Overcapaciteit gevolg zwaardere ketel

Miez

  • #1
Er wordt een (nieuwe) CV installatie in mijn huis aangebracht waarbij men de ketelcapaciteit op ca 24 kW heeft berekend.
Wat kan, of is het gevolg als ik een zwaardere (28 kW) ketel geinstalleerd wil hebben?
Ik wil later overwegen om een extra radiator in de schuur op te hangen, misschien een extra op zolder, een grotere douche(-installatie). Daarom denk ik dat het beter is om nu al een wat grotere ketel te installeren, of is dat af te raden?
Is het zo, zolang ik de overcapaciteit niet nodig heb, dit alleen maar meer stookkosten met zich meebrengt?

Hetzelfde met de te installeren radiators, kan het kwaad om hier overcapaciteit te plaatsen (in de woonkamer, voor als ik een serre aan wil bouwen)? Of werkt dit ook weer nadelig in de stookkosten?

Alvast bedankt voor de reakties
 

Fiesiekus

  • #2
Geen van beide is nadelig op de stookkosten. Als de ketel modulerend is, zal het extra vermogen niet ingezet worden. Meer radiatorvermogen geeft een snellere opwarming. Bovendien kan de ketel bij een vast temperatuursverschil aanvoer-retour van 20 C, misschien op een lager niveau werken. Dat komt bij een HR-ketel het rendement ten goede.

Maar de vraag is of die 28 kW überhaupt wel nodig is voor die uitbreidingen. Dat kunnen wij niet beoordelen, hangt geheel van de woningsoort & -isolatie af.
 

Miez

  • #3
Fiesiekus, bedankt voor je snelle reaktie :cool:

Ik heb gezien dat er niet zo heel veel prijsverschil is voor een 28kW tov 24 kW, en als ik daarmee in de toekomst gewoon safe ben, en het levert geen extra stookkosten op (een vermindering is natuurlijk alleen maar des te voordeliger), dan heb ik liever wat overcapaciteit. Dan zal dat in de toekomst in elk geval geen belemmering geven.

En het snelle opwarmen dmv (te) grote radiatoren is in mijn ogen ook alleen maar prettiger.

Of die 28kW nu echt wel noodzakelijk is voor de toekomstige veranderingen, maakt me niet zo heel veel uit, vanwege het kleine prijsverschil. Dat heb ik voor de zekerheid wel over.

Bedankt
 

Bernhard

  • #4
Hallo Miez,
Met overcap. op een cv-ketel wordt altijd meer gas gebruikt.
Ook worden radiatoren niet sneller opgewarmd met een grote ketel,
dit is onmogelijk. Er is maar een overweging om een grotere ketel te nemen en dat is voor meer warmwater.
De ideale combinatie van ketel en radiatoren is:
- te kleine ketel
- te grote radiatoren.
Hiermee wordt je installatierendement ca. 8% hoger.
Gedurende 90% van het stookseizoen wordt maar 50% van het max. ketelvermogen gebruikt. Voor het op warmte brengen van de woning bij
-10°C wordt de laatste 10% gebruikt.

mvgr. Bernhard.
 

Chathanky

  • #5
Leuke benadering maar het slaat kant noch wal :mrgreen:

Dat een grotere ketel wel of niet meer gebruikt valt te betwisten.
Met een goede modulerende ketel is dit niet iets om wakker van te liggen.

Maar een te kleine ketel en te grote radiatoren, die is wel grappig.
Je zegt dat 90% van het stookseizoen maar 50% vermogen gevraagd wordt. (je spreekt je zelf wel tegen)
Moeten die radiatoren dan nog groter? De ts zit denk ik niet te wachten om ook nog eens een kapitaal aan radiatoren bij de ketel te nemen voor een besparing van bijna 0,0% .

Dit mag je eens nader verklaren,
" Voor het op warmte brengen van de woning bij -10°C wordt de laatste 10% gebruikt."

Komt de ruimte anders niet op temperatuur?

Miez:

Het verschil tussen 24 en 28 kw is niet groot, wat je even moet nagaan is wat er nu aan radiatoren op zit, Een installateur kan dat zeer snel inschatten. Is er al een redelijk oververmogen is de 24 kw ruim voldoende om nog een radiator bij te plaatsen.

Gaat het om een combiketel?
Zo ja dan is dit vaak bepalend voor het vermogen van de cv ketel.
Er zijn veel ketels die voor warm water meer vermogen leveren dan voor cv gebruik.
Voorbeelden: 24/28 kw, 18/24 kw enzovoort.

Aan de hand van wat is het ketelvermogen bij u bepaald?
 

Miez

  • #6
Voor wat betreft een grotere ketel nemen dan voorzien was, dat valt al af omdat die al besteld is. Maar volgens de installateur is de 24 kW toch ook al over bemeten.

Het gaat idd om een combi-ketel. Het vermogen is bepaald aan de hand van de inhoud van het huis, en daar het om een ouder huis (+/- 60 jr) gaat, een hoekhuis, er is gekeken naar de isolatie voor zover mogelijk (we zijn aan het verbouwen en de isolatie moet nog komen).
Met bovenstaande zijn ze aan het rekenen gegaan, waarbij in mijn geval ik meestal een toeslag op het vermogen kreeg, vanwege een oud huis.

Er zat nog geen CV in, dus geen bestaande radiatoren. Deze komen nog. Zoals ik het gelezen heb, kan het geen kwaad om iet wat te grote radiatoren nemen?

Ik hoefde mij volgens de installateur geen zorgen te maken dat ik het niet warm gestookt zou krijgen, die garantie kreeg ik al :cool:

En, ik heb mijn openhaard nog...
 

Bernhard

  • #7
Beste chathanky,
Iedereen kan schrijven dat het nergens op slaat ed. Ik vind dat je eea. moet omschrijven met feiten en de benodigde gegevens over wat niet juist is.
Zoals ik jouw antwoord lees heb je geen parate kennis over verwarmingstechniek .

In afwachting van je uitleg mvgr. Bernhard.
 

Klorissa

  • #8
Ik ben het ten dele met Bernhard eens. Als je te kleine radiatoren neemt krijg je het gewoon niet warm en gaat de ketel of te vlug terug moduleren of bij een convessionele ketel gaat hij staan pendelen. Je hoeft niet perse een grote ketel te kopen om meer warm water te kunnen tappen,bijna alle merken verkopen ketels met minder cv vermogen en een groter vermogen voor het warme water. Ook elkaar afkatten hoort niet op een forum thuis dus begraaf de strijdbijl and shake hands en als ik het mis heb kun je dat ook op een normale manier zeggen.Ik heb er spijt van dat ik ooit die stomme gebruikersnaam heb genomen,ik wil nl wel serieus worden genomen. maar het lukt mij niet om dit te veranderen dus op dit gebied zijn suggesties ook welkom
 

Dominee

  • #9
Berichtje naar een moderator sturen!
En vragen of ze het kunnen aanpassen! :cool:
 

Chathanky

  • #10
Als je installateur je de garantie heeft gegeven dat je het niet koud gaat krijgen is dit toch goed?
De vraag of er later een radiator bij geplaatst kan worden moet u niet bij ons zijn maar bij de installateur, je mag verwachten dat deze een goede berekening heeft gemaakt en dat hij bekend is met uw situatie.

Op de vraag of grotere radiatoren kwaad kunnen is het antwoord nee, dit kan geen kwaad, je cv temperatuur kan dan verlaagd worden wat inderdaad een paar procenten besparing kan oplevenen. Verwacht geen grote wonderen maar als alle beetjes welkom zijn en de extra investering is het u waard dan kunt u dit bespreken, als de radiatoren nog niet besteld zijn.

Dat het om een huis ging dat nog geen cv installatie had kon ik ook niet aflezen uit de vraagstelling.

Berhard,
ik zie alleen afgunst en geen antwoord op mijn vraag na jou antwoord. Het wachten is mijner zijds alvorens de jouwe beantwoord wordt, dit staat totaal los van de vraag van Miez en is voor haar niet relevant.

Klorissa,
Als je je een beetje verdiept hebt in de vraag van Miez is er geen spraken van te kleine radiatoren maar of een grotere ketel gevolgen heeft op het verbruik.
De redenatie dat het niet persé nodig is om voor je tapwater een grotere ketel nodig is dan voor de cv is in mijn vorige antwoord al aangegeven.
Het gaat hier niet om een conventinele ketel maar zoals in de vraag om een nieuwe ketel.
Het pendelen van de ketel is spraken als de afname kleiner is dan het minimale vermogen wat de ketel kan leveren.
Voor een 24 kw ketel ligt dit ongeveer tussen de 4 en 7 kw. als het gaat om een modulerende ketel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Miez schreef:
Voor wat betreft een grotere ketel nemen dan voorzien was, dat valt al af omdat die al besteld is.
Een verdere discussie over wel of niet is nergens meer voor nodig, zie quote.
Alle voors en tegens zijn nu wel genoemd, slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu