Overgang haakse hoek tegels - stucwerk kitten / schilderen

Tanooki

 • #1
Ik ben bezig met het afkitten van alle binnenwaartse hoeken en naden. Dat gaat prima met de beroemde "anti crack" kit in de kleur wit (geen andere kleur beschikbaar, enkel wit).

Nu ben ik bij de badkamer aangekomen en zit ik eigenlijk nog steeds met dezelfde vraag: Hoe kan ik die binnenwaartse hoeken netjes afkitten zoals het hoort, maar ook het eindresultaat mooi laten zijn?

In de slaapkamers e.d. is het simpel, want zowel muur als plafond worden geschilderd en ook nog eens met dezelfde verf.

In de badkamer wordt uiteraard het plafond geschilderd (ral9016), maar de grijze tegels op de muur niet. Als ik nu de anti crack kit ga aanbrengen op die naad dan is het aan de plafond kant prima, dat wordt toch overschilderd. Maar dan heb ik die kit ook op mijn tegel zitten. Die kit is niet ral9016, dus dat is niet mooi. Ook is de kit niet enkel op het plafond aan te brengen, want hij komt juist in die naad, waardoor deze ook juist over de tegel komt.

Is hier een goede manier voor om dit te doen?
Ik zie ook andere acrylaat kitten, die zijn dan wel in verschillende kleuren te verkrijgen, maar die hebben dan bijvoorbeeld de anti crack eigenschap niet.
 

robdeb

 • #2
Herkenbaar ja. Je zou je tegels kunnen afplakken met dat gele schilderstape van de betere merken. Tape net 1 a 2 mm van de overgang tot plafond plakken. Daar de kitrand tegenaan leggen (niet te dik!), goed nat afstrijken en na enkele minuten tape verwijderen. Eventueel eerst ergens een proefstukje: bij te dik kitten krijg je een grillige kitrand na verwijderen tape.
 
 • Like
Waarderingen: Tanooki

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Begrijp ik dat je met akrylaatkit in de badkamer langs de tegels aan het kitten bent?

Kun je daar niet beter een hybride beglazingskit voor gebruiken? Die is vocht- en schimmelvast en overschilderbaar.
 
 • Like
Waarderingen: Tanooki

Tanooki

 • #4
Ik heb er nog geen milliliter kit op zitten, want ik wil eerst de juiste aanpak weten.

Kit tussen de tegels in de douche hoek is gewoon siliconen sanitair kit. Geen probleem daar. Ventilatie is goed op orde, dus ook dat is prima.

Maar dan nog steeds zou ik wel de naden tussen het plafond en de tegels op de juiste manier willen afkitten. Dan heb ik het plafond in de douche hoek, waar het natuurlijk een stuk vochtiger is. Tegel op muur, stucwerk op plafond.

Maar ook de tegel op de muur bij de deur en het plafond, weer stucwerk. Maar totaal niet vochtig, dankzij de goede ventilatie.

Wel zou ik ze allebei, uit voorzorg etc, op dezelfde manier willen afwerken. Dus in de gehele badkamer afkitten met de kit die ook in de douche hoek wordt gebruikt. So far so good, maar het plafond moet geschilderd worden. Het stucwerk op de muur ook. De tegels niet, daar zit de crux.

Ik wil best van de anti crack kit af stappen, maar welke kit is dan wel zeer goed geschikt voor deze situatie?
Wellicht die hybride beglazingskit die genoemd wordt? Dank voor die suggestie!

Het afplakken op een paar mm van het plafond is ook een goede, echter, op sommige plekken is de op te vullen naad een stuk meer dan een paar mm. Bedankt voor die tip, wel een goede!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Beglazingskit zou mijn voorkeur hebben. Is flexibel, vochtbestendig, overschilderbaar en verkrijgbaar in vele kleuren. Ik heb goede ervaring met H*briseal 2PS.
 
 • Like
Waarderingen: Tanooki

Tanooki

 • #6
Kijk, da's een goeie! Ik zat bijvoorbeeld al te denken om een kit te kopen die hier goed geschikt voor is, die bijvoorbeeld in de kleur grijs te verkrijgen is. (De siliconenkit is ook grijs, past mooi bij de tegels, perfecte match.)

Als ik dan de grijze kit op de tegels zou aanbrengen, is dat geen ramp, past prima. En op de plekken waar geen tegels zitten, zou ik dan de grijze kit netjes kunnen afplakken aan de tegelkant en vervolgens aan de andere kant strak kunnen overschilderen met ral9016, evt. in 2 keer. Dan is ie wel wit te krijgen lijkt me.
Die kit in ral9016 gebruiken levert weer hetzelfde probleem op, witte kit op de grijze tegels.

Zou dat een goede manier kunnen zijn?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Kunt u een foto plaatsen van de situatie? Als je netjes kit komt er geen kit op de tegels namelijk.
 

Tanooki

 • #8
Op deze foto is zowel een overgang tegel - stucwerk (muur) te zien, als een overgang tegel - stucwerk (plafond). Dezelfde techniek zal van toepassing zijn op beide situaties.

IMG_20220321_190059.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Dat is gewoon een kwestie van afplakken, kitten en afmessen. Hierna de tape direct verwijderen en nog 1 x lichtjes nastrijken met een zeepsopvinger (niet meer duwen). De laatste keer nastrijken is nodig omdat de randjes weer open gaan staan als je de tape weg trekt.

Zo kan er geen kit op de tegels of op de muur komen waar het niet hoort.
 
 • Like
Waarderingen: robdeb

Tanooki

 • #10
Dus de volgorde zou dan zijn:
1. Tape op de tegels
2. Kitnaad aanbrengen op hoek tegels / plafond
3. Kitnaad netjes afwerken
4. Na een x aantal minuten de tape eraf halen en op die manier de kit rand doormidden trekken(?)
5. Weer afwerken zodat de kitrand alleen nog op het plafond hecht en niet meer op de tegels(?)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
1: Tape plakken waar de kit niet meer mag komen. Dit is dus altijd een stukje uit de hoek / naad zelf.

2: ja.

3: ja, maar werk zeker door. Kit krijgt al snel een oppervlaktehuid en dan kun je niks meer.

4: nee. Direct na het afmessen de tape verwijderen, anders kan de kit al een oppervlaktehuid krijgen. Door het lostrekken van de tape (waar je de kit tegen afgemest hebt) komen de buitenste randjes van de kit weer omhoog. Daarom na het verwijderen van de tape met een zeepsopvinger nog 1 x de kit gladstrijken. Niet duwen want dan duw je er een put in, alleen glad strijken.

5: Kit moet altijd 2 raakvlakken hebben in een hoek of 3 als het in een soort kier gebruikt wordt, anders hecht het niet.

Als je de binnenhoek tussen bijvoorbeeld plafond en gestucte muur of tussen 2 gestucte muren wilt afkitten komt de kit altijd op beide vlakken.

Is er tot aan je plafond getegeld en wil je de kier tussen tegels en plafond afkitten, dan hoort de kit alleen in de kier / voeg en niet aan de voorkant van de tegels te komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu