Overlast kooklucht onderburen

Ray1405

  • #1
Hallo,

Ik zit met een probleem, en ik zou graag even mijn situatie willen toelichten. Misschien dat hier mensen hun meningen willen/kunnen geven of mijn situatie wel of niet wenselijk is en wat ik er tegen kan doen en of het überhaupt wel is toegestaan om op deze manier je kooklucht af te zuigen ? Zelf heb ik een afzuigkap los in de keuken hangen met een koolstof filter.
Ik woon in een appartementencomplex van 4 appartementen boven elkaar, ik woon op de bovenste etage en ben de enigste in het complex die 2 onderburen heeft die hun afzuigkap door de gevel afvoeren. De appartementen zijn koop.

Ik heb van begin af aan last van de kooklucht van mijn onderburen, en sinds een jaar of 2 ook van de buren daaronder, vooral als ze Indisch koken.
Deze buren hebben alle 2 een afzuiging door de gevel gemaakt. De onderbuurvrouw verklaart dat zij hiervoor toestemming heeft, maar dit staat nergens op papier.
En de buurman onder haar heeft het zonder toestemming gemaakt. Beide afzuigingen hebben geen koolstof filter en blazen hun kooklucht gewoon naar buiten.
Zomers kan ik mijn keuken en slaapkamer raam niet open maken om de warmte of te luchten en in de winter komt de kooklucht via mijn cv ruimte in de gang de woonkamer in.
Mijn aanzuigrooster van de cv ketel zit namelijk op 1.50m van haar afzuigrooster. In mijn aanzuigkanaal zit een natuurlijk aanzuiging waarschijnlijk door de centrale afzuiging van het complex. Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat men op deze manier hun gassen mogen afvoeren.

Tot op heden heb ik het volgende verzocht. Buren aangesproken, deze beroepen zich op het gewoonterecht
Vve en bestuur ingelicht en deze doen dit af als oud zeer, en willen hier al 3 jaar een agenda punt van maken wat er maar niet van komt.
Rechtsbijstand ingeschakeld, hiervan in afwachting van reactie.
Heb zelf ook al eens gekeken naar de verdunningsfactor maar dit schijnt op de een of andere manier niet van toepassing te zijn op deze situatie.
Ook al het bouwbesluit en splitsingsakte erop na geslagen maar hier word ik ook niet veel wijzer van.

Eerste foto: Onderbuurvrouw aan het koken in de zomer +/- 30'graden Celsius.
Tweede foto: Afzuiging te zien van de onderbuurvrouw en onderbuurman met aanzuigkanalen cv ruimtes onderbuurvrouw en de mijne.
Derde foto: Aanzuigkanaal cv van mijn cv ruimte.

IMG_20200603_202847-min-min.gif IMG_20201226_152015_resized_20201226_095031835.jpg IMG_20201226_152505_resized_20201226_095033280.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dit valt buiten de expertise van dit forum. Advies: wacht op de reactie van je rechtsbijstandsverzekering.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Heb ooit een uitzending gezien van de rijdende rechter over kookgeuren van de buurman en daar werd aangegeven dat dit niet als overlast werd gezien en je dit gewoon te accepteren hebt.
Of je bewoners kunt verbieden een uitgang naar buiten te maken voor de afzuigkap in hun eigen woning en of een VVE daar beperkingen in aan mag brengen durf ik niet te zeggen maar is denk ik ook niet iets voor dit forum maar voor een jurist.
Dat kookluchten via je CV luchtaanvoer komen zou betekenen dat je nog een open toestel zou hebben, wellicht kiezen voor een ander soort CV die lucht aanzuigt en afvoert zonder dat daar iets van in de woning komt?
 

Ray1405

  • #4
De gevel, dragende constructies, dak, kozijnen en trappenhuis valt onder het kopje gemeenschappelijk en bij aanpassingen zal hier toestemming gegeven moeten worden.
Mijn cv is een HR ketel. En op foto 3 is te zien dat mijn cv ketel hier de verse lucht vandaan haalt. Op foto 2 is de situatie van buiten te zien
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ray1405

  • #5
Walker,

Maar zou de afstand tussen Afzuiging onder buren en mijn aanzuigkanaal hier wel thuis horen want mij lijkt dat hier toch wel een bepaalde afstand tussen moet blijven, en dat zal dan een technische kant zijn ?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik vraag het me af of het een HR ketel is en geen VR ketel, want voor zover ik weet is een HR ketel vrijwel zonder uitzondering een gesloten ketel en haalt die niet de lucht uit te woning via een schacht maar zuigt die de lucht van buiten aan via een gesloten buis en dan kun je niet zo'n foto maken zonder eerst buizen te demonteren.
Is er niet zo'n gesloten buis dan zal de ketel in storing gaan staan als er een te groot drukverschil ontstaat.
Verder is er nog zoiets als dat de aan en afvoer van je CV altijd in hetzelfde wand/dakvlak gemonteerd moet zijn en dan zou er op de foto naast de aanzuig rooster ook een uitblaas "schoorsteen" te zien moeten zijn.

Maar is het dat wel dan de af- en aanvoer aanpassen door een dubbelbuis systeem op het dak waar de lucht via de buitenkant van de buis aangezogen wordt en via de binnenste buis de verbrandingsgassen afgevoerd worden zodat je de andere aanvoer dicht kunt maken (en dus geen geurtjes binnen krijgt)
Ga maar eens zoeken met de zoekterm "eisen luchttoevoer cv ketel"
via de vereniging eigen huis kun je dit vinden
oude rookgasafvoer nieuwe CV ketel
 

Ray1405

  • #7
Ik heb een paar foto's van mijn Cv ruimte gemaakt. Op de 2de foto is te zien hoe mijn aanvoerleiding binnenkomt en naar boven loopt naar de cv ketel en op foto 3 zie je de toevoer en afvoer.
De rookgasafvoer loopt gewoon naar boven de schacht naar het dak.

IMG_20201227_003825.jpg IMG_20201227_003834.jpg IMG_20201227_003848.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik zie hier een gesloten aanvoerbuis.
Hoe kunnen de kookgeuren dan via de CV in huis komen?
Voor zover ik dat vanaf deze foto's kan beoordelen zou dat gewoon niet mogelijk kunnen zijn zonder dat er iets goed mis is met je CV, of die geuren komen toch op een andere manier naar binnen en de CV wordt oneigenlijk als dader in de winter bestempeld.
 

Ray1405

  • #9
Ik denk zelf ook niet dat het aan de cv ligt. Maar aan mijn onderburen die volgens mijn overtuiging een gat gaan maken in een muur die niet geheel hun eigendom is. Daarnaast als hun kooklucht naar buiten geblazen word dat dit stijgt en in een hoek gedreven word en vervolgens aangezogen door de cv. Waardoor het in mijn cv ruimte terecht komt en van daaruit de gang in mijn woonkamer.

Daarom vraag ik me ook hardop af zijn hier regels over of men in een appartement gewoon een gat onder een raam van je boven buren mag maken om zo je kooklucht uit je woning te krijgen.
Want het lijkt me logisch dat als jij je eigen kooklucht niet binnen wilt hebben dat je buren dit ook niet willen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Een HR ketel hoort een gesloten toestel te zijn. Dus eventuele kookgeur die via dat rooster binnen komt is wellicht te ruiken in de CV-ketel, maar als het goed is niet in de CV-ruimte. Dit hele circuit hoort gesloten te zijn dus de kookgeur zou samen met de rookgassen van de ketel via de rookgasafvoer weer naar buiten moeten gaan.

Als jij dit ruikt, zit daar naar mijn idee iets niet goed. En dan hoop ik maar dat je alleen kookgeur binnen krijgt en geen rookgas?

Ik durf niet te zeggen wat precies de eisen zijn voor de afvoer van een afzuigkap bij appartementen (als je regels opzoekt gaat het al snel over de "erfgrens", maar ja...) en ik kan me voorstellen dat het zo recht onder jouw raam niet prettig is, maar juist de combinatie met dat rooster van de CV lijkt mij normaalgesproken geen probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu