Oude telefoonkabel nog te gebruiken?

Variac

  • #1
De kabel op de foto steekt bij mij uit de muur. Een oude telefoonkabel tussen woonkamer en slaapkamer boven, die al lang geen nut meer heeft.

Ik kan hem natuurlijk afknippen en wegplamuren maar... kan ik hem nou ook nog voor iets anders gebruiken?
Ik denk aan een tv-signaal of een ethernet-verbinding. Met zoveel aders moet er toch nog iets van te maken zijn?
Maar van beide heb ik geen verstand, vandaar mijn vraag hier.

Bij voorbaat dank voor ideeën!
 

Bram_

  • #2
Zit de kabel in een PVC buis of zit deze gewoon los in de muur? Wanneer hij in een PVC buis zit zou ik de kabel vervangen voor echte ehternet kabel (UTP). De aders in deze telefoonkabel zijn niet getwist wat er voor zorgt dat hij niet (echt) bruikbaar als ethernetverbinding.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je zou er hoogstens een bel mee kunnen besturen: boven een drukknopje, beneden een bel. Had ik heel lang geleden, toen er nog geen draadloze telefoons waren. Zodat ingeval van ziekte degene op bed de ander op die manier kon roepen.

Ouderwetse telefoons zou je hiermee ook kunnen verbinden.

Maar voor de rest heb je er niets aan: voor TV signaal is het niet geschikt want daarvoor heb je coax nodig. Als je ipv coax het TV-signaal hierdoorheen zou sturen heb je nauwelijks beeld en heel veel storing van vreemde signalen in de ether.

Voor ethernet heb je kabel cat 5e of 6 nodig, afhankelijk van de toepassing. Deze kabel is voor computerverbindingen geheel niet geschikt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je kan hem als trekveer gebruiken voor de juiste kabel :idea:
 

Variac

  • #5
Helaas is de kabel helemaal ingestuct, er is geen beweging in te krijgen.
Zo te lezen wordt dat dus afknippen!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Voor een kamerthermostaat is hij ook nog geschikt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Nog voor allerlei doeleinden te gebruiken hoor.
In de weg loopt jouw internetsignaal ook door precies zo'n kabel (signaal ziet er dan wel iets anders uit) en deze aders zijn wel zeker getwist en voor korte afstanden kun je er ook nog data op zetten.(mits de kabel onderweg niet onderbroken is wat helaas toch wel vaak het geval is)
Maar wil je een extra telefoontoestel boven (er zijn veel mensen die al draadloze apparatuur in huis maar niets vinden), evt. beveiliging of iets gaan sturen dan gaat dat ook prima met zo'n kabel.
Zit die niet in de weg dan zou ik hem niet afknippen maar gewoon terugvouwen oid. zodat hij uit het zicht is. Je weet nooit waar hij weer voor gebruikt moet worden en dan is het wel handig dat hij er nog zit.

suc6

Gerrit
 

Variac

  • #8
Je geeft weer wat hoop, Gerrit.
Een echte afscherming heeft de kabel zo te zien niet. Maar als ik hem goed bekijk, dan is de middelste ader (met doorzichtige mantel) een stuk dikker dan de rest, die er inderdaad omheen gedraaid zit.

Zou ik die middelste ader dan niet als signaal kunnen gebruiken, en de rest als afscherming? Het is dan nog wel geen coax, maar om die pakweg vijf meter te overbruggen... zou dat kunnen werken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Nee, een afscherming heeft deze kabel niet, het is een voorloper van de norm 88 kabel welke door de twistingen die in de aders zitten bij uitstek geschikt zijn voor telefonie. Waarschijnlijk is deze gebruikt in een T65 telefooninstallatie (vaak had men dan een paar telefoontoestellen met echte lampjes en drukknoppen er op waarmee men dan kon doorverbinden)
Misschien leuk om te weten, maar de Norm 88 kabel is een in Nederland ontwikkelde kabel en vandaar ook de kleuren rood/wit/blauw en oranje.
De kabel die jij hebt is de oude uitvoering hiervan en werkt met rood/blauw/groen/geel/zwart.
Elke ader is steeds getwist met wit of wit met een kleur zodat je ze uit elkaar kunt houden.
Pel je zo'n kabel verkeerd aan dan heb je dus 5 witte draden en zie er dan maar eens achter te komen welke witte bij welke gekleurde ader hoort.
De kabel is ook geschikt voor hoogfrequent (maar niet voor tv signalen oid)
De middelste dikke aders is de aarde en is meestal doorverbonden met de aarde van het telefoonnet van KPN.

Dus telefoon en internet signalen kunnen er prima overheen evenals geschakelde signalen maar voor TV signalen is deze niet geschikt.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu