Oude riolering buiten vervangen met PVC incl aansluiting

Gerard2020

  • #1
Naar aanleiding van een zinkgat in mijn oprit, heb ik de boel opgegraven en bleek een gresbuis over 35 cm te zijn ingestort. Daarna maar alles opgegraven en bleek de situatie als volgt:
- Er komt PVC riolering uit het huis (foto 1), deze is middels een schuifmof en verloop aan het gres gekoppeld
- 6 meter gresriolering naar einde perceel (aan het einde het kapotte deel)
- een gemetselde put (foto 2) net na de kapotte buis
- een overgang na de put met een grote scheur die vervolgens de erfgrens overloopt (foto 3).

Mijn idee is om alle gresbuis te verwijderen, bij het huis aan te sluiten op de PVC en dan de 6 meter te overbruggen. Evt een extra 'doorspuit" unit te plaatsen. Vervolgends de put deels te slopen van bovenaf en dan PVC er doorheen te leggen ipv de hele put te verwijderen. Vervolgende aansuiten op gres van de gemeente.

Mijn concrete vragen zijn:
- Is het idee om de 'put' deels te slopen en daar PVC in te leggen realistisch en dus haalbaar??
- de 'put' zorgt voor een flauwe bocht tussen de huisaanlsuiting en de gemeentelijke aansluiting na de 'put'. Op die afstand (6 meter) kan de nieuwe buis (1 van 5 meter) wel een 'flauwe' bocht (<30 graden) compenseren, Klopt die aanname?
- na de put is de gresbuis die over de erfrends heen loopt, gescheurd / gebroken (foto 3) . De scheur zit aan 'mijn' kant, maar kan me voorstelllen dat tot het volgende aansluitpunt dit een probleem in systeem blijft. Ik moet moet dan immers aan het gemeente deel gaan knutselen wetende dat wat erna ook komt even oud en bedenkelijk is.

Ik hoor graag jullie adviezen!

1. Huisaansluiting.jpg 2. Eind put.jpg 3. Overgang gemeente.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De riolering op de plek van de put moet wel bereikbaar blijven. Dit is de erfscheidingsput waar de overgang zit tussen jouw particuliere rioleringssysteem en het gemeentelijke systeem. Je kunt die put wel renoveren.

Wanneer er een scheur in het gemeentelijke deel zit zou ik eerst met hen contact opnemen. Mogelijk dat dat op hun kosten gerepareerd wordt, en als ze dat niet willen hebben ze ongetwijfeld eisen over hoe de reparatie moet plaatsvinden.
 

DIY-Rens

  • #3
Ik zou eerst contact opnemen met de gemeente, wellicht dat ze hun gres buis ook willen vervangen.
Mocht de 'inspectie put' van de gemeente zijn, dan kunnen ze ook aangeven of ze deze willen houden. Er zijn ook moffen met een hoek van 15 en 30 graden in 125mm verkrijgbaar, dus die hoek moet geen probleem zijn. Als je een inspectie/doorspoel punt wilt houden kan je ook een t-stuk gebruiken met schroefdeksel.
Ik had een soort gelijke situatie waarbij de verbinding op ongeveer 1 m. diep lag. Heb hier een t-stuk geplaats met een stuk buis er op met schroefdeksel (net onder maaiveld). Kan ik er later altijd makkelijk bij.
 

Gerard2020

  • #4
Bedankt voor de adviezen! De scheur zal idd via de gemeente gerepareerd worden en daarmee kan ik dan mooi daar op aansluiten. De gemetselde put zal ik zelf moeten slopen en vervangen met een doorspoelpunt.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu