Overgangskoppeling naar Uponor een bottleneck?

Jps

 • #1
Voor het plaatsen van een waterontharder maak ik een aftakking van de 22mm hoofdleiding. Deze gaat met 25mm Uponor (19mm binnenkant) naar de Bypass kraan bij de ontharder.
Nu viel me op dat de overgangskoppeling naar Uponor een binnendiameter heeft van 14mm; zie rechts op de foto.

Mijn vraag is nu of dat geen bottleneck is in de doorstroom en minder waterdruk zal geven?

IMG_2158.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Wat is de toepassing, gewoon in een woonhuis of verwacht je veel parallelle verbruikers? De veelal toegepaste koperleiding in woonhuizen is 15 mm, met een binnendiameter van 13 mm. Daar kan een behoorlijke stortdouche op werken dus het effect van een korte koppeling van 14 mm valt wel mee, tenzij je heel groot verbruik plant.
   

  Jps

  • #3
  Nee verbruik valt best mee, net als gelijktijdig gebruik. Maar waterdruk vind ik wel prettig, zeker op zolder waar ook de wasmachine staat. En ergens voelt het wat gek om dikke 25mm Uponor te gebruiken en dan een knelpunt te creeren.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Een verkleining van de diameter op zon kort stukje doet weinig ten opzichte van de rest de stroomsnelheid is gewoon wat hoger door zon koppeling.
  Daarentegen is de weerstand van een kunstof leiding een stuk lager per meter dan een koperen leiding
   

  Jps

  • #5
  Voor mijn gevoel is halvering van de oppervlakte waar het water doorheen kan heel veel, maar dank voor de bevestging dat het effect meevalt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu