Verschil toerental pomp en gevolg voor opvoerhoogte/stroming

Baarnink

  • #1
CV ketel
Vaillant VHR 25/4S combi met boiler

Achtergrond:
Niet gelijkmatig warm krijgen van radiatoren. Bij hoge toerentallen gaat dit beter. Wanneer toerental van pomp op 60% staat is er een extra waterdruk van 0,3 tot 0,4 bar ongeveer. CV ketel staat in kelder en leidingen lopen tot aan radiatoren op 1e verdieping (totaal 3 verdiepingen aangezien kelder ook radiatoren heeft)
Inmiddels al met een infrarood temperatuur meter de radiatoren langs geweest om temperatuur verval in radiatoren en aanvoertemperatuur te meten. Waterzijdig lijkt alles goed te zijn.


Vermoeden:
Teveel waterstroming over de bypass misschien en daardoor alleen bij genoeg opvoerdruk (door toerental van pomp) wel voldoende waterstroming richting alle radiatoren.

Vraag:
Hoe verhoud het toerental van de pomp tot de opvoerdruk en uiteindelijk de stroming het systeem. Kan het zijn dat als de variabele aansturing van het toerental de pomp te langzaam laat draaien, dat dan een aantal radiatoren geen of relatief minder warm water krijgt? Wat kan ik daar aan doen?
Minimale toerental verhogen? Constante pomp snelheid vastzetten in CV? Bypass weerstand van een hele lage druk +/- 0,17bar naar 0,47bar verhogen?
 

Bernhard

  • #2

De stippellijn is de installatie-kenlijn.
Tel de capaciteit, in watts, van alle radiatoren op dit deel je door 1.16x20.
De uitkomst is de hoeveelheid liters/h die voor de radiatoren nodig zijn.
In de grafiek zie onder de liters, of m3/h, en aan de zijkant afhankelijk van het toerental de beschikbare opvoerhoogte. De benodigde opvoerhoogte is meestal 150 tot 200mmbar.
Is het inregelen/meten van de radiatoren wel juist is uitgevoerd?
Als de pomp met een laag toerental draait , 60%, mag/kan er geen stromingsprobleem zijn. Dan blijft een juiste waterverdeling over de radiatoren gehandhaaft.
De hoogte van de radiatoren boven de pomp speelt geen rol, dit is een statische hoogte, deze druk is in de aanvoer en de retour even groot.
mvgr Bernhard
 

Baarnink

  • #3
@Bernhard
Dus uit jouw afbeelding blijkt dat de opvoerhoogte verloopt naarmate er meer volume wordt verpompt. In de grafiek die weergeven wordt in de handleiding lijkt het alsof de opvoerdruk constant is tot een punt waarop het volume te groot wordt en uiteindelijk de druk zakt.
Ik kan die grafiek niet echt goed interpreteren. Want het lijkt alsof het toerental (minder of meer volume water) niet uitmaakt voor de opvoerhoogte (druk). Behalve op het punt dat de pomp deze druk niet meer kan realiseren. (zie onderstaande kopie uit handleiding)



Het lijkt alsof de opvoerdruk die gerealiseerd wordt afhankelijk is van de by-pass. (zie daarvoor onderstaande tabel)
Hoor graag van jullie hoe ik dat moet zien.



Daarnaast nog een vraag:
Hoe kan ik mijn zogenaamde 'installatie-lijn' goed bepalen?
De opvoerdruk die in het algemeen het leidingen systeem vraagt is afhankelijk van weerstand in leidingen, hoogte overbruging (gesloten systeem te verwaarlozen?) en de snelheidopvoerhoogte?

In rust is mijn cv installatie als volgt
1.8 bar op CV ketel
2.4 bar op retourleiding

In bedrijf 57% toerental pomp
2.1 bar op CV ketel
2.4 bar op retourleiding

Betekend dit dat er 0.6 bar opvoerhoogte aanwezig is?
En dat er 0.3 bar wrijving incl snelheidopvoerhoogte is?
 

Bernhard

  • #4
Baarnink
Inderdaad de opvoerhoogte blijft gelijk totdat de wrijving in de leidingen te hoog wordt. Deze situatie kan ontstaan bij leidingsecties met te hoge watersnelheid, normontwerp is ca 0,5m/sec.
De standaard instelling van de pomp, 250mbar, moet goed zijn voor 90% van de installaties.
In ruststand moet de de druk in de ketel en retour gelijk zijn.
In bedrijf is er 0.3 bar verschil met dit drukverschil wordt de weerstand in de leidingen overwonnen.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu