Oven met kroonsteentje of stopcontact?

willem944

  • #1
We vervangen onze inbouw combi-over. Leverancier zegt: stekker in stopcontact. Maar bij uitbouwen oude oven blijkt die al 25 jaar te zijn verbonden via kroonsteentje. Is dit verantwoord? Ik denk van wel, je zou er al met een slang water achter moeten spuiten, mijn vrouw denkt van niet en wil dat ik achter de oven een stopcontact aanbreng. Moet ook nog meten of de inbouwdiepte dan geen probleem is. Wat zeggen de experts?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het verbinden met behulp van een kroonsteentje is absoluut uit den boze. Je kunt daarmee nooit een betruwbare verbinding maken voor de hoge stroom die een oven vraagt. Beslist niet doen dus.

Achter de oven is meestal geen ruimte voor een stopcontact, zelfs niet als het inbouw is. Bovendien heb je een reuze probleem om de stekker erin te steken bij inbouw van de oven. Beter is om het stopcontact achter een kastje net onder of net boven de oven te plaatsen, e.e.a afhankelijk van de situatie.

Misschien heb je een foto van die situatie?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als het snoer van de oven lang genoeg is en meestal is dat zo, dan is een stopcontact onder de kastjes ook een optie, de plint moet er dan wel af kunnen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Een kroonsteen hoort absoluut niet thuis in een vaste installatie behalve om een lamp mee aan te sluiten op de centraaldoos. Kroonstenen maken geen goede verbinding en ook wat betreft isolatie en aanraakveiligheid is dit niet in orde. Een oven trekt behoorlijk wat stroom en dan wil je toch echt wel een degelijke verbinding hebben.

Je moet dus een wcd aanleggen inderdaad. Zoals al genoemd, niet direct achter de oven want daar is meestal geen plek en je kunt er dan moeilijk bij. Beter is om in een aangrenzend kastje een wcd te maken of inderdaad onder de kastjes achter de plint.
 

willem944

  • #5
Hallo en dank allemaal. Bevriende buurman/electricien is op dit moment een wcd aan het aanleggen in belendend kastje. Snoer aan oven is lang zat. Hij wist ook niet wat hij zag. Oven zat er in toen we huis kochten en had nooit eerder de neiging om er een achter te kijken :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Kees en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu