Nieuwe Fornuis met oven aansluiten

Pasicom

  • #1
Goedeavond Allemaal,
Graag wil ik jullie hulp een IDESIT KN6C1A/NL.aansluiten
Mijn bestaande kookplaat zit op 380Vmet 2xZwart 1xBlauw 1xBruin en 1xGeel/Groen,De nieuwe heeft maar 3 draden 1XBlauw 1 x Bruin en Geel/Groen.
Omdat ik niet weet hoe je dit aan moet sluiten vraag ik jullie hulp.
Ik zal van de bestaande situatie foto''s bijvoegen,

Alvast bedankt
Gr Paul






 

Pasicom

  • #2
Goedeavond

Foto 1t/m 4 oude situatie



Gr Paul
 

Atmoz

  • #3
Heb je van de nieuwe plaat geen foto van het aansluitgedeelte? Ook wat meer gegevens over de aansluitwaarde zijn van belang. En kun je ook een duidelijkere foto van de fornuisgroep plaatsen?
 

Pasicom

  • #4
Foto 5 en 6 zijn van de nieuwe fornuis is 6200WATT
zal van de aansluiting ook nog een foto bijvoegen



De Indesit is standaard van de fabriek op 1 fase ,mijn vorige kookplaat had 2 fase aansluiting zoals je op de foto kan zien,nu kan ik de nieuwe ook op 2 fase aansluiten ik moet de jumpers omzetten,alleen weet ik niet op een perilex stekker welke de fase en de min is blauw of bruin

alvast bedankt
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Vaak zijn de twee zwarte de fases en de blauw en bruin de nullen maar dat zul je zelf even in de perilex wcd moeten bekijken/nameten. Iig moet er aan de nieuwe plaat ook een 5 aderig snoer met 2 nul aansluitingen zonder brug ertuseen en 2 fase aansluitingen waarvan 1 met bruggetje naar de laatste aansluiting.
 

Pasicom

  • #6
Hallo Sxnder ,
Ik heb vandaag de wcd open gemaakt om te kijken hoe het is aangesloten

Linksboven Bruin /Rechtsboven Zwart/ Linksonder Blauw/Rechtsonder Zwart met wit .
Bij de stekker klopte bl en br maar beide zwarte waren samen op Rechtboven aangesloten en rechtsonder was vrij.
Omdat het nieuwe fornuis maar alleen bruin en blauw heeft en aarde moet ik het met jumbers zoals je op de foto ziet aansluiten ,hierboven heb ik ook foto s geplaatst van de schema voor 380v.
Standaard staat hij op fabriek instelling op 230v zie foto.

Nu weet ik niet waar welke kleur in de wdc moet

Gr Paul
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Hier lijkt me iets niet te kloppen. De fornuisgroep lijkt 2x230 V te zijn, maar de draadkleuren in de Perilex-doos zijn zoals bij een krachtstroomaansluiting. Je zou toch met een multimeter of tweepolige spanningstester aan de slag moeten om te kijken hoe het nu precies zit.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
En zoals gezegd je moet een 5 aderig snoer met perilex stekker aan de nieuwe kookplaat zetten. Met een drie aderig snoer is aansluiten niet mogelijk.
 

Atmoz

  • #9
Aansluiten met 5 aderige kabel moet zoals Sxnder zegt, met 3 kan wel, maar dan zit je in de afdeling prutswerk, afijn dit terzijde.

Je moet dit soort zaken niet te licht opvatten, je bent zelf verantwoordelijk voor je installatie. Als er ooit brand uitbreekt en je hebt geknoeid met de installatie kun je heel dik in de problemen komen.

Kijk eens op onderstaande link, dan wordt je eea misschien iets duidelijker, er is nl geen norm hoe Perilex in een fornuis groep toepassing aangesloten moet worden. Je komt er niet omheen om te meten, Tom geeft dit ook aan. https://www.circuitsonline.net/forum/view/65879
Verder is nog niet aan de orde geweest welke doorsnede de aders van de aansluitkabel moeten hebben. Zelf gebruik ik altijd 2,5 mm2, heb al vaker gezien dat er slechts 1,5 mm2 gebruikt was.
 

Appeltje

  • #10
Ik zou niet durven zeggen "met 3 kan wel"... dat is namelijk per definitie zorgen voor brand... je belast de kabel dan zwaar over zonder dat daar een zekering zal sneuvelen... en voor je door hebt dat het brand staat waarschijnlijk je keukenblok in lichterlaaie...

Gezien vermogen altijd 2,5mm2 gebruiken...
 

Atmoz

  • #11
Kunnen en mogen is een groot verschil, de toevoeging prutswerk staat er niet voor niets, dus absoluut niet aan te bevelen.
Maar laten we ons niet in deze niet in deze discussie verliezen, daar heeft TS niets aan.
 

Appeltje

  • #12
Sorry Atmoz, KUNNEN (en al dan niet prutswerk) vind ik als een oplossing misschien niet MAG maar wel werkt en veilig is.
NIET kunnen vind ik als de oplossing gevaarlijk is en gegarandeerd voor problemen zorgt. 3-aderig aansluiten is dat...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Voor de volledigheid, die drie polige aansluiting wordt oa in Frankrijk en ik meen in België toegepast, maar is in NL niet toegestaan. Hiervoor zijn een drie aderig snoer met een aderdikte van 6mm2, een speciale contactstop en een enkelvoudige zekering van 32 Ampere vereist. In NL gebruiken we zoals in jouw geval een kookgroep (2x230V) of een krachtgroep (3x400v). Hiervoor is altijd een vijfaderig snoer vereist.
 

Pasicom

  • #14
Goedeavond ,

Ik wil jullie bedanken voor de reacties en tips.

Omdat ik er niet meer uitkwam en toch veilig moest worden aangesloten heb ik een erkende electricieën gebeld.
Voor 4 tientjes was de klus geklaard en alles werkt weer,hij heeft het fornuis gewoon op 2x230v aangesloten en de witte snoer die er aan zat vervangen door een zwarte met een vaste perilex stekker voor de veiligheid,

Ik wil jullei bedanken voor de snelle reacties

Gr.Paul :P
 

Appeltje

  • #15
Verstandig en bedankt voor de terugkoppeling!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu