooklucht, weet ik niet. :wink:
Ik lees idd wel vreselijke verhalen over systemen uit balans en schimmelvorming en dergelijke zaken. Ik hoop dat het niet zo´n vaart zal lopen. Het is ook iets koeler in de woning. Voorheen met de verwarming op 18 was het nog altijd 22 graden in huis en nu toch echt 18.5 (wellicht niet meer opgewarmd door de warme vleeslucht).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu