Oven stopt niet bij ingestelde temp en wordt steeds warmer (tot 300 graden)

Moofie

  • #1
Hi All,

Ik heb een oven/keramiek kookplaat combinatie van het merk Gorenje. Ik vermoed dat de oven en kookplaat wel 12 jaar oud is omdat die bij de oplevering van het appartement zat wat ik recent heb gekocht. Helaas is het plaatje met de informatie van het model zo vervaagd dat ik niet meer kan zien welk model het precies is.

Het probleem:
Als ik de oven instel op een temperatuur (zeg 200 graden) blijft de oven maar doorverrwarmen. Op de digitale meter van de oven zie ik dan nog steeds 200 graden staan. Ik heb een digitale vleesthermometer gebrukt om te testen wat er nu precies gebeurd. Die geeft aan dat de oven op gegeven moment gewoon 300 graden wordt. Mijn eerste gedachte ws dan ook dat de temperatuursensor defect kon zijn.

Ik merkte echter dat wanneer die oven zo heet is en ik de oven uitschakel, dat de temperatuur in de oven verspringt naar 280 graden. Deze meting lijkt me dan ook wel correct. Het lijkt net alsof het signaal dat de oven moet stoppen met verwarmen niet werkt en er hierdoor een mismatch is tussen de ingestelde termperatuur en werkelijke.

Heeft iemand enig idee hoe ik het kan oplossen? Ik wil over een paar maanden tot een jaar de hele keuken vervangen en vindt het zonde om nu een nieuwe te kopen als ik straks alles laat inbouwen.
 

Lampje45

  • #2
Helaas is het op afstand al moeilijk genoeg om de juiste adviezen te geven. Maar zonder ook maar een type te noemen is het denk ik onmogelijk om daar een zinnig antwoord op te geven.
Het antwoord zal dan helaas ook zijn, we beamen dat je temperatuurregeling defect is.
Dus je zal met meer gegevens moeten komen.
 

Kaajee

  • #3
Ik gok thermostaat kaduuk?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is een leuke gok, maar er zijn zoveel soorten thermostaten in ovens.

Of wil je zeggen dat jij aan de hand van 'oven van Gorenje' precies weet wat erin zit?
- Een elektromechanisch thermostaat werkend met een bimetaal.
- Een elektromechanisch thermostaat werkend met een capillair (als dat al kan in een oven).
- Een elektronisch thermostaat bestaande uit voeler (en dat kunnen verschillende types zijn) en besturingsprint met relais.

Zullen we toch eerst moeten weten wat het exacte model is.
Typeplaatje zit waarschijnlijk in de deuropening.
 

Kaajee

  • #5
Ja 1 van die dus, of 2 of alledrie.

(Maare, just kidding, nu en in mijn eerste post ook, niet alles zo serieus nemen,. alhoewel mijn vermoeden nog steeds naar een thermostaat gaat, want het probleem dat beschreven wordt, lijkt op een defect apparaat wat zou moeten stoppen als er een bepaalde temperatuur bereikt wordt, en dat doen thermostaten in de regel)
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Misschien een foto van het toestel .......
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu