Oven wordt maar half warm?

Yoshy7

  • #1
Ha allemaal,

Ik heb een lastige en gekke situatie. Mijn in de keuken ingebouwde oven (1 geheel met het gasfornuis) wordt maar warm tot een graden of 150. Er zitten 2 elementen in de oven, de buitenste doet het wel, de binnenste niet. Nou woon ik in een huurhuis met een contractbepaling die stelt dat de verhuurder niet verantwoordelijk is voor het onderhoud van keukenapparatuur. Dus het vervangen van de oven en daarmee ook het fornuis (wat beiden ook weer ingebouwd zit in het aanrecht) is voor mij dus geen optie, want het blijft een huurhuis en ik kan het niet meenemen.

Ik heb het dus alle jaren dat ik hier gewoond heb altijd gedaan met een combi-magnetron. Maar het oven-element van mijn combi-magnetron heeft het nu weer begeven voor de tweede keer. Het voelt voor mij onzinnig om voor de derde keer een nieuwe combi-magnetron aan te gaan schaffen puur voor het oven-element. Dus wil toch eindelijk even kijken of de grote degelijke oven die ondertussen ook in mijn keuken staat niet gewoon misschien te repareren is...

Is het mogelijk dat het kapotte element van mijn oven te repareren/vervangen is? Ik zou er gerust 100 euro voor betalen als dat zou betekenen dat ik eindelijk een degelijke werkende oven zou hebben. Maar ik weet niet goed wat raadzaam is: Als ik namelijk een monteur bel dan ben ik natuurlijk aan het onderzoek en de voorrijkosten al zoiets kwijt, terwijl ik dan het risico loop te horen dat het geen zin heeft. Ik durf het risico best aan als er een goede kans is, maar wil graag weten of er een reëele kans is dat dit zin heeft.

Ik ben zelf ook best handig, maar deze weet ik even niet wat ik er mee aan moet...

Heeft iemand goed advies voor mij? :)

Alvast ontzettend bedankt!

Groetjes,

Remy
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou eens kunnen beginnen met zoveel mogelijk gegevens van het apparaat te verzamelen en hier te vermelden. Merk, typenummer, maar ook bijzondere nummers, afhankelijk van het merk, zouden handig kunnen zijn. Bijv. Bij AEG/Electrolux is het zgn PNC nummer belangrijk, bij Bosch/Siemens het E-nummer (incl index, bijv. /01) en het FD-nummer. Andere merken hebben andere kenmerkende gegevens, dus het meest handig is om een foto te maken van het typeplaatje en die hier neer te zetten.

Er zijn nu eenmaal meer ovens gemaakt dan alleen die van jou en via internet bij je binnen kijken kunnen we nog altijd niet. En zelfs dan zien we alleen de buitenkant van het apparaat.

Met die gegevens zou dan (hopelijk) mogelijk één van de technici hier je wat meer kunnen vertellen hoe en waar je moet meten. Je bent best handig, maar wat is je handigheid op elektrisch gebied? Heb je bijv. een universeelmeter en kun je er mee omgaan?
 

Yoshy7

  • #3
Ha Kees,

Logisch natuurlijk. Heb het er allemaal even bijgepakt.

Het type is een ETNA mod. A 7305 FTRVS (zie label foto in bijlage met meer info). Ook in de bijlage een foto van het verwarmingselement. Het buitenste element doet het dus wel, alleen het binnenste element niet. En met ''doen'' bedoel ik dan, de 1 wordt gewoon gloeiend heet naar behoren en de ander: helemaal niets, ijskoud.

Ik ken m'n weg met hout/steen en pleisterwerk maar verder dan een dimmer inbouwen, snoeren solderen of kroontjes plaatsen ben ik nooit gegaan met elektriciteit. Ik heb geen universeelmeter, enkel een spanningszoeker. Maar kan er wel eentje lenen/kopen als het relatief simpel is wat ik moet doen.

Maar sta dus ook best open voor een monteur mits iemand denkt dat dat zinnig is en het dan met zo'n geval wellicht zo opgelost kan zijn.

Groetjes,
Remy

IMG_20201223_190948679.jpg 275b89a4-410c-4f6e-ace6-a7eb4b2a614f.jpg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Onder element defect , dit is namelijk niet het enige element wat erin zit.
Boven-element bestaat uit de grill ( binnenste) en buitenste.
Bij onder en bovenwarmte werkt dus alleen de buitenste en onderste element.
Aangezien hij het niet hoog genoeg op temperatuur komt ben ik vrij zeker dat het
onder-element defect is.
Toestel moet dus uit de kast en achterplaat wegnemen dan zie je vanzelf aan de onderzijde nog een element tevoorschijn komen.

Gaskraan dicht want je moet de koppelingen losmaken naar de knoppen dus oven eerst iets uit de kast voorzichting om de koppeling los te maken anders breekt het af.
Touwtje om de hendeltjes blijft het mooi bij elkaar en bij terug monteren de gasknoppen op nul en de hendels op uit stand.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu