Oude of nieuwe vochtvlek?

Roytje101

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben volledig nieuw hier. Misschien dat hier al een keer over is gesproken. Maar ik kon over het internet er helemaal niks over vinden.

Sinds 1,5 maand ben ik de eigenaar van een jaren 70 woning. De badkamer heb ik afgelopen maand volledig aangepakt. Nieuw betegeld, nieuwe douchebak, nieuw toilet etc.
Alleen ben ik als de dood voor lekkages die ik er misschien wel in heb gebracht.
Of mensen het verstandig vinden of niet ik had geen keus. Maar de eerste week dat ik de douche(bak) gebruikte was de vloer nog niet betegeld. In die week had ik nog aardig wat mogelijkheden om te kijken of er ergens een lekkage was. Maar in hoe verre ik alles kon zien werd niks van het beton onder de douchebak nat.

Ik heb toen ook in de gang gekeken of er water uit het (verlaagd) plafond kwam. De gang zit recht onder de badkamer. Maar er druppelde niks. Dus in alle geruststelling had ik er de eerste dag wat vertrouwen in.

Na een dag of 2a3 had ik zo iets van laat ik voor de zekerheid ook eens in het verlaagd plafond kijken. Er zitten spotjes dus enigszins makkelijk te kijken. Hier trof ik een vlek aan! Na verdere onderzoek in de gang viel me op dat de oude bewoners al een keer last hadden gehad van een lekkage. De muur is op een amateuristische manier bij gestipt met een lichtere/nieuwere witte verf. Dit had ik ook gezien op zolder waarbij de oude bewoners hebben gezegd dat ze een lekkage hebben gehad. Zelfde manier/verf wat gebruikt is om de schade enigszins weg te werken.

Maar om een lang verhaal kort te maken. We zijn nu een maand verder sinds ik die plek heb ontdekt in het verlaagd plafond. En elke dag is er gewoon gedoucht door 2 personen. En ik zie de plek niet groter of kleiner worden. Ik heb in de loop van afgelopen weken foto’s gemaakt en ik zie geen verschil aan de plek en hangen vanaf het begin geen druppels aan. Daarnaast heb ik nog een plekje bij de douchebak die ik nog niet betegeld heb uit voorzorg. Het gaat over een gleuf waar de leidingen/afvoer doorheen loopt in de vloer. Deze onafgewerkte plek zit tegen de douchebak aan waardoor ik met met de blote oog nog zo 5a10cm onder de douchebak in de gleuf kan kijken. En hier ziet het er nog steeds droog uit. Ik zou verwachten dat er tijdens een lekkage wel water in de gleuf gaat staan? Op z’n minst zichtbaar word?

Dus mijn grote vraag is: zou het goed kunnen dat deze vlek van een oudere/verholpen lekkage is? En door het verlaagd plafond deze plek nooit aangepakt is?

Veel mensen verklaren mij voor gek omdat ik me zo druk zit te maken om lekkages. Maar dit is mijn eerste koopwoning. En tevens eerste volledige zelf gerenoveerde badkamer. Een foutje is simpelweg zo gemaakt. Vandaar mijn bezorgdheid om lekkages.

Het huis heeft overigens betonnen verdiepingsvloeren en heb voor +- 75% over de oude tegels heen betegeld. Ik weet niet of dit veel uitmaakt als het gaat over “symptomen
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Vochtmeter kopen? Die heb je al vanaf een paar tientjes, als er echt wen lekkage zit moet je dat volgens mij kunnen meten.
 

Roytje101

  • #3
Het probleem is dat ik er niet bij kan met de hand. Of ik moet daadwerkelijk gaan slopen. Met het risico lopen dat ik me druk zit te maken om niks en nog ook eens met een kapot plafond zit ook..
De foto heb ik gemaakt door een gaatje van een spotje waar ik net mijn telefoon doorheen gepropt krijg. Laat staan een vochtmeter of mijn hand.
De muren eronder het verlaagd plafond laten niks zien. Daar zit grove spagtelpoets op de muren. Maar daar zitten geen vlekken of afbrokkelende gedeeltes. Ook geen aparte geur in de gang.
We wonen er nog maar net 1,5 maand. We hebben nog nieteens alles uitgepakt. Mijn vriendin vermoord me als ik nu alles al begin te slopen.

Als er een lekkage is, horen er dan ook geen druppels aan te hangen of zelfs druppelen? Vooral als dit bijvoorbeeld door de douche komt? Ik ben een starter dus nog genoeg gebrek aan ervaring. Klussende startersstres.....

P.s. Als slopen echt de enige mogelijkheid is moet het maar. Maar ik had gehoopt der het wel enigszins te zien zou zijn aan bijvoorbeeld de kleur.
 

Roytje101

  • #4
Wat vinden jullie van mij “gleuf
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Plaats even een foto van het doucheputje, en van de kitnaden in de douchehoek. Controleer of achter de rozetten van de kraan is afgekit.
 

Roytje101

  • #6
Dit is momenteel de situatie van de douche


Achter in, onder het kastje zit de open plek waar ik vanochtend een foto van plaatste. Dus de safon zelf is niet meer zichtbaar zonder sloopwerk. Misschien met een endoscoop. Even kijken of ik die ergens vandaan kan halen.

Achter de rozetten is goed gekit. Over de tegels heen zelfs.
Van de kit randen zelf heb ik momenteel geen foto want ik ben op mijn werk. Maar ik heb dit setje gebruikt met Bison super siliconenkit:


En dan de 45graden hoek nummertje 8 en 10. Dus best flinke kitranden. Voor het kitten alles goed schoongemaakt met ammoniak. Dat werd bij de super grote oranje ajajippie bouwmarkt me aangeraden. Ik heb de kitranden ook meerdere malen gecheckt en er zit niks los of of plekken te bekennen waar na mijn idee vocht tussen kan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Zoals ik alles zo ken bekijken heb je geen lekkage.
Aan plafond is een oude lekkage plek zoals vorige bewoners ook zeiden.

Als je in die gleuf kijkt is alles ook droog en niet verkleurd dus als daar iets lekt bv bij kraan of kit werk of afvoer dan moet het nat zijn.
 

Roytje101

  • #8
Bedankt! Dit geeft me een hele geruststelling.
Ik had zelf ook zoiets van die gleuf moet nat zijn. Of het moet heel lichtelijk druppelen en meteen in het beton trekken? Maar dan zou ik niet binnen een aantal dagen van die plekken hebben lijkt me. En helemaal niet door een betonnen verdiepingsvloer. Of zie ik dit verkeerd?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Het is een vol gestorte betonvloer daar trekt niet gauw water door.
Meestal langs leidingen of aarde draden naar elec punten in de betonvloer zie je iets druppellen.
Dat is hier niet aan de orde.
 

Roytje101

  • #10
Bedankt Henk! Echt een opluchting. Ik zat me al te stressen. Helemaal doordat we hier net wonen en ik de badkamer heb verbouwd.

Kan ik hier uit ook concluderen dat mocht ik ooit een lekkage hebben in de badkamer, ik het eerder zou zien aan de andere kant van de muur of dat het drupt in de meterkast in de gang of bij een lamp of leiding?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu