Ikea-oven wordt te heet en kan niet uit

boukeh

  • #1
Hallo. In mijn keuken zit een Ikea-oven Raffinerad (203.009.17) uit 2015. Tot voor kort werkte de oven perfect.

39c5cdbe29165ff68834e983cdcfa28e.jpg


Wat is het probleem?
De functieschakelaar (knop links) staat omhoog (uit). Wanneer ik de stekker in de stroom steek dan gebeurt het volgende. Het display gaat aan, de tijd "0:00" knippert. De oven gaat uit zichzelf verwarmen, het verwarmingselement bovenin wordt roodgloeiend. Na een poosje valt de oven uit, het display wordt donker. Na weer een poosje schakelt de oven weer in en begint het riedeltje weer van voor af aan. De knoppen worden dermate heet dat ze niet comfortabel zijn om aan te raken. Volgens het display zou de oven niet moeten verwarmen, er is geen functie actief en geen ingestelde temperatuur.

Wat is er aan de hand?
Wat er lijkt te gebeuren is dat de oven dusdanig warm wordt dat de thermische beveiliging activeert. Wanneer ik wél een functie activeer met (bijvoorbeeld) 200ºC als temperatuur gebeurt ook bovenstaande, de oven wordt veel warmer dan 200ºC en schiet weer in de beveiliging.

Maar waarom gaat de oven verwarmen ondanks dat er geen functie is geselecteerd? Dit lijkt te zijn ontstaan nadat we de oven weer eens de gaarthermometer hebben gebruikt. De oven detecteert de gaarthermometer wel, de gewenste kerntemperatuur komt dan in beeld en is in te stellen. Ook dan blijft de oven gewoon doorgaan met verhitten boven de ingestelde temperatuur.

Op dit forum lees ik over mensen die met succes de thermostaat van de oven hebben vervangen. Maar ik vraag me af of dat het probleem is met mijn oven. De oven gaat inderdaad boven de ingestelde temperatuur uit, maar de oven gaat ook ongevraagd een functie uitvoeren. Dat lijkt me meer op een defect in de aansturing. Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Ik denk dat er gewoon een relais op de print zit vastgeplakt. Want in de 0 stand mag hij eigenlijk niet verwarmen. Dus daar zou ik het zoeken. En dan vermoedelijk het relais van het boven element. Als mijn theorie klopt zou de hetelucht ventilator niet moeten gaan draaien als je de stekker erin steekt maar enkel het bovenste grill element.
 

boukeh

  • #3
Bedankt voor je reactie! Ik heb de oven uitgebouwd en twee verdachte relais een paar tikken gegeven. De betreffende relais hebben als opschrift RTHH4012WG. De oven lijkt nu weer naar behoren te werken. Zijn relais wanneer ze eenmaal een keer blijven hangen afgeschreven en blijven ze mogelijk snel weer hangen, of zouden ze nog weer een poosje mee kunnen gaan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ze blijven niet hangen maar plakken en dat is duidelijk een teken van slijtage van de contacten. Vervangen dus en liefst allemaal. Relais kosten, voor zover verkrijgbaar, heel weinig, dus wat let je?

Mocht je de betreffende relais niet kunnen krijgen of niet weten waar je op moet letten voor het bestellen, plaats dan even een foto van het opschrift van het relais (meestal aan de bovenkant). Ik heb aardig wat ervaring in het vinden van vervangende onderdelen voor relais e.d. Eventueel is het handig ook een foto te plaatsen van de soldeerzijde, omdat er relais bestaan met alleen een maakcontact en daarom een pinnetje minder hebben dan die met een wisselcontact.

het zou trouwens kunnen zijn, dat er (twee keer) twee verschillende types relais op de printplaat zitten.
Plaats eventueel ook een overzichtsfoto van de printplaat (componentzijde).

PS. Wat is de PNC die op het typeplaatje staat? Heeft 9 of 11 cijfers en begint waarschijnlijk met 944...
 
Laatst bewerkt:

boukeh

  • #5
Zo ziet de printplaat eruit. Omcirkelt het relais die vermoedelijk defect raken. Beide met dezelfde markering. Ik heb geen foto van de onderkant gemaakt en de oven is inmiddels weer ingebouwd.
1674404537893.jpeg

Zie de factsheet voor het NO-diagram. Ik heb in mijn tienerjaren eens geprobeerd te leren solderen, was geen succes en werd vooral een knoeiboel. Voor een ervaren soldeerder lijkt het me geen lastige klus. Ik zou dit dus ergens moeten uitbesteden, hoe pak ik dat aan; iemand de printplaat opsturen, of zijn er nog zaakjes (omgeving Zwolle) die dat doen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Doordat foto's hier teruggeschaald worden tot max. 600 pixels kan ik het opschrift van het relais niet zien.
Ik zie dat dan zo:
detail.jpg


Ook al heb je verwezen naar de datasheet van het relais, dan nog kan ik niet zeggen welk relais je exact moet bestellen. Want voor NO bestaan volgens die datasheet 3 mogelijke spoelspanningen:

019010.jpg


en meerdere contactuitvoeringen:

019011.jpg


Het is dus handiger als je zelf een uitvergroting maakt van het relais op de al aanwezige foto.
boukeh schreef:
...iemand de printplaat opsturen, of zijn er nog zaakjes (omgeving Zwolle) die dat doen?
Daar heb ik geen ervaring mee, misschien kun je een bedrijf in de buurt vinden. Moet je toch echt zelf zien uit te vinden, want we geven hier geen adressen van bedrijven die iets maken of repareren.
 

boukeh

  • #7
Inderdaad dat is niet leesbaar, maar het opschrift stond al in mijn eerdere bericht: RTHH4012WG. Het typeplaat ziet er als volgt uit: (geen 944…)
3F2B5B53-95BF-400F-9A9F-FA8A1574F5C8.jpeg

Aan de linkerkant en bovenkant zit zo te zien ook nog een aantal relais, zouden jullie die dan ook (laten) vervangen? Op de 4 relais links staat HF3FA 10A 250VAC en die boven aan weerszijden van die 2x RTHH4012WG nog 2x HF152F-T 16A 250VAC.

Bedankt voor jullie reacties, ik ga het eerst even aanzien zo met de oven. Mocht het probleem snel terug komen, ga ik aan de slag met het vervangen van de relais.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat je de gegevens op het relais al genoemd had, had ik even gemist.

Ik heb even de belangrijkste gegevens bij elkaar gezet:
contact-coil-ratings.jpg

layout.jpg


Het originele relais is maar bij een paar leveranciers in NL te verkrijgen en heeft een levertijd van meerdere maanden.
Alternatief zou je deze kunnen gebruiken:
Zettler AZ762–1A–12D
Hongfa HF115F-S/012-HSF
(normaal noemen we geen leveranciers, maar deze onderdelen zijn erg lastig anders te omschrijven).

Let op: de steekmaat tussen de soldeerpennen onderling wijkt iets af van die van het originele relais.
Ik denk wel dat het zou moeten passen, want het is maar heel miniem.
Eventueel zelf nog beoordelen aan de hand van de datasheets (die je via de betreffende links kunt downloaden).

Er zijn ook relais van merken als Finder en Panasonic, maar die hebben een steekmaat die nog meer afwijkt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Gegevens van het typeplaatje die er toe doen:
Servicenummer/12NC 852315601000
Serienummer 141535015790
Uit het serienummer lees ik productiedatum 2015 week 35

Ik was in de veronderstelling dat deze oven door Electrolux gemaakt is (dat zijn de latere modellen met dezelfde naam Raffinered), maar hij komt bij Whirlpool vandaan. Vandaar dat je geen nummer kon vinden met 944....

Ik heb daarvan wel een servicedocumentatie, maar daarin staat niet veel meer dan de aansluitingen op de printplaat. Er zijn geen details vermeld voor wat betreft welke relais voor welke functie dienen.

Erin vermeld staat voor de verwarmingselementen:

Element bovenin - witte draad - RL1-F1
Element hete lucht - wit-gele draad - RL4-H1
Element onderin - rode draad - RL3-L1

De markeringen met RL1, RL4 en RL3 staan bij de aansluitingen op de printplaat. Ik neem aan dat dat inderdaad de aansluitpennen betreft. Misschien komt het ook overeen met de relaisnummers op de printplaat, maar dat weet ik niet zeker.

Dat was het zo'n beetje, meer hulp kan ik niet bieden. Maar mocht je nog iets willen weten over de relais en/of hun pinaansluitingen, vraag dat dan gerust. Vermeld dan wel exact over welke gegevens van welk merk/type relais je een vraag hebt. Er staan nogal wat gegevens in die datasheets, sommige zijn heel belangrijk, andere doen er nauwelijks toe als het afwijkt. Ik kan ze redelijk interpreteren.
 

Bademutze

  • #10
Het lijkt op de eerste foto dat ik een verkeuring zie op de zijkant van bovenste relais ? Grote kans dat die blijft plakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu