Hele oude parketvloer

Aster

  • #1
Hi,

Mijn vraag bestaat eigenlijk uit twee vragen:

Ik wil een parketvloer gaan leggen maar eerst ben ik bezig een ondervloer te realiseren. De ruimte waar het inkomt is gedeeltelijk garage en gedeeltelijk voormalig stookhok.

Het stookhok heeft een betonnen vloer. Het garagegedeelte ligt 10 cm lager en daar leg ik een zwevende vloer (eerst plastic, dan balken met isolatie ertussen).

Mijn vraag is wat kan ik het beste als ondervloer gebruiken? Kan ik zo op het beton gaan leggen? en het gedeelte waar nog een vloer op moet; kan ik daar underlayment voor gebruiken? (Ik heb nog bijna 1 plaat liggen) aangevuld met bijv. spaanplaat?

De vloer die ik wil gaan leggen is oeroud en een beetje verpest en heeft aan één kant in de pek gelegen (zo legde men vroeger parket).
Destijds heb ik het uit de IJmuider visafslag gesloopt. Het is een tropisch niet meer te detamineren soort oerhard hout. Ik heb het in mijn vorige huis gelegd en heb het toen aan de zijkant verlijmd.

Ik ben nogal verknocht aan die vloer. Ik zou mijn (nu te bouwen) atelier er mee willen leggen. Maar de vloer is dus nogal verpest... Ik dacht er aan om de mes van de broodjes hout er maar helemaal af te slopen zodat ik ze weer zijdelings kan verlijmen. Maar ik weet niet of dat wel zo slim is (het lijkt me een stuk minder sterk).

Het liefst zou ik de pek er aan de onderkant af willen halen. Dus kwam mijn gedachte op een verdiktebank. Hoe werkt een verdiktebank en hoe kom ik er aan? Zijn er misschien hobbyisten voor zoiets? Is het wel haalbaar met zo'n parket of zal ik alvast grof vuil bestellen voor die vloer... maar dat gaat me wel aan mijn hart!

groetjes,

Aster
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Om met uw laatste vraag te beginnen, een verdiktebank bestaat niet niet, dat heet een vandiktebank.
Er zal niemand te vinden zijn die z'n vandiktebank laat gebruiken voor hout met een teerlaag, de messen en de trommel zijn niet weer schoon te krijgen.

Het gedeelte op de balken zou ik underlayment gebruiken, dat is minder gevoelig voor vocht dan spaanplaat.
Onder de balken een niet al te dunne folie leggen.

Over de oude vloer kan ik kort zijn, er zitten schadelijke stoffen in de pek waarmee de vloer destijds gelegd is, welke weet ik niet want ik ben geen chemicus.
Of u de vloer nog wilt leggen moet u zelf beslissen, over het algemeen kan het hout buiten wel gebruikt worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu