Oude muur met kalk stucen

Joris de Vries

  • #1
Hoi,

Onlangs heb ik een huis gekocht dat circa 200 jaar oud is! erg leuk natuurlijk maar tijdens het klussen kom ik ongeveer 50 jaar ellende tegen... Nu ben ik bezig met een 4-tal muurtjes waar ik eigenlijk niet zo goed raad mee weet... aan een zijde is de muur 200 jaar oud met van die kalkvoegen, de stenen en de kalk zien er ondanks de leeftijd nog goed uit! zelf denk ik dat ik daar niet teveel moet aankomen, in deze muur zit ook nog een oud (ingemetseld) deurkozijn.

De 2e muur is wat heel vroeger de buitenmuur van de buren is geweest, is oud en er ontbreken wat stukken voeg maar voor de rest kom ik daar wel uit. de derde en vierde muur zijn geen 200 jaar oud en ziet er nog redelijk uit, maar er is van die kalkbende overheen geklakt.

Nu wil ik eigenlijk de heleboel gaan stucen! Dus had ik bedacht dat ik op de muur met het kozijn een stukje gipsplaat ga zetten (dat kan want het kozijn ligt wat verzonken in de muur) om zo de krimpwerking van het hout tegen te gaan.

Deze muur samen met de oude muur van de buren moet opgevuld worden! Ik wil de grove oneffenheden wegwerken om zo een mooie raapmuur te krijgen, kan ik hier een cementmortel voor gebruiken en zo ja in welke verhouding? Op muur 3 en 4 zit kalk moet ik dit eraf zien te krijgen of moet ik er een primer op zetten en welke?

Alvast bedankt voor de reacties!

Groetjes Joris
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Flepke, weet jij hier raad mee ?
 

Taco

  • #3
Wat betreft de cementmortel, gewoon zakken zand/cement bij de bouwmarkt halen en de aanwijzingen op de verpakking volgen.

Daarna voeg je kalk (dus geen gips) toe, wat niet iedere bouwmarkt zal verkopen. Stukje bij beetje kalk toevoegen tot je een lobbige massa hebt, misschien ook nog een beetje water. En als je goed hebt opgelet weet je voor de volgende zakken hoeveel kalk/water je moet toevoegen!

Wat betreft de kalk die al op de muur zit is goed afwassen de beste oplossing, er is wel een primer, maar toen ik die gebruikt heb vluchtten de mensen 6 verdiepingen hoger, van de stank!!
 

Flepke

  • #4
Snap het niet helemaal, maar wil of kun je niet gewoon een gipsmortel gebruiken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Nu weet je ook waarom ik jou riep :wink:
 

Taco

  • #6
Dank je wel, ik zal me er niet meer mee bemoeien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Op je ..... getrapt Taco ?

Flepke is een bewezen deskundige op dat gebied, hij vraagt eerst even waarom iemand iets op een bepaalde wijze wil uitvoeren voordat hij in het wilde weg advies geeft.
 

H@ns

  • #8
Maak van die gipsplaat maar een steenachtig materiaal als je met kalk of specie gaat smeren.
Of gebruik inderdaad een gipsmortel. Voor de aard en het karakter van het huis maakt het niet uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu